tromaktiko: Η φροντίδα του άρρωστου παιδιού

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η φροντίδα του άρρωστου παιδιού



Το φθινόπωρο, με τις συχνές αλλαγές του καιρού, είναι πολύ εύκολο το παιδί σας να αρρωστήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει ν’ αποφασίσετε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το φροντίσετε.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε μόνοι σας και να αντιμετωπίσετε συνηθισμένες αρρώστιες, όπως ένα κρυολόγημα ή στομαχική διαταραχή, στο σπίτι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όμως, να ζητάτε οπωσδήποτε τη βοήθεια του γιατρού σας.
Ελέγχοντας τα συμπτώματα
Διάθεση
Το παιδί είναι νευρικό, προσκολλημένο πάνω σας, ωχρό, άτονο ή ανόρεχτο, ή είναι απαθές και δεν αντιδρά.
Θερμοκρασία
Ελέγξτε θερμοκρασία του παιδιού σας. Πυρετός 38 βαθμών ή περισσότερο μπορεί να είναι ένδειξη παρουσίας μίας λοίμωξης.
Πρήξιμο
Ψηλαφίστε απαλά κάτω από το σαγόνι του παιδιού σας και στις δυο πλευρές, μπροστά και πίσω στο λαιμό του. Πρήξιμο και ευαισθησία στις περιοχές αυτές είναι συνηθισμένα σημάδια ασθένειας.
Εξανθήματα
Ελέγξτε για σημάδια εξανθήματος στο πρόσωπο, στο στήθος ή στη κοιλιά, επειδή τα εξανθήματα πρώτα εμφανίζονται στις περιοχές αυτές.
Έλεγχος του λαιμού & των αμυγδαλών
Εξετάστε το λαιμό του παιδιού σας με καλό φωτισμό. Κοκκινίλα ή άσπρες κηλίδες και πρησμένες αμυγδαλές δείχνουν την παρουσία λοίμωξης.
Έλεγχος των αφτιών
Εξετάστε το εσωτερικό των αφτιών, να δείτε αν είναι κόκκινο ή ερεθισμένο. Η μέση ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του χώρου μεταξύ του τύμπανου και του εσωτερικού αφτιού, με πιο συνηθισμένη αιτία την λοίμωξη. Η κατάσταση προκαλεί πυρετό και πόνο. Τα αντιβιοτικά συνήθως ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό σε 48 ώρες. Η απώλεια ακοής από τη συγκέντρωση υγρού στο μέσο αφτί μπορεί να κρατήσει 1-2 εβδομάδες.
Κοιλιακός πόνος
Ο κοιλιακός πόνος είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα και είναι επίσης συνηθισμένο στα παιδιά. Οι αιτίες του μπορεί να κυμαίνονται από εξαιρετικά σοβαρές (π.χ. οξεία σκωληκοειδίτιδα, κοιλιακό ανεύρυσμα) μέχρι λιγότερο σοβαρές (π.χ. καύσος, αναρρόφηση, γαστρεντερίτιδα κλπ). Κάθε σύμπτωμα κοιλιακού πόνου χρειάζεται έγκαιρη ιατρική εξέταση. Ειδικότερα, ο αιφνίδιος και /ή πολύ έντονος κοιλιακός πόνος πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν επείγον ιατρικό περιστατικό.
Συχνά βοηθάει η ταξινόμηση του κοιλιακού πόνου σε πιο συγκεκριμένους τύπους όπως χαμηλός κοιλιακός πόνος, άνω κοιλιακός πόνος, αριστερός κοιλιακός πόνος, δεξιός κοιλιακός πόνος, επιγαστρικός πόνος (πόνος πίσω από το στέρνο όπως καύσος, αναρρόφηση ή GERD), πλευρικός πόνος και άλλοι τύποι κοιλιακού πόνου.
Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί σας, ενημερώστε σχετικά το γιατρό σας κι εκείνος θα σας υποδείξει τη σωστή αντιμετώπιση.

