Με το Δουβλίνο, όμως, να διαψεύδει τις φήμες ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ετοιμάσει πακέτο διάσωσης για την ιρλανδική οικονομία ύψους 80 δισ. ευρώ, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για έναν «κρυμμένο άσο» που έχει στο μανίκι του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπράιαν Κάουεν.
Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε χθες ότι η ιρλανδική κυβέρνηση κρατά στο χέρι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να διεκδικήσει μια πιο συμφέρουσα συμφωνία διάσωσης από τους Ευρωπαίους.
Με δεδομένο ότι η χώρα για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές ομολόγων πριν από την άνοιξη του 2011, θα μπορούσε να ζητήσει τη διάσωσή της αποκλειστικά από το ΔΝΤ, πετυχαίνοντας επιτόκιο 2,2%-2,8% έναντι περίπου 9% που τη χρεώνουν σήμερα οι αγορές και 5,5% ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης.
Το γεγονός όμως ότι το έλλειμμα της χώρας θα εκτιναχθεί το 2010 στο 32% και το χρέος θα υπερβεί το 90% του ΑΕΠ μετά την απόφαση του Δουβλίνου να «ξελασπώσει» τις προβληματικές τράπεζες της χώρας, εγείρει μεγάλες ανησυχίες για το ήδη «εύθραυστο» τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, γεγονός που αποτυπώνεται στην αγορά ομολόγων.
Τα επιτόκια των ιρλανδικών ομολόγων, παρά τη χθεσινή μικρή αποκλιμάκωση (585 μ.β.), βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, ενώ το κόστος δανεισμού για Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία σε σχέση με τη Γερμανία ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ευρώ το 1999. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων ήδη προεξοφλούν στάσεις πληρωμών, εκτιμώντας ότι Δουβλίνο και Λισαβόνα θα ακολουθήσουν την Αθήνα, προσφεύγοντας στην ΕΕ για διάσωση.
Η Κομισιόν ανέφερε πάντως χθες ότι δεν έχει δεχτεί κανένα αίτημα οικονομικής στήριξης από την ιρλανδική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπός της αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες ότι ενδέχεται να ετοιμάζεται πακέτο διάσωσης. Στο ίδιο μοτίβο, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, δήλωσε ότι δεν είχε καμία επαφή με την Ιρλανδία, πλην των συνηθισμένων δραστηριοτήτων. Νωρίτερα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν, χαιρέτισε την ανακοίνωση των ηγετών της ΕΕ από τη Σεούλ, που είχε σκοπό να καθησυχάσει τις αγορές. Σύμφωνα με αυτή, «κάθε νέος μηχανισμός δεν θα εφαρμοστεί παρά μετά τα μέσα του 2013, χωρίς καμία συνέπεια για τη σημερινή κατάσταση».
Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία έχει καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως τα μέσα του επόμενου έτους, ενώ οι ανάγκες της για το 2011 είναι 23,5 δισ. ευρώ και μειώνονται στα 18,6 δισ. ευρώ το 2014, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της χώρας.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=41520956