tromaktiko: Λευκωσία: 30 αστυνομικοί εκδιώχθηκαν σε 11 μήνες από το Σώμα - Βασιλεύει η διαφθορά στην κυπριακή Αστυνομία

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Λευκωσία: 30 αστυνομικοί εκδιώχθηκαν σε 11 μήνες από το Σώμα - Βασιλεύει η διαφθορά στην κυπριακή Αστυνομία



Φέτος είναι η χρονιά που δικάστηκαν και υποχρεώθηκαν σε παραίτηση περισσότεροι αστυνομικοί απ’ όλα τα προηγούμενα έτη μαζί, αποκάλυψε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά.
Επιβεβαιώνοντας έτσι, τόσο το μέγεθος της σήψης και της διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα όσο και την αποφασιστικότητα της ηγεσίας της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Όπως λέχθηκε χθες στη Βουλή, 30 αστυνομικοί, μεταξύ αυτών και βαθμοφόροι, υποχρεώθηκαν να υποβάλουν την παραίτησή τους, μετά από πειθαρχικές έρευνες, ενώ κάποιοι εξ αυτών διώκονται και ποινικά. Επιπρόσθετα, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας διαβίβασε από τις αρχές του χρόνου, 12 υποθέσεις εναντίον αστυνομικών για ποινικά αδικήματα. Ήδη για τις οκτώ υποθέσεις, ο γενικός εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης αποφάνθηκε ότι στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα και δόθηκαν οδηγίες για καταχώρηση κατηγορητηρίων, ενώ για τις υπόλοιπες τέσσερις υποθέσεις, αναμένεται η απόφασή του.
Η συζήτηση περί σήψης και διαφθοράς στο αστυνομικό Σώμα πέρασε στο περιθώριο, όταν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου άνοιξε νέες φάλιες, καταγγέλλοντας αξιωματικούς της Αστυνομίας για κατάχρηση εξουσίας. Συγκεκριμένα, ότι παράνομα χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά οχήματα για προσωπική χρήση, επιστρατεύοντας μάλιστα και υφιστάμενούς τους για να εκτελούν χρέη οδηγού. Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, υποδεικνύοντας πως με βάση σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μόνο ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Αστυνομίας μπορούν να χρησιμοποιούν υπηρεσιακά οχήματα και οδηγό. Από την πλευρά τους, τόσο ο Υπουργός όσο και αρχηγός Αστυνομίας ανέφεραν πως δεν έχουν υπόψη τους τέτοιες καταγγελίες. Όπως να έχει, το φαινόμενο αναμένεται να εκλείψει, μετά την τοποθέτηση συστημάτων GΡS στα αυτοκίνητα της Αστυνομίας, έτσι στο Αρχηγείο θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το κάθε όχημα.
Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, όπου αναλύθηκε σε έκταση ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2011, αποκαλύφθηκε ότι η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, που ιδρύθηκε από το 2008, λειτουργεί παράνομα, καθότι η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει την ίδρυση τέτοιας Μονάδας στην Αστυνομία. Ο υπαρχηγός του Σώματος, Ανδρέας Νικολαΐδης, αφού επιβεβαίωσε το γεγονός, ανέφερε πως θα προωθηθεί προσεχώς τροποποίηση της νομοθεσίας προς αποκατάσταση της νομιμότητας.
Η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων ιδρύθηκε στις 10/06/08 και υπάγεται διοικητικά και επιχειρησιακά στον βοηθό αρχηγό Υποστήριξης. Στο μεταξύ, η Μονάδα αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να παραλάβει δυο νέα ελικόπτερα τύπου Αgusta ΑW139, τα οποία θα μπορούν να εκτελούν και νυκτερινές πτήσεις.
philenews.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!