tromaktiko: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για το κρητικό λάδι

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ για το κρητικό λάδι



Απορω φιλε μου πως κανει μια τοσο προχειρη εκτιμηση της ποιοτητας του λαδιου οταν εσυ λες οτι απο την ιδια ελια....
οι καλαματιανοι βγαζουν καλυτερο λαδι επισης οταν λες οτι αυτο το ειδος ελιας ευδοκιμει στην κρητη επισης να σου θυμίσω οτι αμεσως μετα την συλλογή του καρπου πηγαινουνε οι αγρότες στο ελαιοτριβείο θα ταν καλυτερα να γνωριζεις καποια πραγματα προτου δυσφημήσεις το κρητικο λαδι και αφετερου την κρητικη διατροφη, που βασιζεται στο ελαιολαδο, η οποια αποδεδειγμενα ειναι η πιο υγιεινη παγκοσμιος !!

------------------

Προφανώς φίλε μου έχουν πέσει οι πωλήσεις σου και για αυτό το λόγο προσπαθείς να ρίξεις λάσπη στο Κρητικό ελαιόλαδο.
όσον αφορά τα οξέα κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.
Όσον αφορά τη συγκομιδή δεν την καθυστερούν καθόλου και δεν αφήνουν τον καρπό πολύ καιρό πάνω στα δένδρα και δεν περιμένουν πότε θα πέσει και δεν καθυστερούν να τον πάνε στο ελαιοτριβείο.
αν ήθελες να δεις την πραγματικότητα που δεν θες να την δείς, σε λίγες μέρες αν δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, θα αρχίσει η συγκομιδή του καρπού.
Μπορεί να λέγεται ψιλοελιά στη Κρήτη, όμως επικρατεί η έκρφραση Κορωναίκη.
Εσύ ή τώρα ανακάλυψες το ελαιόλαδο, ή θα ήθελες πολύ να ήσουν Κρητικός. Το ότι δεν ξέρεις απο λάδι είναι κατανοητό.
Σίγουρα την έρευνα δεν την έκανες μόνος σου, κάπου θα τα βρήλες σου άρεσαν και έτσι είπες να τα πασάρεις στο διαδίκτυο.
Και τέλος Οι Κρητικοί φίλε μου, δεν ζούν μέσα στο ψέμα αλλά στην πραγματικότητα και γι αυτό το λόγω είμαστε ελεύθεροι.
Η Κρήτη παρήγαγε, παράγει και θα συνεχίσει να παράγει απο τα καλύτερα ελαιόλαδα της Ελλάδος, γι αυτό και σε πολλά καταστήματα επώνυμα στην Αγγλία στα ράφια θα βρείς μπουκαλάκια σε συσκευασία δώρου φυσικά το περίφημο Κρητικό Ελαιόλαδο.
Γειά σου καλέ μου φίλε, και εμείς απο την Κρήτη σε αγαπάμε.

------------------

Καταρχήν, είμαι καθετα αντίθετος στην άποψη του φίλου απο την Πελοπόννησο ότι
και καλά το κρητικό λάδι βγάζει 4-5 βαθμούς οξέα. Και είναι ύποπτο, ότι μια τέτοια άποψη, ανεβαίνει
στο blog, λίγο καιρό πριν ξεκινήσει στην Κρήτη η ελαιοπαραγωγή. Κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ελαιοπαραγωγής.
Προσωπικά, απο τα χωράφια της οικογένειας μου, δεν έχω δει ποτέ κάτω απο 3 βαθμούς οξύτητας στην ποιότητα της ελιάς, και μάλιστα
μόνο μια συγκεκριμένη χρονιά όπου εξαιτίας συνθηκών (καιρός γενικότερα) η παραγωγή ήταν καταστροφική! Πάντα η ποιότητα "παίζει" το πολύ μέχρι 1 βαθμό και αυτο σε εξαιρετικά λίγες
περιπτώσεις! Που βασίζεται λοιπόν ο φίλος και μας λέει για 4 και 5 βα8μους οξύτητας? Γιατί τέτοια συκοφάντηση?? Λες και έχουμε εμείς οι κρητικοί
να χωρίσουμε "χωράφια" με το λαό της Πελοποννήσου!! ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο!!
Για κοιτάξτε, (θα μιλήσω μόνο για την περιοχή μου) πόσα διεθνή βραβεία έχει πάρει το λάδι της Σητείας??? !!!!
και όχι μόνο εδώ στην περιοχή μου, αλλά έχουμε διακρίσεις και σε άλλες περιοχές της Κρήτης!
Για την καταγωγή της κωροναιήκης ελιάς, όλα αυτα που λες τα δέχομαι, αλλά για οξύτητα 4-5 βαθμούς,
αυτό είναι καθαρή συκοφάντηση!! Τα βραβεία που παίρνει το κρητικό λάδι σχεδόν κάθε χρόνο, σε διαψεύδουν!!
Καλό βράδυ φίλε μου και καλή ελαιοπαραγωγή (μάλλον και εσείς ξεκινάτε αυτές τις μέρες)
ένας Στειακός που δεν έχει να χωρίσει τίποτα με κανένα!

