tromaktiko: «Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και εγκλωβισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών»

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

«Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι και εγκλωβισμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών»



Διανύοντας τον 11ο μήνα χωρίς χρηματοδότηση, μόνο με αδικαιολόγητη καθυστέρηση και ατελείωτες γραφειοκρατικές διαδικασίες μπορούμε να περιγράψουμε την κατάσταση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ).

ΚΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ … ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ: 13 υπάλληλοι, 11 μήνες απλήρωτοι και πληθώρα προβλημάτων από την αδυναμία κάλυψης ακόμα και των βασικών λειτουργικών αναγκών
Ο ΦΔΕΔΠ είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το ΥΠΕΚΑ. Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο και το Μάιο του 2008 στελεχώθηκε με 13 άτομα επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Τα έτη 2007-2009 χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (Γ’ ΚΠΣ) υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, ενώ για τα έτη 2010-2015 αναμένεται η χρηματοδότηση του από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΕΣΠΑ), υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Δυστυχώς όμως η αναμενόμενη χρηματοδότηση, για την οποία είχε δεσμευτεί με έγγραφό του το ΥΠΕΚΑ, δεν έχει δοθεί ακόμα στον Φορέα Διαχείρισης και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για την άνοιξη του 2011.

 Αδυναμία του συστήματος?
 Αδράνεια των κρατικών μηχανισμών?
 Απουσία αρμοδίων?

Όπως και αν το αποκαλέσουμε, όποιος και αν ευθύνεται, πλέον, 11 μήνες μετά, ένα είναι το συμπέρασμα: ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ!
ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για τους εργαζόμενους που εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες του, αμισθί αλλά καθημερινά με συνέπεια και ζήλο.
ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, μία από τις σημαντικότερες και οικολογικά ευαίσθητες περιοχές παγκοσμίως. Αλλά και αν ακόμα παραβλέψουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι παραμένει το ερώτημα:

Διανύοντας το Παγκόσμιο Έτος Βιοποικιλότητας και μια εποχή που η διαφύλαξη των φυσικών πόρων έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη, ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΩΣ ΚΑΘΑΡΑ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΣΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ?

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!