tromaktiko: Το θερμότερο έτος στην ιστορία το 2010

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Το θερμότερο έτος στην ιστορία το 2010



Ως ο πιο ζεστός ή ο δεύτερος θερμότερος χρόνος αναμένεται να καταγραφεί το 2010 από τότε που υπάρχουν αρχεία θερμοκρασιών, το 1850.. σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη NASA και την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν οι θερμότεροι στην ιστορία, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία και οι δεύτεροι πιο ζεστοί, με βάση τα στοιχεία των Βρετανών μετεωρολόγων, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Guardian».

Μέχρι σήμερα, ο πιο ζεστός χρόνος ήταν το 1998, αν και σύμφωνα με τη NASA ήταν το 2005, όταν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν εξαιτίας ενός ισχυρού ρεύματος «Ελ Νίνιο», το οποίο θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό και ασκεί αλυσιδωτές επιδράσεις στο κλίμα του πλανήτη.

Εφέτος το «Ελ Νίνιο» ήταν λιγότερο ισχυρό και παράλληλα υπήρξε η επίδραση του ψυχρού ρεύματος «Λα Νίνια». Οι επιστήμονες, έτσι, ανέμεναν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του 2010 θα ήταν χαμηλότερες από εκείνες του 1998, αλλά δεν ήταν. Τώρα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, τα δύο χρόνια διεκδικούν με ίσους όρους τον τίτλο του πιο θερμού έτους της Γης. Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στη Γενεύη θα δημοσιεύσει τη δική του πρόβλεψη και, σύμφωνα με τους επιστήμονές του, το 2010 θα είναι σίγουρα μέσα στην τριάδα των πιο θερμών ετών στην ιστορία.
Οι μέσες θερμοκρασίες της Γης σήμερα βρίσκονται περίπου 0,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδά τους. Το 2010 η θερμοκρασία είναι περίπου μισό βαθμό (0,5) Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1961-1990 και απομένουν δύο ακόμη μήνες στοιχείων για να διαμορφωθεί η τελική εικόνα για φέτος.

Εξάλλου, η τελευταία δεκαετία 2000-2009 συνολικά υπήρξε η πιο ζεστή στην ιστορία. Οι σκεπτικιστές που αμφισβητούν τη σοβαρότητα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και τείνουν να αποδίδουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε φυσικά αίτια, αντιτείνουν ότι οι θερμοκρασίες έχουν σταθεροποιηθεί κατά την τελευταία δεκαετία. Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία συμφωνεί ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά επιμένει ότι αυτό οφείλεται σε φυσικά αίτια και όχι επειδή έχει σταματήσει η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή.

Οι Βρετανοί μετεωρολόγοι παραδέχονται ότι μια σειρά από φυσικούς παράγοντες έχουν παίξει ρόλο, ώστε να «φρενάρουν» προσωρινά την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τέτοιοι παράγοντες είναι κυρίως η μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας και η μικρή μείωση των υδρατμών στη στρατόσφαιρα, αλλά, από την άλλη, επισημαίνουν ότι υπάρχει σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας στην Αρκτική, η οποία δεν καταγράφεται σωστά στα συλλεγόμενα από την περιοχή στοιχεία.

Η επικεφαλής για θέματα κλιματικής αλλαγής, στη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκτίμησε ότι η θερμοκρασία θα αυξηθεί περαιτέρω στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Η μακροπρόθεσμη τάση ανόδου της θερμοκρασίας είναι 0,16 βαθμοί Κελσίου. Στα τελευταία δέκα χρόνια, αυτός ο ρυθμός είχε μειωθεί σε 0,05 έως 0,13. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που επηρεάζουν βραχυπρόθεσμα τις θερμοκρασίες. Ένα μεγάλο μέρος της θερμότητας μπορεί να καταλήγει στα βάθη των ωκεανών και δεν έχουμε ιδέα για το τι συμβαίνει εκεί κάτω», όπως είπε.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, θα έχει ως συνέπεια περισσότερες πλημμύρες, πιο πολλούς καύσωνες και αύξηση της στάθμης των θαλασσών. Η διεθνής κοινότητα προσδοκά πρόοδο στη νέα σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που θα αρχίσει σε λίγες μέρες στο Κανκούν του Μεξικού, όμως η αποτυχία της προηγούμενης συνόδου της Κοπεγχάγης μάλλον δεν επιτρέπει μεγάλη αισιοδοξία για κάποια νέα δεσμευτική διεθνή συμφωνία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!