tromaktiko: Η τελευταία συμβουλή ενός καθηγητή...

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η τελευταία συμβουλή ενός καθηγητή...



Επίθεση, άμυνα,αντιπαράθεση και φτου! από την αρχή. Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται το site αυτό τον καιρό μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Θα πάρω θέση στο διάλογο αυτό έμμεσα. Θα απευθυνθώ και στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς και " ο νοών νοείτο". Αξιώθηκα να έχω καθηγητή παιδαγωγικών ένα πεφωτισμένο δάσκαλο, έναν άνθρωπο με άλφα κεφαλαίο το πρώτο γράμμα στη λέξη άνθρωπος. Το Γιάννη Χαραλαμπόπουλο ή μπαρμπα-Γιάννη, όπως τον αποκαλούσαμε τρυφερά όλοι οι σπουδαστές. Θα αναφερθώ στην τελευταία του συμβουλή λίγο πριν από την αποφοίτηση.
" Παιδιά μου, έτσι μας αποκαλούσε πάντοτε, σε λίγο θα βγείτε έτοιμοι κι ολοκληρωμένοι να διαπλάσετε ανθρώπους. Να έχετε κατά νου, πως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από τη θεωρία. Στο διάβα σας θα συναντήσετε τριών κατηγοριών ανθρώπους.
Η πρώτη κατηγορία είναι οι αγράμματοι. Αγράμματος δε σημαίνει κι αμόρφωτος. Να σεβαστείτε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.Θα σας παραδώσουν εν λευκώ τα παιδιά τους αλλά και την καρδιά τους. Αυτοί θα σας σεβαστούν, θα σας αγαπήσουν, θα αφεθούν στην πανσοφία σας και δε θα σας κατακρίνουν ποτέ, γιατί δεν έχουν τη γνώση να το κάνουν.Απλώς θα ονειρεύονται την ημέρα που τα παιδιά τους θα γίνουν σας κι εσάς. Μην τους απογοητεύσετε!
Δεύτερη έρχεται η κατηγορία των μορφωμένων. Θα έχουν απαιτήσεις από την απόδοσή σας. Έχουν τις γνώσεις και είναι ικανοί να σας κρίνουν και να εντοπίζουν τα κενά και τις ελλείψεις σας. Επιθυμούν τα παιδιά τους, όχι μόνο να τους μοιάσουν, αλλά και να τους ξεπεράσουν. Γι΄αυτό, η δική σας ενασχόληση με τη μάθηση, δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ. Πρέπει να μάθετε να στέκεστε μπροστά τους με το κεφάλι πάντοτε ψηλά. Ίσος προς ίσο!
Έρχομαι και στην τρίτη κατηγορία. Τους ημιμαθείς. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν κατατάσσονται πουθενά.Ούτε με την καρδιά τους θα σας αποδεχθούν, αλλά ούτε και με τις γνώσεις τους μπορούν να σας αντιμετωπίσουν. Η ημιμάθεια τους κάνει εγωιστές. Δε δέχονται τίποτα, αφού πιστεύουν μέσα τους ακράδαντα, ότι ξέρουν τα πάντα. Είναι αυτοί που θα σας κατακρίνουν, θα σας απορρίπτουν, θα σας διαβάλουν, θα σας αντιμάχονται και θα δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα. Για την κατηγορία αυτή των ανθρώπων δεν έχω να σας δώσω καμία συμβουλή. Μόνο μία ευχή. Καλό κουράγιο!" Απευθύνομαι και στους μεν και στους δε. Σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες ανήκετε? Απαντήστε ειλικρινά ο καθένας από τη σκοπιά του.Τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!