tromaktiko: Αποκάλυψη τώρα για την ντάτσα του Στάλιν

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Αποκάλυψη τώρα για την ντάτσα του Στάλιν



 Η ΚGΒ απέκρυπτε επί δεκαετίες το μεγάλο του μυστικό, ενώ οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες που τη διαδέχθηκαν το άνοιγαν για τη φιλοξενία εκλεκτών καλεσμένων της Μόσχας.
Υστερα από 57 χρόνια όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι Αρχές επέτρεψαν για πρώτη φορά σε ομάδα ρώσων δημοσιογράφων να επισκεφθεί τη θρυλική ντάτσα του Ιωσήφ Στάλιν στο Κούντσεβο, ένα προάστιο της Δυτικής Μόσχας.
Το σπίτι όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο σοβιετικός ηγέτης στις 5 Μαρτίου 1953 περιλαμβάνει όντως ένα πλήρως εξοπλισμένο υπόγειο καταφύγιο που κατασκευάστηκε το 1942, όπως δήλωσε ο ιστορικός Σεργκέι Ντεβγιάτοφ της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας (FSΟ) στους δημοσιογράφους. Σε αντίθεση όμως με τους δημοφιλείς αστικούς μύθους που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, κάτω από το σπίτι του Στάλιν δεν υπάρχει υπόγεια σιδηροδρομική γραμμή του μετρό, αλλά ούτε και σήραγγα που να το συνδέει με το Κρεμλίνο.

Το σπίτι βρίσκεται σε ένα μεγάλο δάσος, σε απόσταση 12 λεπτών με το αυτοκίνητο από το Κρεμλίνο. Οι δημοσιογράφοι που επισκέφθηκαν το εσωτερικό του χαρακτήρισαν την επίπλωση «όχι ιδιαίτερα πολυτελή». Αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν τα πολυάριθμα δώρα που είχε λάβει ο Στάλιν από τον κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τουνγκ. Παρατήρησαν επίσης ότι ο Στάλιν είχε διακοσμήσει τους τοίχους της ντάτσας με φωτογραφίες από σοβιετικά περιοδικά τις οποίες είχε μεγεθύνει, αλλά όχι και με πορτρέτα του εαυτού του. Μετά την απομυθοποίηση του Στάλιν, το σοβιετικό ΚΚ επέτρεψε τη μετατροπή της ντάτσας του, εμβαδού 1.000 τετραγωνικών μέτρων, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο. Το προσωπικό του ξενοδοχείου όμως έπρεπε να ορκιστεί ότι δεν θα αποκάλυπτε ποτέ πως αυτή ήταν η ντάτσα του σοβιετικού ηγέτη. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 το σπίτι παραδόθηκε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες επέτρεπαν την πρόσβαση σε αυτό μόνο σε επιλεγμένους καλεσμένους. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ ήταν ένας τέτοιος καλεσμένος, όταν επισκέφθηκε τη Ρωσία προ 15 ετών. Ενα βιβλίο με την ιστορία του διώροφου κτιρίου και αυθεντικό αρχειακό υλικό θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2011.

Πάντως δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια ανοίγματος της ντάτσας για το κοινό, όπως επεσήμανε ο Βίκτορ Ταράσοφ, υποδιευθυντής της FSΟ. «Δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα γι΄ αυτό» δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=368433&dt=20/11/2010#ixzz15sP3gD8o
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!