tromaktiko: Η τρόικα λέει τα δικά της, εμείς κάνουμε τα δικά μας

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Η τρόικα λέει τα δικά της, εμείς κάνουμε τα δικά μας



Πριν καλά-καλά προλάβει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2011, έχει ήδη αρχίσει η σοβαρή αμφισβήτησή του. Από όλες τις πλευρές και όχι μόνο από τους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης. Όλα δείχνουν πως επαναλαμβάνεται το θλιβερό φαινόμενο της ασάφειας που πάντα καταλήγει στην καταστρατήγηση και στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού στην πράξη.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα επί του πλανήτου όπου δεν υπήρξε ούτε μία φορά που κυβέρνηση να κατέθεσε αξιόπιστο προϋπολογισμό και αυτός να τηρήθηκε μέχρι τέλους.

Χθες, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης, είπε ξεκάθαρα – και μάλιστα μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας – ότι το οικονομικό επιτελείο θα υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση του Μνημονίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, καθώς δεν θα επιτυγχάνεται κανένας στόχος του προϋπολογισμού!

Το γεγονός ότι οι δηλώσεις του έγιναν ακριβώς μετά την συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με την τρόικα, προσδίδει ιδιαίτερα δραματικό και δυσοίωνο τόνο σε όσα ο κ. Κασιμάτης υποστηρίζει. Όπως είπε, η τρόικα επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του μοντέλου καταναλωτικής ζήτησης στη χώρα μας προς την κατεύθυνση της αναπτυξιακής και εξαγωγικής δράσης, κάτι για το οποίο απαιτούνται σημαντικά κίνητρα.

Διευκρίνισε, όμως, ο κ. Κασιμάτης ότι αν «πέρσι δηλώναμε ότι θα αναγκαστούμε να φάμε τις σάρκες μας με τις αυξήσεις ΦΠΑ που επιβάλλει η Κυβέρνηση, φέτος δεν έχουν μείνει ούτε σάρκες».

Κατά τον κ. Κασιμάτη, το κράτος έχει ταμειακό πρόβλημα και στηρίζει τις προβλέψεις του στην υστέρηση των εσόδων που παρουσιάζει το 2010.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τον προϋπολογισμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ όλοι οι παραγωγικοί φορείς κάνουν λόγο για προϋπολογισμό ύφεσης.

Η Νέα Δημοκρατία, αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται εντελώς εκτός στόχων του Μνημονίου, καθώς αυτό προέβλεπε πληθωρισμό της τάξης του 1,9% και αυτός έφτασε στο 5,2%. Την ίδια ώρα, τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά 6%, παρά τις τρεις αυξήσεις του ΦΠΑ και όλων των έμμεσων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προέβλεπε αύξηση εσόδων κατά 13,7%.

Καταγγέλλεται επίσης η μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία. Σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, το συγκεκριμένο κονδύλι θα βρισκόταν στο 5%, ενώ από τον προϋπολογισμό του 2011, προκύπτει ότι αυτό βρίσκεται κάτω του 3% – όπως καταγγέλλεται και από την ΟΛΜΕ.

Η Αριστερά από την πλευρά της καταγγέλλει την κυβέρνηση για εξόντωση του λαού, ενώ και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης προβλέπει αναθεώρηση του Μνημονίου.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ μίλησε χθες για μη εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά μέτρα, που θα βαθύνουν την ύφεση και θα προκαλέσουν νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ και σημαντική αύξηση της ανεργίας.

Για προϋπολογισμό του μνημονίου και της ύφεσης μιλά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών και για δραματοποίηση της λιτότητας και πρωτόγνωρες κοινωνικές ανισότητες κατηγορεί την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ.

Ο μόνος που χθες εμφανιζόταν αισιόδοξος ήταν ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν που δήλωσε, στη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου, βέβαιος πως «η Ελλάδα θα μπει πάλι στον σωστό δρόμο».

Επέμεινε μάλιστα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λειτουργήσει τολμηρά και «έχει εφαρμόσει αυτά που πρέπει να γίνουν», ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να σπάσει τις αλυσίδες της αδύναμης ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι απουσιάζει στην πράξη ένα ενιαίο ευρωπαϊκό όραμα όσον αφορά στην δημοσιονομική πολιτική.

Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σαρπ εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτιάσεων των φορέων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Μνημονίου, με την επίκληση του περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με την εισήγηση, το μειονέκτημα των απωλειών εσόδων εκ μέρους του πληθυσμού αντισταθμίζεται από το πλεονέκτημα της αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας.

Λαμβάνει δηλαδή η εισηγήτρια ως δεδομένη την αποφυγή της χρεοκοπίας και βάσει αυτού του συλλογισμού εκδίδει την απόφασή της, επικαλούμενη το υπέρτερο αγαθό. Ερώτημα κρίσεως: Είναι οικονομολόγος η κ. εισηγήτρια και θεωρεί ότι, με βάση τα οικονομικά στοιχεία, η χώρα έχει αποφύγει την χρεοκοπία;

Διότι, αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αν παρά τις θυσίες χρεοκοπήσει η χώρα, τότε όσοι έλαβαν τις αποφάσεις θα χρειαστεί να βρεθούν ενώπιον άλλων δικαστηρίων…

http://filologos10.wordpress.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!