tromaktiko: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Δευτέρα 29/11/2010, Πλατεία Όλγας 20:00

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Δευτέρα 29/11/2010, Πλατεία Όλγας 20:00



«Ευτυχώς ελαφρά, τραυματίστηκε νεαρός αλλοδαπός Αφγανικής καταγωγής που παρασύρθηκε από νταλίκα σήμερα το μεσημέρι στην οδό Κανελλοπούλου, στη συμβολή με την Εθνική Οδό. Το περιστατικό συνέβη σήμερα το απόγευμα...
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μετανάστης επιχείρησε να διασχίσει τον δρόμο περπατώντας ανάμεσα σε δύο φορτηγά. Ο οδηγός της δεύτερης νταλίκας που εκινείτο στην εσωτερική πλευρά του δρόμου δεν πρόλαβε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα να παρασύρει τον αλλοδαπό.

Ωστόσο, εκεί υπάρχουν φανάρια και η νταλίκα κινούνταν με χαμηλή ταχύτητα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα ο μετανάστης να μην τραυματιστεί σοβαρά ή ακόμα και θανάσιμα. Ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίον, ενώ ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη αλλά με προφορική εντολή εισαγγελικού λειτουργού αφέθηκε ελεύθερος.»

Η παραπάνω είδηση αναρτήθηκε χτες το απόγευμα στο πατρινό site THE BEST. Το βράδυ, μιλώντας με μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων & Μεταναστών/-στριών Πάτρας έμαθα ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι και ότι ο νεαρός Αφγανός ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Τελικά, λίγες ώρες μετά, ο άνθρωπος πέθανε. Γιατροί και δικηγόροι, μέλη της Κίνησης, κινητοποιήθηκαν και αποκάλυψαν μία ιστορία εντελώς διαφορετική από αυτή που διοχετεύθηκε στα τοπικά Μέσα από την Αστυνομία.
Τροχαίο ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια;

Ο νεαρός Αφγανός, 24 χρονών και πατέρας τριών παιδιών, χτυπήθηκε από νταλίκα στην οδό Κανελλοπούλου όπως περιγράφει και το ρεπορτάζ του THE BEST, αλλά οι συνθήκες δεν είναι εξακριβωμένες.

Όταν έφτασε στο σημείο η αστυνομία, ο αστυνομικός θεώρησε πως δεν υπήρχε πρόθεση εκ μέρους του οδηγού και χαρακτήρισε στην αναφορά του το περιστατικό ως τροχαίο ελαφριάς μορφής -τόσο ελαφριάς, που ο Ιταλός οδηγός αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή της εισαγγελέως που ενημερώθηκε. Κι όμως, οι υπόλοιποι Αφγανοί που βρίσκονταν στο σημείο δήλωσαν πως ο οδηγός της πίσω νταλίκας γκάζωσε μόλις είδε τον φίλο τους να προσπαθεί να ανέβει στην προπορευόμενη νταλίκα και τον χτύπησε επίτηδες. Ο τραυματισμός του μάλιστα προκάλεσε καυγά μεταξύ των άλλων Αφγανών και του οδηγού.

Επιπλέον, ένας από τους Αφγανούς αυτόπτες μάρτυρες που ξέρει λίγα ελληνικά είπε αργότερα σε ανθρώπους της Κίνησης πως κατέθεσε στον αστυνομικό που ήρθε στον τόπο του ατυχήματος. Είπε στον αστυνομικό πως ο οδηγός έπεσε με φόρα στην μπροστινή νταλίκα συνθλίβοντας τον φίλο του ανάμεσα στα δύο οχήματα χωρίς να κόψει ταχύτητα, παρ' όλο που το φανάρι ήταν κόκκινο.

Επίσης, σε αντίθεση με την κατάθεση του αστυνομικού περί ελαφρού τραυματισμού, οι Άφγανοί αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν κατηγορηματικά πως η κατάσταση του τραυματία ήταν εμφανώς κρίσιμη εξ' αρχής. Κάποιος ανέφερε πως ο τραυματίας του είπε «Φεύγω. Μη με θάψετε εδώ, να με στείλετε πίσω στην πατρίδα», μετά άρχισε να προσεύχεται και σε λίγο είχε χάσει την επαφή του με το περιβάλλον και παραληρούσε -όλα αυτά πριν ακόμα φτάσει στο σημείο η αστυνομία.

Και αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε ποιον να πιστέψετε, τους παράνομους μετανάστες ή το όργανο της τάξης, διαβάστε την περιγραφή των τραυμάτων που έφερε το θύμα όταν έφτασε στο νοσοκομείο: πολλαπλές τρώσεις εντέρου, κατάγματα στη λεκάνη και ακατάσχετη αιμορραγία από εξωτερικό τραύμα στο ποδι. Η κατάστασή του κρίθηκε τόσο κρίσιμη από τους γιατρούς που τον οδήγησαν αμέσως στη μονάδα αναζωογόνησης και από εκεί στο χειρουργείο όπου και κατέληξε λίγες ώρες μετά. Τόσο ελαφριά...

