Λουκέτο μπήκε σε 6 ξενοδοχεία στην καρδιά της Αθήνας, ανάμεσά τους και το ιστορικό ξενοδοχείο Εσπέρια που βρίσκεται στην οδό Σταδίου.
Η κρίση, όμως, αγγίζει ακόμα και τα ξενοδοχεία 5 αστέρων της πρωτεύουσας, με τους ξενοδόχους να βρίσκονται σε απόγνωση.
υγκεκριμένα έκλεισαν ήδη τα ξενοδοχεία: Λα Μιράζ στην Ομόνοια (3 αστέρων), το Αμαρυλλίς Ιν στην οδό Μενάνδρου (2 αστέρων), το Αθηναία στην Αγίου Κωνσταντίνου (2 αστέρων), το City Plaza στην Αχαρνών (3 αστέρων) και το Κάνιγγος 21 (4 αστέρων) στην οδό Χαλκοκονδύλη 12.
Και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα κατεβάσει ρολά και το ξενοδοχείο Εσπέρια στην οδό Σταδίου (4 αστέρων).
Το Εσπέρια βάζει λουκέτο καθώς το Ταμείο Νομικών, στο οποίο ανήκει το κτίριο, δεν δέχτηκε να μειώσει το ετήσιο ενοίκιο που ανέρχεται σήμερα στο 1,5 εκατ. ευρώ. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και το Κάνιγγος 21, που εκμίσθωνε το κτίριο από το Ταμείο των Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, βάσει του νόμου για τις εκμισθώσεις δημόσιων κτιρίων, ο ενοικιαστής θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
«Τα προβλήματα που αντιμετώπισε φέτος ο τουρισμός της Αθήνας είχαν ήδη τις πρώτες συνέπειές τους, που είναι το κλείσιμο 6 ξενοδοχείων, και πολύ φοβόμαστε ότι και άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της πρωτεύουσας σύντομα θα αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα», υπογραμμίζει μιλώντας στο Έθνος ο κ. Γιώργος Τσακίρης, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και συνεχίζει: «Η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας και η συνεχιζόμενη αναταραχή καθιστούν την πρωτεύουσα έναν μη δελεαστικό προορισμό, παρόλο που όλα τα αντικειμενικά στοιχεία εί! ναι θετικά και θα μπορούσε η Αθήνα να φιγουράρει μεταξύ των πλέον δημοφιλών ευρωπαϊκών μητροπολιτικών προορισμών».
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους, «το 30% των επιχειρήσεων θα πάνε σε αναγκαστικό λουκέτο, αν δεν καταφέρουν να βρουν αγοραστή». Οι 2 στις 100 μικρές μονάδες ετοιμάζονται να κλείσουν, ενώ οι μεγάλες αναζητούν αγοραστές, καθώς αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και αυξημένες υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα ο τζίρος τους υπέστη σημαντική μείωση λόγω των μεγάλων εκπτώσεων και προσφορών στις τιμές, αλλά και επειδή «απορρόφησαν» τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ, με αποτέλεσμα πολλές μονάδες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Σεπτέμβριο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας ήταν μειωμένες κατά 10% και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο του 70% με 75% για τα 5, 4, και 3 αστέρια και στο 40% για τα 2 αστέρια.
newsbeast.gr