συμβάσεων, να ανέρχεται από το 16% έως και το 40% του κλαδικού τους μισθού.
Οι όποιες ενδοκυβερνητικές τριβές και τα σενάρια που πυροδότησε η μετάθεση της συνέντευξης του κλιμακίου της τρόικας κατά μία ημέρα μπαίνουν στην άκρη, με τον πρωθυπουργό, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", να δίνει εντολή αναζήτησης λύσης με τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς ωστόσο δημόσιες τοποθετήσεις.
Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, αναμένεται εντός των ημερών να απευθύνει πρόσκληση για διάλογο προς τη ΓΣΕΕ, τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και τους Εμπόρους. Ο ΣΕΒ έχει με το μέρος του την πρόβλεψη του Μνημονίου για γενικευμένη εφαρμογή των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων και αμοιβές κάτω ακόμα και από τη σύμβαση της ΓΣΕΕ για τους μισθούς ασφαλείας.
Τα συνδικάτα ωστόσο επιθυμούν να καταδειχτεί η εμμονή του ΣΕΒ για διάλυση του δικτύου ασφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που θα επιφέρει μείωση των αποδοχών σε ποσοστό άνω του 40%.
Στόχος της υπουργού εργασίας είναι η απάλειψη της διάταξης που επιτρέπει στις επιχειρησιακές συμβάσεις να πέσουν κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ προτείνει ορισμένα στάδια πριν από την υπογραφή υποδεέστερης -της κλαδικής- συλλογικής σύμβασης. Η δε διάρκεια της ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα δυο χρόνια.
Ακόμα και αν διατηρηθεί η ισχύς του μισθού ασφαλείας, σε περίπτωση που υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι εμποροϋπάλληλοι από 903 ευρώ θα παίρνουν 740 ευρώ, οι σερβιτόροι θα πρέπει να ξεχάσουν τα 880 ευρώ, οι ρεσεψιονίστ τα 920, οι ναυτιλιακοί πράκτορες τα 1.250 και οι τραπεζοϋπάλληλοι τα 1.000 ευρώ
contra.gr