- ½ του κιλού αλεύρι
- 5γρ.αλάτι
- 5γρ. ζάχαρη
- νερό περίπου ένα φλυτζάνι
- 25γρ. μαγιά
- 1κουτάλι της σούπας ξύδι
- σουσάμι, ρίγανη για ομορφιά
Εκτέλεση
Λειώνουμε την μαγιά σε ½ του φλυτζανιού χλιαρό νερό. Ζυγίζουμε σε ζυγαριά την ποσότητα από το αλεύρι που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε τύπο ψωμιού. Ανακατεύουμε μαζί με το αλεύρι μας το αλάτι,την ζάχαρη , το ξύδι. Προσθέτουμε την διαλυμένη μαγιά. Φτιάχνουμε μία μπάλα από ζυμάρι μαλακό, χωρίς να κολλά στα χέρι α μας. Διαφορετικά προσθετουμε λίγο αλευράκι. Το αφήνουμε σκεπασμένο - να ξεκουραστεί για 15 λεπτά περίπου. Όταν φουσκώσει κατά το 1/3 του όγκου του το πλάθουμε σε στρογγυλά καρβελάκια , πλεξούδες , μπαστουνάκια ή και τα χαράζουμε στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι για να δώσουμε το σχέδιο που μας αρέσει. Ρίχνουμε από πάνω την ρίγανη ή το σουσάμι. Τα τοποθετούμε σε ταψί που προηγουμένως αλείψαμε λίγο καλαμποκέλαιο και λίγο αλεύρι. Αυτό για να μην μας κολλήσουν στο ταψί μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 150-170 βαθμούς Κελσίου τα ψήνουμε για μισή ώρα περίπου. Όταν μπήξουμε μία οδοντογλυφίδα και το ζυμάρι δεν κολλάει επάνω της και έχουν ροδίσει όμορφα , τότε έχουν γίνει. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα διατηρούμε σκεπασμένα( αφού κρυώσουν).
www.agioritikovima.gr