Το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, που θα σημάνει τη διάλυση των δύο ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων που διαχειρίζονταν το σύστημα επί χρόνια, πρόκειται να σταλεί το ταχύτερο στο Κογκρέσο, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο 51χρονος πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες.
Κόντρα στην παγκόσμια τάση, την ώρα που οι περισσότερες χώρες αυξάνουν τα χρόνια συνταξιοδότησης, μια μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής ανθίσταται σθεναρά και βάζει τα δικά της… όρια!
«Αυτή είναι η νέα πολιτική για την αναδιανομή των εισφορών των εργαζομένων προκειμένου να μειώσουμε τη φτώχεια και να επικρατήσει ισότητα» είπε ο κ. Μοράλες, πρώην εργάτης σε καλλιέργειες κόκας και στενός σύμμαχος του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.
Ακόμη νωρίτερα μητέρες και μεταλλωρύχοι
Πέραν της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 από τα 65 χρόνια, οι μητέρες και οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και μεταλλεία θα δικαιούνται συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία.
«Χαράσσουμε νέα πολιτική για την αναδιανομή των εισφορών των εργαζομένων, σε αναζήτηση χαμηλότερου ποσοστού φτώχειας και περισσότερης ισότητας», δήλωσε ακόμη ο Μοράλες.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται να καταστεί νόμος τις ερχόμενες εβδομάδες αφού το κυβερνών κόμμα «Κίνημα για τον Σοσιαλισμό» (ΜΑS) διαθέτει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Προβλέπει τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης των συντάξεων, που θα αρχίσει να αντικαθιστά τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία από το 2011.
Ο κύριος Μοράλες, είναι ο πρώτος ιθαγενής Ινδιάνος που εξελέγη πρόεδρος στην ιστορία της χώρας και έχει εθνικοποιήσει εταιρείες κοινής ωφελείας, μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καλώντας εταιρείες ξένων συμφερόντων να υπογράψουν νέα συμβόλαια, που θα αναγνωρίζουν τον κρατικό έλεγχο, ή να εγκαταλείψουν την αναπτυσσόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής.www.protothema.gr