tromaktiko: Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας Κυπρίων ομογενών

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας Κυπρίων ομογενών




Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Καράογλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας των Κυπρίων ομογενών που έχουν λάβει την ελληνική υπηκοότητα, γίνονται γνωστά τα κάτωθι στοιχειά:


Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του Ν. 3421/2005, υποχρέωση στράτευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν όλοι οι Έλληνες ηλικίας 19 έως 45 ετών. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 56 του παραπάνω νόμου, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης ως χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, του χρόνου κατά τον οποίο Έλληνες υπηρέτησαν οποτεδήποτε με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις συμμαχικού κράτους ή Κράτους- Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Επιπλέον, με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του ιδίου νόμου αλλά και με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της Υπουργικής Απόφασης υπό στοιχεία Φ.429.1/10/150128/Σ.21/10-1-06, για τους ενδιαφερόμενους που έχουν την ελληνική ιθαγένεια, ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας που αναγνωρίζεται δεν μπορεί να υπερβεί το χρόνο στρατιωτικής υποχρέωσης που υπέχουν κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος αναγνώρισης.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο αναφερόμενος στην ερώτηση δεν μπορεί να υπαχθεί στις παραπάνω διατάξεις προκειμένου να του αναγνωριστεί ως χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας σε συμμαχικό στρατό, το χρονικό διάστημα που υπηρέτησε στον κυπριακό στρατό, καθόσον την ημερομηνία υποβολής του αιτήματός του είχε συμπληρώσει το τεσσαρακοστό πέμπτο (45) έτος της ηλικίας του και κατά συνέπεια ουδεμία υποχρέωση για στράτευση είχε στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτά ισχύουν από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για τα ζητήματα ερμηνείας και εφαρμογής της ασφαλιστικής νομοθεσίας στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

http://kranosgr.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!