Ωστόσο, μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω του ελλείμματος (στο 15,4% του ΑΕΠ για το 2009 και στο 9,4% του ΑΕΠ για το 2010) και την υστέρηση στα έσοδα (2 δισ. ευρώ), η τρόικα φέρεται να ζητά πρόσθετα επώδυνα μέτρα, μεταξύ των οποίων:
άμεση μείωση του ευρύτερου δημοσίου τομέα κατά 30%,
κλείσιμο προβληματικών και ζημιογόνων φορέων και επιχειρήσεων δημοσίου και δήμων-με απολύσεις των υπαλλήλων για τους οποίους παύουν να υφίστανται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας
άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων ως το τέλος του έτους
νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, όπως με την αντικατάσταση των κλαδικών με ατομικές συμβάσεις
δραστικές περικοπές στις δαπάνες για άμυνα, υγεία, παιδεία και οι νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Η ηγεσία του υπουργείο εμμένει στην αντίθεσή του με τα παραπάνω και όπως τονίζεται «η δραστική μείωση του ελλείμματος έως το 2014 θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων, πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί. Θα γίνει κυρίως από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες του κράτους».
Εξετάζονται έτσι σενάρια αναπροσαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ και μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών, ή εξίσωση φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Μάλιστα η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει την έγκριση της τρόικας για μείωση, λόγω της ύφεσης, συντελεστών ΦΠΑ σε ορισμένους τομείς (π.χ. χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τον τουριστικό κλάδο).
Συζητείται επίσης με τους ελεγκτές το ύψος των περικοπών στις δαπάνες σε νοσοκομεία και Υγεία, ΔΕΚΟ και Δήμους.
Τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προϊδεάζουν για το ύψος αυτής της περικοπής των δαπανών. Σύμφωνα με αυτά:
από τα 3,8 δισ. της αύξησης του ελλείμματος το 2009, 3,7 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (1,9 δισ. ευρώ από ένταξη ελλειμμάτων και χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 1,8 δισ. ευρώ από επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).
από τα 3,5 δισ. ευρώ της αύξησης του ελλείμματος για το 2010, 3,4 δισ. ευρώ προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (0,7 δισ. ευρώ από την ένταξη ελλειμμάτων και χρεών 10 ΔΕΚΟ και τριών οργανισμών στα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και 2,7 δισ. ευρώ από επανεκτίμηση προς τα κάτω των πλεονασμάτων ΟΤΑ, ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ).
Οι αξιωματούχοι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα επί μια εβδομάδα για να επισκεφθούν «κρίσιμα» υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κοινωνικούς φορείς.
www.ethnos.gr