Η δεδηλωμένη απόφαση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει μεταμοσχευτικό κέντρο στο νέο νοσοκομείο, ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους ασθενείς, σήμανε και τη διακοπή της ετήσιας χρηματοδότησης με 2 εκατ. ευρώ του Παρασκευαΐδειου. Ως αποτέλεσμα, η διοίκηση του κέντρου αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του στις 31 Δεκεμβρίου, και χθες, με εγκύκλιο που έστειλε στο προσωπικό ο γραμματέας της διοικητικής επιτροπής του Ιδρύματος, Μίκης Θεοδοσίου, εξέφρασε λύπη για την απόφαση της Κυβέρνησης και σημείωσε πως «είμαστε αναγκασμένοι να τερματίσουμε τη λειτουργία του δικού μας μεταμοσχευτικού από την 31η Δεκεμβρίου». Ευχαριστώντας τα εναπομείναντα μέλη του προσωπικού -ιατρούς, νοσοκόμους, εργαστηριακούς λειτουργούς, γραμματείς, μαγείρισσες, συντηρητές- για την πολυετή προσφορά τους, η διοίκηση τους ανακοίνωσε, ακόμη, ότι στο εξής θα αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.
Θα είναι έτοιμο;
Αν και αναμενόμενη, η απόφαση για κλείσιμο του Παρασκευαΐδειου προκάλεσε ανησυχία στους κύκλους του προσωπικού του, του οποίου αρκετά μέλη ανέπτυξαν σχέσεις με τους ασθενείς που είχαν μεταμοσχευθεί στο κέντρο και παρακολουθούνταν, μέχρι πρόσφατα, σ’ αυτό. «Εμείς 31 του μήνα κλείνουμε. Ποιος θα κάνει τις μεταμοσχεύσεις; Θα είναι έτοιμοι 1η του μήνα, όπως έχουν πει; Δεν έχουν μονάδα ακόμα, δεν έχουν προσωπικό», ανέφερε στον «Π», υπό καθεστώς ανωνυμίας, εργαζόμενος στο Παρασκευαΐδειο, αναφορικά με το νέο μεταμοσχευτικό στο ΓΝΛ. Στο υπουργείο Υγείας, πάντως, υπάρχει πίστη ότι από τις πρώτες μέρες του 2011 το κέντρο θα είναι έτοιμο να πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις. Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου μάς ανέφερε ότι αυτό που απομένει είναι να βρεθούν τα χειρουργικά εργαλεία, για τα οποία έχουν προκηρυχθεί προσφορές, και ο εξοπλισμός για το εργαστήριο ιστοσυμβατότητας, για τον οποίο τελικά επίσης θα προκηρυχθούν προσφορές, καθώς δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια να δωρηθεί στο δημόσιο ο εξοπλισμός του Παρασκευαΐδειου. «Μέχρι τον Γενάρη που αναμένεται να λειτουργήσει, θα είναι διαθέσιμα. Δεν μιλάμε για τεράστιο εξοπλισμό. Κι αν υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, θα λυθούν με αγορά υπηρεσιών», τόνισε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με τους ίδιος υπολογισμούς, υφιστάμενα δωμάτια του νοσοκομείου θα διατεθούν στο μεταμοσχευτικό κέντρο, ενώ ήδη υπάρχει προσωπικό και ο μεταμοσχευτής αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα πλήρως ως το τέλος του χρόνου.
Οι μεταμοσχευμένοι
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου μεταμοσχευμένων Κύπρου, Μαρίνος Κόρτας, δήλωσε στον «Π» ότι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς είχαν ζητήσει από το υπουργείο να στελεχώσει και ο διευθυντής του Παρασκευαΐδειου, Γιώργος Κυριακίδης, το νέο κέντρο στο ΓΝΛ, καθώς η εμπειρία του -έπειτα από περίπου 900 μεταμοσχεύσεις νεφρού στην Κύπρο- είναι ιδιαίτερα σημαντική, κάτι που επίσης δεν επιτεύχθηκε. «Δεν αισθανόμαστε 100% καλά με την αλλαγή. Θα ήταν ευχής έργο αν ο γιατρός Κυριακίδης ήταν στο νοσοκομείο», ανέφερε, χαιρετίζοντας πάντως το γεγονός ότι ήδη στα δημόσια οι μεταμοσχευμένοι εξετάζονται από εγνωσμένους γιατρούς, που μέχρι πρόσφατα στελέχωναν το Παρασκευαΐδειο.
http://www.politis-news.com/