Σοβαρές ενδείξεις

Καλέστε το γιατρό σας αμέσως, αν το παιδί σας έχει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα:
Επίμονο πυρετό μεγαλύτερο από 38,9
Κόκκινο ή πορφυρό εξάνθημα
Επίμονο κλάμα (για περισσότερο από μια ώρα)
Υπνηλία και απροθυμία να φάει, να μιλήσει ή να πιει
Οξύ πόνο που δεν περνάει γρήγορα
Επίμονη ασθματική αναπνοή ή δυσκολία αναπνοής
Επίμονο βραχνό βήχα

Επανειλημμένους εμετούς ή διάρροια
Σπασμούς μετά από πτώση
Αντιμετώπιση πυρετού

Ένας πυρετός είναι σημάδι ότι το σώμα του παιδιού καταπολεμά μια λοίμωξη. Οι πυρετοί συνήθως διαρκούν λίγες ημέρες και στη διάρκειά τους τα παιδιά νιώθουν κουρασμένα και έχουν διακοπτόμενο ύπνο.
Να διατηρείτε τα παιδιά που έχουν πυρετό δροσερά και άνετα.
Να τους δίνετε άφθονα υγρά, ειδικά αν κάνουν εμετό ή διάρροια.
Το σφούγγισμα του σώματος ενός παιδιού που έχει πυρετό με ένα βρεγμένο, δροσερό πανάκι, βοηθάει να πέσει ο πυρετός και να νιώθει πιο άνετα.
Φάρμακα όπως η ακεταμινοφένη βοηθούν, επίσης, να πέσει ο πυρετός, αλλά βεβαιωθείτε ότι δίνετε τη συνιστώμενη δόση.
Στην περίπτωση που το παιδάκι σας κάνει εμετό το αντιπυρετικό αμέσως μόλις του το δώσετε, προσπαθείστε να του κάνετε χλιαρό μπάνιο για να πέσει άμεσα λίγο ο πυρετός και ξαναδοκιμάστε να δώσετε το αντιπυρετικό λίγο αργότερα.
Μην τυλίγετε το παιδί με κουβέρτες.
Όταν πέφτει ο πυρετός, τα παιδιά ιδρώνουν πολύ: αλλάζετέ τους τα εώρουχα και τις πυζάμες για να τα κρατάτε στεγνά.

Για να τα ενθαρρύνετε να φάνε, δώστε τους τα αγαπημένα τους φαγητά σε μικρές ποσότητες.
Τα παιδιά που αναρρώνουν χρειάζονται ψυχαγωγία. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, προτιμούν συνήθως ήσυχα, απλά παιχνίδια που είναι μέσα στις δυνατότητες τους.

Ποτέ μη δίνετε ασπιρίνη σε βρέφος ή παιδί: οι γιατροί έχουν ανακαλύψει μια σχέση ανάμεσα στην ασπιρίνη και το σύνδρομο Reye, μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από βλάβη του εγκεφάλου και του ήπατος.
Η εξέταση του ιατρού

Για να διαγνώσει μια ασθένεια, ο γιατρός σας μπορεί ν’ ακροαστεί το στήθος του παιδιού σας μ’ ένα στηθοσκόπιο, να εξετάσει τα αφτιά, τη μύτη και το λαιμό του, να ψηλαφίσει την κοιλιά του, να πάρει τη θερμοκρασία του και να ελέγξει για πρησμένους αδένες ή λεμφαδένες. Ο γιατρός θα σας ρωτήσει ποια είναι τα συμπτώματα του παιδιού σας και πόσο καιρό τα έχει. Αν ο γιατρός υποψιάζεται κάποια συγκεκριμένη αρρώστια, μπορεί να συστήσει και άλλες εξετάσεις.
Παραμονή σε νοσοκομείο

Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι κάτι που φοβίζει ένα παιδί που δεν έχει φύγει ποτέ μακριά από το σπίτι. Εξηγήστε στο παιδί γιατί χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο και πείτε του τι πρόκειται να γίνει εκεί. Ρωτήστε αν εσείς και το παιδί σας μπορείτε να κάνετε μια βόλτα γνωριμίας, πριν εισαχθεί το παιδί σας.

 http://www.kids0-12.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!