tromaktiko: Ελεύθερη αφέθηκε από τη χούντα της Μιανμάρ η ηγέτις της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ελεύθερη αφέθηκε από τη χούντα της Μιανμάρ η ηγέτις της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι



Τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της η Σαν Σου Κίι τα πέρασε υπό κράτησηΗ ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, σύμβολο του αγώνα για την δημοκρατία στη Μιανμάρ, αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο, έπειτα από επτά συνεχή...



 χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό.
Η Σου Κίι εμφανίστηκε στην πόρτα του σπιτιού της και απηύθυνε έκκληση για ενότητα, ενώ πάνω από 2.000 υποστηρικτές της πανηγύριζαν.
Κρατικοί αξιωματούχοι εισήλθαν στην κατοικία της, στην οδό του Πανεπιστημίου, για να της διαβάσουν τη διαταγή της χούντας για την απελευθέρωσή της, την ημέρα που τερματίστηκε η τελευταία καταδίκη της για 18 μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στη Σαν Σου Κίι, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης, δεν είχε επιτραπεί από το Μάιο του 2003 να κυκλοφορήσει ελεύθερη. Σημειώνεται ότι έχει περάσει τα 15 από τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της υπό κράτηση.

«Υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να είμαστε σιωπηλοί και μια στιγμή για να μιλήσουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να εργαστούν ενωμένοι. Μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο μας», δήλωσε στους συγκεντρωμένους και επέτρεψε στο εσωτερικό του σπιτιού της με στελέχη από το κόμμα της αντιπολίτευσης, Εθνική Ένωση για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Οι αρχές νωρίτερα απομάκρυναν την αστυνομία που στάθμευε μπροστά από το σπίτι της και διέλυσαν τα οδοφράγματα.

«Είναι τελείως ελεύθερη, δεν υπάρχει κανένας απολύτως όρος» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Μιανμάρ που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Χαιρέτισαν την απελευθέρωση

«Παράδειγμα» για τον κόσμο χαρακτήρισε την Σαν Σου Κίι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, χαιρετίζοντας την απελευθέρωσή της.

«Ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι κανένας νέος περιορισμός δεν θα της επιβληθεί και προτρέπει τις αρχές της Μιανμάρ να παγιώσουν τη σημερινή τους χειρονομία με την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων» ανακοίνωσε εκπρόσωπός του.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση της Σαν Σου Κίι, την οποία αποκάλεσε «ηρωίδα του», και απαίτησε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

«Ενώ το καθεστώς της Μιανμάρ προχώρησε πολύ για να απομονώσει και να καταδικάσει στην σιωπή την Αούνγκ Σαν Σου Κίι, εκείνη συνέχισε τον θαρραλέο αγώνα της για τη δημοκρατία και την αλλαγή στη Μιανμάρ. Είναι η ηρωίδα μου και πηγή έμπνευσης για όλους όσους εργάζονται για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την απελευθέρωση της Σαν Σούου Κίι, συμβόλου του αγώνα για τη δημοκρατία στη Μιανμάρ, απευθύνοντας «έκκληση για την απελευθέρωση των περισσότερων από 2.000 άλλων πολιτικών κρατουμένων» στη χώρα.

Η κ. Μέρκελ «εκφράζει την ικανοποίησή της και την ανακούφισή της μετά την απελευθέρωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι είναι μια συμβολική φιγούρα του παγκόσμιου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο φιλειρηνισμός και η ανυποχώρητη στάση της, την έκαναν ένα πρότυπο», προστίθεται.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προειδοποίησε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ εναντίον «κάθε παρέμβασης στην ελευθερία κινήσεων και έκφρασης», τονίζοντας ότι αυτό «θα ήταν μια νέα απαράδεκτη άρνηση των δικαιωμάτων της».

Η απελευθέρωση της Σαν Σούου Κίι «έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η συνεχιζόμενη κράτησή της ήταν μια παρωδία της δικαιοσύνης, η οποία είχε ως μόνο σκοπό να κάνει το λαό της Μιανμάρ να σωπάσει. Η Σαν Σούου Κίι έχει δικαίωμα στην ελευθερία της. Το καθεστώς της Μιανμάρ πρέπει να τη σέβεται τώρα», πρόσθεσε.

Η Νάβι Πιλάι, Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χαιρέτισε την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ και ζήτησε την απελευθέρωση και των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη χώρα.

Ο γγ του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), Ταϊλανδός, Σουρίν Πιτσουσουάν, δήλωσε ότι είναι «πολύ, πολύ ανακουφισμένος» μετά την απελευθέρωση της Σαν Σούου Κίι.

Η Ιαπωνία χαιρέτισε την απελευθέρωση της Σαν Σούου Κίι, την οποία χαρακτήρισε ως ένα «βήμα μπροστά» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χούντα της Μιανμάρ θα λάβει «και άλλα θετικά μέτρα».



in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!