tromaktiko: Παπανδρέου στο BBC: «Μηδενικές» απολύσεις στο δημόσιο

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Παπανδρέου στο BBC: «Μηδενικές» απολύσεις στο δημόσιο



Αντίθετος στην προοπτική απολύσεων στο δημόσιο τομέα εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC ο Γιώργος...



 Παπανδρέου, ενώ δήλωσε ότι στόχος του είναι να σώσει την Ελλάδα, «χωρίς να έχει πρόβλημα αν δεν επανεκλεγεί».

Μιλώντας από το Παρίσι στον απεσταλμένο της εκπομπής Hardtalk, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι θα ήθελε να δει μηδενικές απολύσεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι περικοπών της σπατάλης. «Έχουμε κόψει μισθούς κατά 50% και 60%. Πρέπει να προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας, αλλά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους περικοπών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην πρόοδο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας, καθώς το τρέχον έτος θα επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος κατά 6%. Όπως σχολίασε, η οριστική αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat συντελεί επίσης στην αποκατάσταση της διαφάνειας. Σε ερώτηση του Βρετανού δημοσιογράφου, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε την άποψη του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μονοπάτι της πτώχευσης, λέγοντας ότι η χώρα θα επιβιώσει.

Στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου για το πότε η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της και για το πόσο θα διαρκέσει η λιτότητα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα ποσά των δανείων που λαμβάνει η χώρα θα αποπληρωθούν και ότι θα καλυφθεί και η πρόσθετη απόσταση που προέκυψε από την αναθεώρηση του ελλείμματος. Όπως είπε το 2012 θα αρχίσει η αποπληρωμή και η μείωση του χρέους. Απέρριψε τις εκτιμήσεις περί αναδιάρθρωσης ή και πτώχευσης, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει συζητηθεί είναι μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από το μηχανισμό στήριξης. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα ωφεληθεί οικονομικά κατά 4% του ΑΕΠ από την εξάλειψη της αδιαφάνειας, που προκύπτει από τη δομική αναδιάρθρωση της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε επίσης ότι κάθε μήνα τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνησή του αντιπροσωπεύει την οικονομική υπευθυνότητα που ήταν το ζητούμενο. Σε ερώτηση για τις γερμανικές επικρίσεις, ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι η Ελλάδα κάλυπτε τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ. «Το ότι απομακρυνθήκαμε από αυτά τα δεδομένα ασφαλώς είναι ευθύνη ελληνική, κυρίως θα έλεγα της προηγούμενης διακυβέρνησης», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με την καγκελάριο Μέρκελ στην αναγκαιότητα ενός μηχανισμού εποπτείας της ευρωζώνης, σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι η λιτότητα είναι αρκετή τιμωρία για την Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι η χώρα περνά μια δύσκολη κατάσταση, αλλά όπως εκτίμησε θα τα καταφέρει και θα ορθοποδήσει. Σε σχόλιο του δημοσιογράφου του BBC ότι αν τελικά η χώρα προβεί σε αναδιάρθρωση ή πτώχευση ο ίδιος θα έχει τελειώσει πολιτικά, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι στόχος του είναι να σώσει την Ελλάδα, χωρίς να έχει πρόβλημα αν δεν επανεκλεγεί.

Ο κ. Παπανδρέου ερωτήθηκε και για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ιρλανδία και πώς αυτή επηρεάζει την Ελλάδα. Όπως είπε, ο μηχανισμός στήριξης έχει δώσει στην Ελλάδα αρκετό και πολύτιμο χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε η επιστροφή στις αγορές να γίνει με τους καλύτερους όρους. Όπως σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η απόφαση των Ιρλανδών είναι δική τους και δεν μπορεί να τους υποδείξει τι να κάνουν, σημείωσε όμως ότι ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε αδιέξοδο, τώρα η Ιρλανδία έχει τη λύση του μηχανισμού στήριξης




skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!