------------------

Φίλε που λες για το Κρητικό ελαιόλαδο. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες η έρευνες από επιστήμονες του εξωτερικού έχουν αναδείξει το Κρητικό ελαιόλαδο μακράν το καλύτερο. Δεν νομίζω να υπάρχει ένα επιστημονικό λόμπυ που να στηρίζει την Κρήτη γιατί αν το έχουμε καταφέρει αυτό τότε σαν λαός είμαστε πολύ μπροστά από την υπόλοιπη Ελλάδα. Να θυμίσω ότι συλλογή καρπών γινόταν από τους Μινωίτες ή μήπως ούτε αυτούς τους ξέρεις.Να θυμίσω ο Μινωικός Πολιτισμός άνθισε στην Κρήτη πολύ πριν κατεβούν από τα δέντρα οι Έλληνες. Τώρα εσύ αν είσαι επιστήμονας και έχεις κάνει μια σχετική έρευνα βγες και δημοσίευσε την σε ένα επιστημονικό περιοδικό που αφορά τη διατροφή. Έχεις ακουστά τη Μεσογειακή Διατροφή ή δεν ξέρεις καν τι είναι; Ή μήπως και η Μεσογειακή Διατροφή στηρίζεται στην τοπική διατροφή της περιοχής που λες; Σημείωση, στην αγορά ισχύει το "Ότι πληρώσεις αγοράζεις", τιμές ελαιολάδου έχεις υπόψη ή σου διαφεύγει και αυτό; Μια βόλτα στο Super Market της περιοχής σου.

------------------


Αγαπητε αναγνωστη μαλλον λαθος στα εχουν πει ... Ιστορικα τα αρχαιοτερα ελαιοδεντρα ειναι κρητικα . Στην κρητη γενηθηκε το συγκεκριμενο δεντρο και μεσω του αρχαιοτερου εμποριου (μυκηναικου) πηγε στην υπολοιπη ελλαδα .
Υπαρχουν δυο βασικες ποικιλιες ελιας . Οι λιανες (μικρες σε μεγεθος και καρπο) και οι τσουνατες (μεγαλες σε μεγεθος και καρπο) . Αυτες οι ονομασιες ειναι κρητικες οπως και η παρθενογεννηση του ελαιοδεντρου .
Οι τσουνατες ελιες (απο οτι φαινετε δεν γνωριζεις) δεν ραβδιζοντε (χτυπημα στα κλαδια τις ελιας για να πεσει ο καρπος) γιατι τραυματιζετε ευκολα το δεντρο και προκαλειτε μεγαλη ζημια . Στρωνοντε με διχτυα και πεφτουν οι ελιες μονες τους . Οταν ξεκινησει η συλλογη του καρπου ο παραγωγος μαζευει τον καρπο απο τα δικτυα καθε 7 -15 μερες . Οσο ποιο πολυ ο καρπος μενει στα διχτυα τοσο μεγαλυτερη οξυτητα βγαζει το λαδι . Ξεκιναει απο 0.3 και φτανει εως 2 - 2.5 βαθμους στο τελος τις σεζον . Εσυ αναφερεις για οξυτητα 4 - 4.5 βαθμους και μαλλον το εχεις μπερδεψει με το λαδι που βαζεις στο κινητηρα φορτηγο σου . Η οξυτητα στο λαδι στις τσουνατες ελιες εξαρτατε καθαρα απο τον παραγωγο και οχι απο την περιοχη . Τα τελευταια χρονια αυτες η ελιες προοριζοντε για φαγοσιμες και οχι για λαδι με εξαιρεση περιοχες που δεν υπαρχει η δυνατοτητα . Αρα ολα οσα εχει πει οτι οι κρητικοι δεν γνωριζαν πως να μαζευουν τον ελαιοκαρπο και ολα τα σχετικα ειναι μπουρδες και παραπληροφορηση .
Τωρα ερχομαστε στην λιανη ελια . Εχω ελαιοδεντρα αυτης της ποικιλιας ηλικιας ανω των 150 χρονων οπως και αλλοι χιλιαδες κρητικοι . Σου εξηγησα παραπανω οτι η παρθενογεννηση της ελιας εγινε παγκοσμιως στην κρητη . Τωρα οι σαχλαμαρες οτι  πηραμε ποικιλιες απο την υπολοιπη ελλαδα για να τις βαλουμε στην κρητη δεν στεκουν . Υπαρχει εδω και χιλιαδες χρονια πριν ανακαλυφθουν οι γεοπονοι , τα θερμοκηπια κτλ . Βγαζει παρθενο ελαιολαδο οξυτητας 0,3 και ειναι παγκοσμιως το καλυτερο ελαιολαδο .
Θα σου λυσω ακομα μερικες αποριες που εχεις . Οσο ποιο μικρη οξυτητα εχει το λαδι τοσο ποιο πικρο ειναι . Ετσι οι παλιαοτεροι απο εμας προτιμουσαν τις τσουνατες απο τις λιανες λογο γευσης αγνοωντας τα οξεα που δεν ηξεραν καν τι ειναι . Οι τσουνατες λογω μεγαλου σε μεγεθος δεντρου και καρπου παραγουν εως και 100 φορες παραπανω λαδι σε κιλα απο οτι μια λιανη ελια . Για αυτους τους δυο λογους σε καινουργια χωραφια εβαζαν τσουνατες και οχι λιανες . Τα τελευται χρονια το 99 % σε καινουργιες καλιεργιες ειναι λιανες λογω τις χαμηλης οξυτητας .
Κατι ακομα που δεν γνωριζεις ειναι το μικροκλιμα της κρητης το οποιο διαφερει απο περιοχη σε περιοχη . Ετσι χιλιαδες σπανια φυτα-βοτανα ευδοκιμουν μονο στην κρητη . Το μικροκλιμα κανει την διαφορα στο κρητικο ελαιολαδο και το κανει παγκοσμιως πρωτο .
Με λιγα λογια κανε ενα ταξιδι στην κρητη να δεις και να μαθεις γιατι μονο ετσι θα καταλαβεις τι γινετε εδω στα νοτια ...

