tromaktiko: Μαφία ξυλοκόπων σαρώνει τις Βελανιδιές του Ξηρομέρου

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μαφία ξυλοκόπων σαρώνει τις Βελανιδιές του Ξηρομέρου



ΣΚΗΝΕΣ «Άγριας Δύσης» εκτυλίσσονται στα ελληνικά δάση, με τους παράνομους ξυλοκόπους να δρουν ανενόχλητοι, πληγώνοντας το περιβάλλον.
Η παράνομη ξύλευση είναι... ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, ωστόσο τη φετινή χρονιά καταγράφεται αύξηση σε πολλές δασικές περιοχές.
Η έξαρση των περιστατικών ξεπερνά το 30% στο βελανιδόδασος του Ξηρόμερου, όπως παραδέχεται το αρμόδιο δασαρχείο, ενώ στα Πιέρια έπεσε… χοντρό ξύλο μεταξύ λαθροϋλοτόμων και δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών, που μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
Τα δασαρχεία προχωρούν κατά καιρούς σε κατασχέσεις των παράνομων φορτίων και των οχημάτων. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και μέσων στις δασικές υπηρεσίες δημιουργεί πολλά κενά στην αποτελεσματική προστασία των δασών, ειδικά όταν σε αυτά δεν εφαρμόζεται ένα διαχειριστικό σχέδιο.
Αντιθέτως, σχεδόν αλώβητες παραμένουν οι δασικές περιοχές στις οποίες η υλοτομία γίνεται βάσει διαχειριστικού σχεδίου, όπως η περιοχή της Κόνιτσας, του Χολομώντα, της Ροδόπης και της Αριδαίας. Σε κάθε περίπτωση, η υλοτομία είναι δραστηριότητα απαραίτητη για την ανανέωση των δασών και την απομάκρυνση της βιομάζας που κάνει τα δάση ευάλωτα σε πυρκαγιές.
.
Επίθεση στους δασοφύλακες
Έκρηξη παράνομης υλοτομίας παρατηρείται στα παρολύμπια χωριά, όπου, σύμφωνα με την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι του Δάσους - Πιέρια 2008, κάθε μέρα υπάρχει και μία καταγγελία. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν μήνα υπήρξε σοβαρό περιστατικό επίθεσης κατά των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Κατερίνης που πήγαν να ελέγξουν καταγγελία, όταν η συμμορία των παρανομούντων τους κυνήγησε με σιδηρολοστούς μέσα στην πλατεία του χωριού Βροντού και τους έστειλε στο νοσοκομείο.
Οι Φίλοι του Δάσους διοργάνωσαν ημερίδα στην Κατερίνη, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να τους πείσουν να αγοράζουν ξύλα με τιμολόγιο, δηλαδή με νόμιμη προέλευση. «Να μην κάψουμε το μέλλον μας στα τζάκια», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Μαυροειδής.

Σε κίνδυνο οι βελανιδιές
Το δάσος του Ξηρόμερου Αιτωλοακαρνανίας είναι το μεγαλύτερο ήμερης βελανιδιάς στην περιοχή των Βαλκανίων και ένα από τα δύο στην Ελλάδα με το είδος αυτό, ωστόσο συρρικνώνεται συνεχώς, ενώ η σημαντικότερη απειλή που δέχεται είναι η λαθροϋλοτομία.
Το ξύλο των σπάνιων αρχαίων δρυών διοχετεύεται ως καυσόξυλα στα γειτονικά αστικά κέντρα, όπως το Αγρίνιο. Μάλιστα φέτος, η παράνομη ξύλευση παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 30%, σύμφωνα με τη δασάρχη, Αλεξάνδρα Πολίτη.
«Είναι συστηματικοί και έχουν αποκτήσει θράσος», σχολιάζει η ίδια. «Συνήθως, η δραστηριότητα αυτή γίνεται 2 με 4 τη νύχτα, όταν η υπηρεσία μας, που λειτουργεί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, δεν είναι σε θέση να κάνει ελέγχους. Αλλά και όταν στέλνουμε κλιμάκια, οι υπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι άοπλοι με ανθρώπους αποφασισμένους για όλα», τονίζει, αναφερόμενη στις δομικές αδυναμίες: έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κατάλληλων οχημάτων, κονδυλίων για τη βενζίνη κ.λπ.
«Θα θέλαμε τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο 4Χ4 για να κάνουμε τη δουλειά μας. Και θα πρέπει η υπηρεσία να γίνει σώμα, ώστε να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως», συμπληρώνει.
Από τους πιο δραστήριους πολίτες για την προστασία του δάσους του Ξηρόμερου είναι ο Απόστολος Τζογάνης από τον Σύλλογο Παιώνια. «Αν μπει κανείς στο δάσος, βλέπει παντού κομμένους κορμούς. Το Ξηρόμερο είναι πεδινό και έχει εύκολη πρόσβαση, μισή ώρα από το Αγρίνιο. Δύο - τρεις έμποροι από καθένα από τα γειτονικά χωριά είναι που κάνουν τη δουλειά.
Οι δήμοι δεν έχουν δείξει κανένα ενδιαφέρον, αλλά και οι δασοφύλακες έχουν χρόνια σχέση με τους παρανομούντες και τους καλύπτουν», αναφέρει. Οπως τονίζει, εξάλλου, το γεγονός ότι το δάσος μοιράζεται στη δικαιοδοσία τριών δασαρχείων (Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου και Αγρινίου) δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Εξαφανίζεται» το δάσος της Φολόης
ΤΟ ΔΑΣΟΣ της Φολόης στην Ηλεία, 20 χλμ. μακριά από την αρχαία Ολυμπία, είναι το δεύτερο από τα δύο δάση ήμερης βελανιδιάς που υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά υφίσταται συνεχή υποβάθμιση λόγω της κοπής δέντρων για επέκταση των χωραφιών και για καυσόξυλα.
Το δάσος έχει χάσει το 20%-30% των δέντρων του σταδιακά τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπροέδρου του Συλλόγου Προστασίας της Φύσης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Φολόης, Ανδρέα Χρονόπουλου. Όπως λέει, «λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου, κάθε χρόνο αυξάνεται όλο και περισσότερο η ζήτηση σε καυσόξυλα και πολλοί νέοι από τα γύρω χωριά έχουν κάνει επάγγελμα την παράνομη διακίνηση καυσόξυλων».
Οι παράνομοι είναι και εδώ θρασύτατοι, αφού φτάσανε στο σημείο, πέρσι, να σπάσουν τα λουκέτα στο Δασονομείο Λάλα και να πάρουν πίσω τα κατασχεμένα φορτία τους.
Πριν από 7-8 χρόνια, κάτοικος της Φολόης προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση του διαχειριστικού σχεδίου υλοτομίας του δάσους, με στόχο την προστασία του. Ωστόσο, με την παύση της διαχείρισης, το δάσος έγινε «βορά» στις διαθέσεις των παράνομων. «Ζητούμε να θεσμοθετηθεί καθεστώς προστασίας του δάσους, να ανακηρυχθεί αισθητικό δάσος και να υπάρξει κάποιος φορέας για την προστασία του», συμπληρώνει ο Ανδρ. Χρονόπουλος για το δάσος της Φολόης, που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000.
ΒΟΝΙΤΣΑ PRESS
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!