tromaktiko: Αναγνώριση μαστέρ στη Γαλλία.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αναγνώριση μαστέρ στη Γαλλία.



Αφορά το http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_1717.html
Φίλε μου, δεν μας τα λες καλά... Δεν σου αναγνώρισαν κανένα μάστερ και ή δεν κατάλαβες καλά τι συνέβη ή απλώς το διαστρεβλώνεις! Το 2004 τα γαλλικά πτυχία ενσωματώθηκαν στο σύστημα 3-5-8, ακολουθώντας όμως την προηγούμενη δομή.
 Έτσι έχεις 3 έτη licence L1, L2, L3, δύο έτη master Μ1, Μ2 και διδακτορικό. Λόγω του προηγούμενου συστήματος, κάθε έτος είναι αυτόνομο (με εξαίρεση τα δύο πρώτα). Στην Ελλάδα έχεις 4-5-6ετές πτυχίο πακέτο. Στη Γαλλία μετά από δύο χρόνια παίρνεις τη License 2 (χωρίς ιδιαίτερα δικαιώματα) και μπορείς να σταματήσεις. Μετά από ένα έτος παίρνεις τη License 3, το οποίο αντιστοιχεί σε «πτυχίο» (στοιχειώδη δικαιώματα). Ακόμη ένα ανεξάρτητο έτος και έχεις Master 1 ενώ με ακόμη ένα ανεξάρτητο έτος έχεις το Master 2 (αντιστοιχεί σε δικό μας μεταπτυχιακό). Το πλεονέκτημα του συστήματος για ξένους φοιτητές είναι ότι δεν αναγνωρίζει τίτλους, αλλά προηγούμενα έτη. Έτσι, κάποιος με τριετή τίτλο που φτάνει στη Γαλλία, θεωρείται ότι έχει L3 και συνεχίζει στο Μ1. Κάποιος με τετραετή τίτλο (ελληνικό λ.χ. πτυχίο) θεωρείται ότι έχει ήδη 4 έτη σπουδών, οπότε μπαίνει στο 5ο έτος της σειράς, στο Μ2.
Δεν σου αναγνώρισαν δηλαδή το πέμπτο σου έτος σαν μάστερ! Ισα-ίσα, αναγνώρισαν τον 5ετή σου τίτλο ως τετραετή ισότιμο του Μ1, γι' αυτό και κάνεις το Μ2. Το ίδιο είχε γίνει και στην περίπτωσή μου (μαθηματικός με 4ετές πτυχίο που μπήκε στο Μ2). Αν σου είχαν αναγνωρίσει και τα 5 έτη, το μόνο που έχεις να κάνεις στο γαλλικό σύστημα (εκτός από δεύτερο πτυχίο/μάστερ) είναι διδακτορικό!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!