tromaktiko: Χ. Άϊχελ: "Καραμπινάτη απάτη από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2009"

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Χ. Άϊχελ: "Καραμπινάτη απάτη από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2009"



Αποκλειστικά υπεύθυνο για την ελληνική κρίση θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της...
 Γερμανίας, Χανς Άϊχελ σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «καραμπινάτη απάτη» τα στοιχεία που έδωσε η τότε ελληνική κυβέρνηση για το έλλειμμα που έφτανε το 6,4%.

«Πρόκειται για απάτη. Το 2000 η Ελλάδα δεν ξεγέλασε τις Βρυξέλλες αλλά αυτό που συντελέστηκε το 2009, όταν πριν τις εκλογές η κυβέρνηση έλεγε ότι το έλλειμμα είναι 6,4% ενώ αμέσως μετά αποδείχτηκε ότι ήταν 13,6% και ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη διόρθωση της τρόικας 15,4% δεν είναι πια τέχνασμα αλλά καραμπινάτη απάτη», είπε ο πρώην υπουργός και προσέθεσε:

«Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν υπάρχει άλλη λέξη για αυτό. Κανείς δε μπορεί να με πείσει ότι οι τότε υπεύθυνοι δεν είχαν αντιληφθεί αυτό το φοβερό άλμα. Αυτό είναι το αδυνάτων αδύνατο. Για το 2000 όμως υπάρχουν φήμες και εικασίες, όχι αποδείξεις, ότι έγινε όντως απάτη».

Όσον αφορά τα λόγια της Άγκελα Μέρκελ για επιπόλαιη απόφαση του κ. Άϊχελ στην περίπτωση της Ελλάδας, ο ίδιος απάντησε πως η ένταξη της χώρας μας έγινε με βάση τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των θετικών συστάσεων από την Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Προσέθεσε ότι υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ήταν και ο νυν σύμβουλος της κ. Μέρκελ, Οτμαρ Ισινγκ.

«Το ότι η Ελλάδα δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και τη Γερμανία ήταν γνωστό, όπως ότι η στατιστική υπηρεσία της δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Ξέραμε επίσης πως η Ελλάδα δεν τηρεί το ένα από τα δύο κριτήρια του Μάαστριχ, ήτοι εκείνο για το συνολικό έλλειμμα. Αυτό ίσχυε ωστόσο και για την Ιταλία και το Βέλγιο, δύο χώρες που άνηκαν στην ιδρυτική ομάδα της Ευρωζώνης και είχαν έλλειμμα πάνω από 100%».

Ο κ. Αϊχελ είπε επίσης στην εφημερίδα πως θεωρεί τον Κώστα Σημίτη έναν έντιμο πολιτικό άνδρα όπως και τον Λουκά Παπαδήμο που την ίδια περίοδο διεύθυνε την Τράπεζα της Ελλάδος. Τους δύο άνδρες χαρακτήρισε μάλιστα ως «αξιοσέβαστα πρόσωπα».

Τέλος, ο πρώην υπουργός δήλωσε πως στο θέμα της Ελλάδας και οι δύο πλευρές άργησαν απελπιστικά. Καθώς, όπως τόνισε, το Βερολίνο έπρεπε να έδινε αμέσως το «πράσινο φως» για τη βοήθεια της Ελλάδας και η χώρα μας με τη σειρά της να αποφάσιζε ποια μέτρα θα πάρει.

«Αυτό που γίνεται τώρα είναι φοβερά σκληρό αλλά πρέπει να γίνει. Αν είχε συμβεί νωρίτερα η κρίση δε θα είχε πάρει τόσο ανεξέλεγκτες διαστάσεις», κατέληξε ο κ. Άϊχελ στο Βήμα.

contra.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!