tromaktiko: Στο κατώφλι του δανεισμού η Ιρλανδία

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Στο κατώφλι του δανεισμού η Ιρλανδία



Θέμα χρόνου είναι πλέον να στηθεί ο μηχανισμός στήριξης της Ιρλανδίας. Εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται στο Δουβλίνο, με αποστολή να πείσουν την ανήσυχη για την ανεξαρτησία της Ιρλανδία να αποδεχθεί διεθνές σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού της τομέα, το αστρονομικό χρέος του οποίου απειλεί την...

ευρωζώνη. Στην εκτίμηση ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί οπωσδήποτε κάποιου είδους εξωτερική βοήθεια για να ρυθμίσει τα προβλήματα της, προέβη ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομίας. Την ίδια ώρα αναμενόμενο θεωρεί για την Ιρλανδία και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας το δανεισμό κάποιων δισεκατομμυρίων από τους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση. Τη "βαθιά του ανησυχία" σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ.

Η Ιρλανδία θα χρειαστεί σαφώς κάποια μορφή εξωτερικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν, πριν η κοινή αποστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ φτάσει στο Δουβλίνο.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα μας, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς ένα λειτουργικό τραπεζικό σύστημα και είναι σαφές ότι θα χρειαστούμε κάποια μορφή εξωτερικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν εκεί», δήλωσε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTE ο Λένιχαν.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας δηλώνει ότι συζητείται η χορήγηση δανείου "δεκάδων δισεκατομμυρίων" από την ΕΕ και το ΔΝΤ

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Πάτρικ Χόνοχαν δήλωσε την Πέμπτη ότι περιμένει πως οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ιρλανδία και τους εταίρους της θα καταλήξουν στη χορήγηση δανείου δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Η πρόθεση και η προσδοκία, από τη δική τους πλευρά (ΕΕ και ΔΝΤ) και από τη δική μου πλευρά, είναι ότι θα διατεθεί δάνειο. Αυτό προσδοκώ και δεν το θεωρώ ανησυχητικό", δήλωσε ο Πάτρικ Χόνοχαν στο δημόσιο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE.

"Οι συνομιλίες είναι σοβαρές και (η ΕΕ και το ΔΝΤ) δεν θα έστελναν τόσο σημαντική αντιπροσωπεία, εάν δεν θεωρούσαν ότι η χορήγηση δανείου είναι αποδεκτή", πρόσθεσε.

"Μιλούμε για ένα πολύ σημαντικό δάνειο, σίγουρα ναι...δεκάδων δισεκατομμυρίων...", είπε.
Μπράιαν Κάουεν: "Δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις"

Δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις στα προβλήματα της Ιρλανδίας, τα οποία η χώρα θα αντιμετωπίσει με βάση τα δικά της συμφέροντα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κάουεν, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.

"Υπάρχουν λεπτές, προκαταρκτικές συζητήσεις αυτή τη στιγμή. Εργαζόμαστε σε συνεργασία με το λαό, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να δούμε μία απειλητική κατάσταση", δήλωσε ο Κάουεν στη δημόσια τηλεόραση της χώρας του.

"Δεν υπάρχουν προφανείς λύσεις εδώ, μέχρι να καταλήξουμε στο τι είναι το καλύτερο για τη χώρα. Είναι επείγον, το αποδεχόμαστε, και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Θα το αντιμετωπίσουμε με βάση τα συμφέροντά μας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.
Εκπρόσωπος Όλι Ρεν για Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται στην προπαρασκευαστική εργασία που διεξάγεται με την Ιρλανδία «ώστε να είμαστε έτοιμοι, εάν κάποια στιγμή ζητηθεί βοήθεια, κάτι που δεν ισχύει σήμερα».

Αυτό δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση για το ποια μέτρα σχεδιάζονται από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με μελλοντικά σχέδια διάσωσης για άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Ιβ Μερς καλεί το Ιρλανδία να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ

Ο λουξεμβούργιος Υβ Μερς, ένας από τους διοικητές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάλεσε εμμέσως την Ιρλανδία να ζητήσει την οικονομική βοήθεια των ευρωπαίων εταίρων της, τονίζοντας συνάμα πως θα ασκηθούν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στη χώρα, της οποίας ο προϋπολογισμός οδεύει προς την κατάρρευση.

"Η απόφαση να αποδεχθεί τη βοήθεια για τις τράπεζές της είναι η μόνη διέξοδος για την Ιρλανδία", τονίζει ο Μερς σε συνέντευξή του στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Ντι Βελτ, εδάφια της οποίας προδημοσιεύονται σήμερα.

"Όμως η ΕΚΤ πρόκειται επίσης να θέσει υπό εξέταση τους χειρισμούς των κινδύνων", πρόσθεσε ο ίδιος, υπονοώντας μία απειλή απέναντι στην αναθεώρηση της βοήθειας της ΕΚΤ στην Ιρλανδία, η οποία κατά κύριο λόγο υλοποιείται με την αγορά ιρλανδικών κρατικών ομολόγων.

Τα ιρλανδικά επιτόκια ανέβηκαν στα ύψη την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το έλλειμμά της έχει ανέλθει κατακόρυφα στο δυσθεώρητο 32% του ΑΕΠ.

Ο Μερς εξέφρασε την πεποίθησή του πως "το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση. Δεν χωρεί αμφιβολία περί τούτου", τόνισε.

Ερωτηθείς για τις γερμανικές προτάσεις, που επανέλαβαν με τη σειρά τους και άλλες χώρες, να μπορεί να αναλάβει και ο ιδιωτικός τομέας το κόστος που σχετίζεται με τις δυσκολίες στον προϋπολογισμό ενός κράτους, ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου έκρινε πως ένας τέτοιος μηχανισμός «θα οδηγούσε αυτόματα σε επιδοτήσεις των επιτοκίων των χρεογράφων ενός κράτους της Ευρωζώνης».

Ο ίδιος κάλεσε να ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ως πρότυπο η στάση του ΔΝΤ, το οποίο «δεν εμφανίζει πουθενά στο καθεστώς του μία τέτοια λύση, αλλά αντιμετωπίζει την κατάσταση κατά περίσταση».

Μολονότι πολλές ευρωπαϊκές προσωπικότητες έχουν προτρέψει την Ιρλανδία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, θέτοντας τέλος στην ανησυχία των αγορών, το Δουβλίνο εξακολουθεί να αρνείται μία τέτοια προοπτική

ert.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!