tromaktiko: ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ



Με αφορμή την επίσκεψη στην Πάτρα, του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Γιώργου Παπανδρέου ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος της Πάτρας, με ανοικτή επιστολή, του θέτει τα μεγάλα ζητήματα του εμπορίου και της πόλης.
Κύριε Πρωθυπουργέ

Κατ’ αρχήν σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και πόλη σας, η οποία όμως, κινδυνεύει, αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, οι απαραίτητες γενναίες πολιτικές αποφάσεις, που θα συνοδεύονται από τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και χειροπιαστά βήματα, να γίνει τα επόμενα χρόνια, η πόλη «φάντασμα», στην οποία θα κυριαρχούν τα λουκέτα και οι άνεργοι και οι μετανάστες.

Ο Ε.&Ε.Σ.Π. λοιπόν, σας θέτει μια σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από το θαλάσσιο μέτωπο, για το οποίο, όπως τονίστηκε επανειλημμένως τις προηγούμενες ημέρες, πρόκειται για δική σας προσωπική επιθυμία.

Πολιτική απόφαση σωστή, που όμως για να υλοποιηθεί επιβάλλονται συγκεκριμένες, διαδικασίες οι οποίες δεν έγιναν γνωστές και αυτό μας κάνει επιφυλακτικούς, μήπως πρόκειται για μια απλή προεκλογική υπόσχεση, όπως έγινε πριν ένα χρόνο με τα αμαξοστάσια του ΟΣΕ, που υπογράφηκε μνημόνιο μεταξύ Δήμου και ΟΣΕ και σήμερα ο ΟΣΕ ανακαλεί την υπογραφή του, σε σημείο που ο Δήμαρχος έκανε λόγο για «εξαπάτηση».

1. Ζητάμε να γίνει η υπογειοποίηση της γραμμής του ΟΣΕ στο τμήμα που διέρχεται από την πόλη, διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα εμποδίζεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο.

Το θαλάσσιο μέτωπο που μπορεί να αξιοποιηθεί για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων ή δημιουργίας (ενυδρείου κ.λ.π.) που θα φέρει ανάπτυξη στην πόλη και νέες θέσεις εργασίας.

2. Επιβάλλεται να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα που βαλτώνουν εδώ και δεκαετίες (Διακονιάρης, φράγμα Πείρου-Παράπειρου, μικρή περιμετρική, αλλά και οι παραγλαύκιες οδοί), με αποτέλεσμα να ανακόπτεται έτι περαιτέρω η ανάπτυξη της περιοχής.

3. Επιβάλλονται οι αναπτυξιακές επενδύσεις, όχι όμως στο «πόδι», τύπου Αστακού, αλλά ουσιαστικές και σοβαρές.

4. Το αυτοκινητοδρόμιο είναι μία αναπτυξιακή προσπάθεια της πόλης και της περιφέρειας που άμεσα πρέπει να μεριμνήσετε για να ξεμπλέξει από τα δίχτυα της γραφειοκρατίας.


Να περάσουμε όμως στα των συναδέλφων εμπόρων, επαγγελματιών που ταλανίζονται από την κρίση, την αναλγησία των Τραπεζών, τελικά κ. Πρωθυπουργέ, ποιος έχει τον «πρώτο λόγο»: η κυβέρνησή σας ή οι Τράπεζες;

Το ΤΕΜΠΜΕ, παρά τις όποιες εξαγγελίες σας εναπόκειται στην «διακριτική ευχέρεια» της κάθε Τράπεζας, να διευκολύνει τους έχοντες πραγματικό πρόβλημα μικρομεσαίους εμπόρους με αποτέλεσμα να αποβεί σε «Φιάσκο».

Πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς, σε επίσκεψή του στην Πάτρα, «μετέφερε» κυβερνητικές εντολές, για περισσότερη δουλειά, που ερμηνεύεται ως περισσότερες εισπράξεις φόρων! Ρωτάμε και σας κ. Πρωθυπουργέ:

1.Πώς και από πού θα μαζέψει το Υπουργείο Οικονομικών τους περισσότερους φόρους;

2.Από τους εμπόρους της Πάτρας, που στενάζουν από το βάρος της οικονομικής κρίσης, με πολλούς από αυτούς, να μην έχουν ούτε το ενοίκιο του καταστήματός τους να δώσουν;

3.Από τους εμπόρους της Πάτρας, που συναντούν «τοίχο» στις τράπεζες όταν επιχειρούν να «εκμεταλλευτούν» το ΤΕΜΠΜΕ και να διευκολυνθούν με χαμηλότοκα δάνεια;

3.Από τους εμπόρους της Πάτρας, που βλέπουν ότι το ΕΣΠΑ δεν προχωρά, έτσι ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων και αξιοποιηθούν τα αναπτυξιακά εργαλεία, ιδίως για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων;

4.Από τους εμπόρους της Πάτρας της πιο υποβαθμισμένης πόλης της χώρας , της Πάτρας της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, της τελευταίας Περιφέρειας, Δυτικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

5. Παράλληλα αυτό που ανθεί και πάει καλά είναι το παραεμπόριο όπου εκατοντάδες εκατομμύρια διακινούνται «μαύρα» κάτω από την μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών.

6. Ο νόμος για ίδρυση των πολυκαταστημάτων 3377/05 (Παπαθανασίου) που τον είχατε καταψηφίσει, οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και επέβαλαν την ακρίβεια στους καταναλωτές, παραμένει ενεργός σε πείσμα όσων είχατε υποσχεθεί προεκλογικά.

7. Πρόσφατα εξαγγείλατε μέτρα για το κέντρο της Αθήνας και πως θα αντιμετωπίσετε τους μετανάστες, με τους μετανάστες της Πάτρας που ως δια μαγείας θα εξαφανισθούν κατά την ολιγόωρη παρουσία σας στην Πάτρα, τι πρόκειται να γίνει;

Κύριε Πρωθυπουργέ, ο Ε.&Ε.ΣΠ. και όλος ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας, ελπίζει να μην είναι η αυριανή σας επίσκεψη, μια απλή προεκλογική συγκέντρωση, αλλά επίσκεψη ουσίας για την Πάτρα και τους πολίτες της.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ---  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΡΟΣ --- ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!