Μετά την είδηση του θανάτου του νεαρού, οι δικηγόροι της Κίνησης επικοινώνησαν με την εισαγγελέα που είχε δώσει την προφορική εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο Ιταλός οδηγός, ζητώντας να εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του. Ο οδηγός βρισκόταν ήδη στο δρόμο προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και θα μπορούσε να συλληφθεί πριν επιβιβαστεί στο καράβι για την Ιταλία. Η εισαγγελέας, αφού αρχικά είπε πως τον άφησε να φύγει διότι «δεν υπήρχαν ενδείξεις σοβαρού τραυματισμού», αρνήθηκε να διατάξει τη σύλληψή του. Γιατί; Επειδή κατά την άποψή της, ο θάνατος του θύματος δεν αναιρούσε την αρχική δικογραφία (αυτή που μιλούσε για "ελαφρύ τροχαίο"). Αντίστοιχη ήταν και η στάση της τροχαίας, η οποία θα μπορούσε επίσης να επέμβει και να συλλάβει τον οδηγό αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε κίνηση.

Επίσης, οι δικηγόροι της Κίνησης πήγαν στην Τροχαία και ζήτησαν να δουν το χαρτί της κατάθεσης του Αφγανού που εξιστόρησε το συμβάν στον αστυνομικό. Οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν να τους το δείξουν. Όχι πως θα είχε ιδιαίτερη σημασία, μιας και ο μάρτυρας δήλωσε πως δεν ξέρει να διαβάζει ελληνικά -και φυσικά όταν υπέγραψε την κατάθεσή του δεν υπήρχε διερμηνεάς.
Να μην περάσει έτσι!

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Στις 2 Μαρτίου 2009 είχε συμβεί ένα πανομοιότυπο περιστατικό στο λιμάνι της Πάτρας. Ευτυχώς τότε το θύμα, ο Χασάν, επέζησε. Ο χθεσινός άτυχος μετανάστης, του οποίου ούτε το όνομα δεν έχω μάθει ακόμα, δεν ήταν τόσο τυχερός.

Και τώρα, τι; Ο άνθρωπος πέθανε, στη μέση του δρόμου προς την καλύτερη ζωή που προσπαθούσε να χτίσει για τα τρία του παιδιά, που σε λίγες ημέρες θα παραλάβουν στο Αφγανιστάν το διαλυμένο κορμί του πατέρα τους για να το θάψουν -κι αυτό, αν οι ελληνικές αρχές ασχοληθούν να το στείλουν.

Η Κίνηση Υπεράσπισης έχει αποφασίσει να μην αφήσει το θέμα να ξεθυμάνει έτσι απλά και ανώδυνα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έγραψα αυτό το κείμενο με σκοπό να διαδώσω στο διαδίκτυο τα πραγματικά περιστατικά. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι κανένα μεγάλο κανάλι δεν θα κάνει αναφορά στο συμβάν. Βλέπετε, ο συγκεκριμένος μετανάστης δεν σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα από έκρηξη τρομοκρατικής βόμβας, οπότε η ζωή του -και η απώλειά της- δεν προσφέρεται για θέμα προπαγάνδας στα κεντρικά δελτία.

Θα ενημερώνω το κείμενο με τυχόν νέα δεδομένα.
28-11-2010 /Μήνυμα φίλης, όταν επέστρεψε από το νοσοκομείο τα ξημερώματα:

Μόλις γυρίσαμε. Οι φίλοι του παιδιού και ο ξαδερφός του λένε πως ο νταλικέρης έπεσε επίτηδες επάνω τους ενώ προσπαθούσαν να μπουν σε μπροστινή νταλίκα σταματημένη σε φανάρι. Οι άλλοι πρόλαβαν να φύγουν όχι όμως όλοι. Οι γιατροί περιγράφουν πως το παιδί ήταν σε τέτοια κατάσταση εσωτερικά σαν να έχει εκραγεί βόμβα μέσα του. Ο Αφγανός που πέθανε ήταν 24-25 ετών και έχει τρία παιδιά στο Αφγανιστάν. Ζήτησε να μην θαφτεί στην Ελλάδα αλλά στο Αφγανιστάν, θα γίνει και νεκροψία.
29-11-2010 /Δελτίο Τύπου της Κίνησης Υπεράσπισης:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ Δευτέρα 29/11/2010, Πλατεία Όλγας 20:00

Πάτρα, 29/11/2010

Στις 27/11/10 Ιταλός οδηγός νταλίκας τραυματίζει θανάσιμα στην Εθνική οδό Αφγανό πρόσφυγα 24 χρονών, πατέρα τριών παιδιών συνθλίβοντάς τον σε σταματημένη σε φανάρι νταλίκα. (Θυμηθείτε! Παρόμοιο περιστατικό έγινε στην πόλη μας πριν λίγους μόνο μήνες). Η Τροχαία χαρακτήρισε το περιστατικό ως τροχαίο ελαφράς μορφής -τόσο ελαφράς, που ο Ιταλός οδηγός αφέθηκε ελεύθερος να συνεχίσει το ταξίδι του (χωρίς καν να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφορου) με προφορική εντολή της εισαγγελέως, τόσο ελαφράς(!!!) που ο τραυματίας παρα τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή λίγες ώρες αργότερα. Παρά το θάνατο και παρά τις καταθέσεις πολλών αυτοπτων μαρτύρων ότι ο οδηγός δεν φρενάρησε, αλλά έριξε την νταλίκα στο θύμα του, η Τροχαία και η Εισαγγελία αρνήθηκαν με πείσμα να δεχτούν τα γεγονότα και να προχωρήσουν στην έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του με άδικο τρόπο και επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί και υποβαθμιστεί η σοβαρότητα του γεγονότος.
Η υπεράσπιση του δικαιώματος της ζωής ( προσφύγων ή μη) είναι υπόθεση όλων μας.
Ας μη γίνουμε και εμείς συνένοχοι. Να μην περάσει έτσι
ΚΑΜΙΑ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΑ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!