σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση- δήλωσε σταθερά δεσμευμένος στη διενέργεια εκλογών και ότι θα παραμείνει επικεφαλής του κόμματος του, του Φιάνα Φέιλ, ως ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης του. Την περασμένη εβδομάδα οι εκλογές στην Ιρλανδία κρίθηκαν αναπόφευκτες αφού οι Πράσινοι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν μόλις περάσει από τη Βουλή ο επίμαχος προϋπολογισμός. Στο μεταξύ, σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι ο Κόουεν είναι ο λιγότερο δημοφιλής Πρωθυπουργός στην σύγχρονη ιρλανδική ιστορία αφού κατηγορείται -εκτός των λαθών του που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική καταστροφή- και για την ανεργία που την παρέλαβε στο 4% και την πήγε στο 14%. Σε ό,τι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον χαρακτήρισαν ως "σημαντικό συμπλήρωμα της υπό διαμόρφωση ακόμα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ε.Ε.".
Σε ότι αφορά ειδικά την Ιρλανδία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Γιούνκερ, συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., το ΔΝΤ, την Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία. Απ' αυτά τα 35 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώ 50 θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.
Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε πως, αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής, από το 2013 και μετά) του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης χώρας του ευρώ, υπήρξε μια συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας η εμπλοκή θα κρίνεται κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα, όπως επεδίωκε η Γερμανία. Ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών στον ευρω-μηχανισμό θα είναι παρόμοιος προς αυτόν που προβλέπεται στις συμβάσεις δανείων του ΔΝΤ και θα αποφασίζεται από την Τρόικα η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να κρίνει αν τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι σε βιώσιμη κατάσταση ή όχι. Αν δεν είναι τότε θα κινείται η διαδικασία συνεννόησης με τους βασικούς ιδιώτες δανειστές αυτής της χώρας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών της υποχρεώσεων.
Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πως αν μια χώρα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας, όπως πρόσφατα η Ελλάδα, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, δεν θα εισέρχεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.
Από το Τόκιο, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστινάν Νουαγέ δήλωσε βέβαιος για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης της Ιρλανδίας, με κύριο στόχο να στηριχθεί το δοκιμαζόμενο τραπεζικό σύστημα του πάλαι ποτέ «Κελτικού Τίγρη». Και πρόσθεσε πως η Ιρλανδία «ήδη έχει δρομολογήσει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για να ανασυγκροτήσει το χρηματοοικονομικό της σύστημα».
«Το σχέδιο έχει καταρτισθεί σαφώς από την ΕΕ και το ΔΝΤ και μπορείτε να εμπιστευθείτε την πολυετή εμπειρία του ΔΝΤ στην εκπόνηση αξιόπιστων σχεδίων», τόνισε ο Νουαγέ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια του οικονομικού φόρουμ Paris Europlace στην ιαπωνική πρωτεύουσα. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως η Ιρλανδία «ήδη έχει δρομολογήσει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα για να ανασυγκροτήσει το χρηματοοικονομικό της σύστημα».
Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Λοράν Βοκέ δήλωσε ότι Λισαβόνα και Μαδρίτη πρέπει να δείξουν ότι ακολουθούν με αποφασιστικότητα το σωστό δρόμο και ότι "εργάζονται σε βάθος" για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους έναντι των αγορών. Και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισαν να στηρίξουν οικονομικά την Ιρλανδία με την ελπίδα να φρενάρουν την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
Τέλος, το Παρίσι διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η Γαλλία απειλείται από την κρίση στην ευρωζώνη. "Δόξα τω Θεώ, δεν είμαστε στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα και την Ιρλανδία - οι αγορές δεν μας τιμώρησαν", δήλωσε πηγή της γαλλικής Προεδρίας προσθέτοντας: "τα επιτόκια, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα, δεν αυξήθηκαν".