Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που έχουν πέσει ΄΄θύματα΄΄ από πλακάκια παγίδες και έχουν σκοντάψει ή γλιστρήσει με αποτέλεσμα να πέσουν και να υποστούν μικροτραυματισμούς. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως η οστεοπόρωση, που ένα πέσιμο, μπορεί να τους επιφέρει σημαντικό πρόβλημα υγείας, με το σπάσιμο χεριού ή ποδιού. Πριν λίγες ημέρες μπροστά στα μάτια πολλών περαστικών, στην οδό Γρ. Λαμπράκη, μια ηλικιωμένη κυρία που επέστρεφε προφανώς από τη λαϊκή, στραβοπάτησε σε ένα ξεκολλημένο πλακάκι με αποτέλεσμα να πέσει μαζί με τις σακούλες με τα ψώνια και να τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι επιχειρούν να διασχίσουν τα πεζοδρόμια με αναπηρικά καροτσάκια ή καροτσάκια με μωρά, μια που πολλές φορές τα καροτσάκια ΄΄κολάνε΄΄ σε κάποιο ξεκολλημένο πλακάκι.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνα τις ημέρες που βρέχει, μια που εκτός του ότι τα ξεκολλημένα πλακάκια γίνονται μεγαλύτερες παγίδες, όποιος κατά λάθος πατήσει σε ένα τέτοιο πλακάκι, γίνεται και μούσκεμα από τα λασπόνερα που πετάγονται.
Ξεκολλημένα πλακάκια εντοπίσαμε σε πεζοδρόμια κεντρικών οδών της Τούμπας όπως, Γρ. Λαμπράκη, Περαιβού, Μ. Μπότσαρη, Αρτάκης, αλλά και σε πεζοδρόμια πολλών άλλων δρόμων, κεντρικών και μη. Μάλιστα πλακάκια σε κακή κατάσταση υπάρχουν και κοντά σε μέρη όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Άνω Τούμπας, αλλά και το Δημοτικό Διαμέρισμα στην Κάτω Τούμπα. Πάντως όποιος πολίτης υποστεί τραυματισμό, που αποδειγμένα προκλήθηκε από κάποιο ΄΄προβληματικό΄΄ πλακάκι, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση από τον Δήμο που είναι υπεύθυνος για το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο.
Καλό θα ήταν, οι δήμοι μέσω των εργαζομένων τους που διέρχονται καθημερινά από τα πεζοδρόμια, να κάνουν μια γενική καταγραφή και να προβούν άμεσα στην αντικατάσταση όλων των ξεκολλημένων πλακιδίων, πριν να υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός κάποιου πολίτη.
Ρεπορτάζ: Χρήστος Γιασκουλίδης