και αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν χρησιμοποιούν lap pad, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility».Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Στόνι Μπρουκ, τοποθέτησαν θερμόμετρο στο όσχεο 29 νεαρών ανδρών, οι οποίοι έγραφαν με το λάπτοπ πάνω στα πόδια τους. Ακόμα και όταν τοποθετούσαν ένα lap pad κάτω από το κομπιούτερ, το όσχεο υπερθερμαινόταν απελπιστικά γρήγορα.
«Εκατομμύρια άντρες αναπαραγωγικής κυρίως ηλικίας γράφουν πλέον με το λάπτοπ στα πόδια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιεφίμ Σέινκιν. «Μέσα σε 10-15 λεπτά όμως, η θερμοκρασία στο όσχεό τους έχει αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, δίχως όμως εκείνοι να το αντιλαμβάνονται».
Η αλήθεια είναι πως προς το παρόν δεν έχει διενεργηθεί ειδική μελέτη που να διερευνά πόσο ακριβώς επηρεάζει αυτή η υπερθέρμανση την ανδρική γονιμότητα, πρόσθεσε.
Ωστόσο υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι γενικώς η αύξηση της θερμοκρασίας του όσχεου κατά 1 βαθμό Κελσίου προκαλεί βλάβες στο σπέρμα – και η νέα μελέτη έδειξε πως έπειτα από 1 ώρα γραψίματος με το λάπτοπ στα πόδια, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου.
Οι όρχεις είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι στην θερμότητα και πρέπει να διατηρούν μια ορισμένη θερμοκρασία για να παράγουν σπερματοζωάρια. Επειδή όμως η εσωτερική μας θερμοκρασία είναι υψηλότερη από αυτήν, η φύση έχει προνοήσει να διατηρούνται δροσεροί τοποθετώντας τους έξω από το σώμα.Σύμφωνα με τη μελέτη, το πρόβλημα με το λάπτοπ δεν είναι μόνο η θερμότητα που εκπέμπει. Το σημαντικό είναι πως για να γράψει κανείς, πρέπει να έχει τα πόδια του σφιχτά κλειστά – και αυτό από μόνο του αυξάνει την θερμοκρασία του όσχεου.Αυτό φάνηκε και από την χρήση του lap pad, το οποίο ναι μεν διατηρούσε το κομπιούτερ και το δέρμα δροσερό, αλλά δεν βοηθούσε ιδιαίτερα στο να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του όσχεου.
«Δεν είχε σημασία το είδος του lap pad που χρησιμοποιούσαν οι εθελοντές μας», εξήγησε ο δρ Σέινκιν. «Και μαξιλάρι να έβαζαν, η υπερθέρμανση συνέβαινε, επειδή είχαν σφιχτά κλειστά τα πόδια τους»
OXI ALLO KAPBOYNO