------------------

Με την ίδια λογική μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι Πελοπονήσιοι πήραν από τους Κρήτες μια πολύ καλή ποικιλία και άρχισαν να την καλλιεργούν στα μέρη τους καθώς επίσης και ότι το ελαιόλαδο της Κορώνης υστερεί σε ζωηρότητα χρώματος , άρωμα ,  οξέα , γεύση και συνολική ποιότητα έναντι του Κρητικού.

   Δεν είναι πρέπον να  βγαίνουμε και να κατηγορούμε – υποβαθμίζουμε έτσι απλά οτιδήποτε επειδή έχουμε κάποιο συμφέρον.
Τυχαίνει να έχω παρακολουθήσει σεμινάριο από τον ΣΕΔΗΚ:   http://www.sedik.gr/el/.
Αυτά που ειπώθηκαν και παρουσιάστηκαν εκεί , κάθε άλλο παρά πρόχειρες μελέτες είναι. Οι μνημειακές ελιές τις οποίες επισκεφτήκαμε μαρτυρούν πάρα πολλά.

    Κλείνοντας , θα ήθελα να αφιερώσω στον φίλο – Πελοπονήσιο – μια μαντινάδα :

Βάλλε μπροστάρη διατροφής
Το Κρητικό το λάδι
Νιώσε καλά και υγιής
Απ΄ της ελιάς το χάδι

------------------

ΔΥΣΤΥΧΩΣ αναγκάζομαι να γραψω αυτό το μυνηματάκι καθοσον ο αναγνώστης που αναφέρεται στο κρητικό λάδι και την καταγωγή του αγνοεί βασικές συνιστώσες της ελαιο-παραγωγής και απλά χρησιμοποιεί την ελιά για τοπικιστικούς λόγους και οχι από την πραγματική. Πως δηλαδή θα κάνουμε το λάδι μας να καταναλώνεται σε όλη τη γή. Προφανώς ο αναγνώστης είναι άσχετος ως προς το ζήτημα και ετσι θα του πρότεινα --καλοπρόαιρετα-- και εαν επιθυμεί να:
α. Ξεκίνησει να διάβασει από τον σύνδεσμο http://www.internationaloliveoil.org/ οτι αφορά την ποιότητα κλπ
β. Οταν αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά τα ζητήματα ποιότητας και πώς το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται σε κακό ή καλό τότε ενδεχομένως να θελήσει να έχει νεότερες πληροφορίες από την Ελλάδα οπότε, σκόπιμο θα ήταν να επισκευθεί την http://www.eleotexnia.gr/eoee.html.
Κλείνωντας θα ήθελα να εξηγήσω οτι το μυστικό είναι η τυποποίηση. Η καταγωγή της ελιάς έχει τον δικό της ρόλο αλλά ....η ποιότητα δεν εξαρτάται μόνο από την Μεσηνιακή γή!!!.

------------------

Δέν ξέρω τι λες εσύ για το κρητικό λάδι αυτό που ξέρω είναι οτι η προγιαγιά μου ακόμα ζει ο προπαππους μου ακόμα ζεί,τα αδέρφια τους ζούν τα ξαδέρφια τους το ίδιο. Στο χωριό μας έχουμε παππούδες που έχουν πατήσει τα 93 και περπατάνε στα ανηφορικά σοκάκια το ίδιο συμβαίνει και στο διπλανό χωριό και στο παραδίπλα και σε όλη την κρήτη


------------------

 H άποψη του blog: ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΑΔΙ !
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!