tromaktiko: Λευκωσία: Τα προβλήματα των διαζευγμένων γυναικών επί τάπητος στη Βουλή

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Λευκωσία: Τα προβλήματα των διαζευγμένων γυναικών επί τάπητος στη Βουλή



Το θέμα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός διαζευγμένων γυναικών και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, συζητήθηκαν σήμερα σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι «δυστυχώς ακόμα και σήμερα οι τράπεζες δεν δέχονται να απαλλάσσεται η διαζευγμένη σύζυγος από την υπογραφή της και την εγγύηση που έδωσε στον πρώην της σύζυγο για σκοπούς λήψης δανείου, όταν ήταν ακόμα μαζί». Πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε από τις τράπεζες να υποβάλλουν κάποιες ιδέες προς τη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία και για γνωμάτευση αν είναι συνταγματικά σωστές, όπως επίσης και παραδείγματα άλλων χωρών».
Είπε, επίσης, ότι όπως αναφέρθηκε σήμερα στην Επιτροπή, από την πλευρά του κράτους, το Τμήμα Ευημερίας «βοηθά στην περίπτωση μονογονεϊκών οικογενειών που είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος και σ’ αυτό το θέμα». Ανέφερε ότι «οι μονογονεϊκές οικογένειες, επιπλέον του δημοσίου βοηθήματος που λαμβάνουν για τις ανάγκες τους, λαμβάνουν και το μισό βοήθημα ως κάλυψη του χρέους που έχουν για την ανέγερση ή την αγορά σπιτιού». Δηλαδή, όπως εξήγησε, «αν μια τριμελής οικογένεια παίρνει περίπου 850 ευρώ ως δημόσιο βοήθημα για τις βασικές της ανάγκες, μπορεί να παίρνει και 400 ευρώ για κάλυψη των τόκων και του χρέους που δημιουργήθηκε για την ανέγερση του σπιτιού που δεν μπορούν να καλυφτούν από άλλους οικονομικούς πόρους».
Ανέφερε ότι «υπάρχουν 5,162 μονογονεϊκές οικογένειες που λαμβάνουν βοήθημα από το κράτος», προσθέτοντας ότι «οι 1870 δεν εργάζονται και παίρνουν μηνιαίως 1 εκατομμύριο 740 χιλιάδες ευρώ». Ανέφερε, επίσης, ότι «3,292 εργάζονται και παίρνουν επιπλέον 1 εκατομμύριο 695 χιλιάδες ευρώ». «Σύνολο 3 εκατομμύρια 435 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως», είπε. Το μέλος της Επιτροπής, βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός είπε ότι κατά τη συνεδρία έχουν κατατεθεί απόψεις για το θέμα, δηλώνοντας ότι «θα πρέπει να θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων για να επιλύσουμε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, το οποίο ταλανίζει την κοινωνία μας». Το πρόβλημα, είπε, «είναι τεράστιο και αφορά μεγάλο αριθμό οικογενειών» και πρόσθεσε ότι η Νομική Υπηρεσία και οι τράπεζες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Είπε, τέλος, ότι «υπάρχουν εποικοδομητικές εισηγήσεις για επίλυση αυτών των προβλημάτων».
Πηγή: ΚΥΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!