Με τη μεταρρύθμιση που εξήγγειλε ο 51χρονος πρόεδρος διαλύονται και εθνικοποιούνται τα δύο ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, στα οποία είχε παραχωρηθεί η διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος από παλαιότερες κυβερνήσεις.
Επειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων με την ηγεσία των συνδικάτων η κυβέρνηση κατέληξε σε φιλόδοξο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, το οποίο θα σταλεί «αμέσως προς ψήφιση στο Κογκρέσο» όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος. Μητέρες και εργαζόμενοι σε ορυχεία θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται και πριν από τα 58 έτη. Επιπλέον ο πρόεδρος διαβεβαίωσε τους ανασφάλιστους συνταξιούχους ότι θα συνεχίσουν να εισπράττουν το ειδικό επίδομα των 340 δολαρίων τον χρόνο.
«Αυτή είναι η νέα πολιτική για την αναδιανομή των εισφορών των εργαζομένων προκειμένου να μειώσουμε τη φτώχεια και να επικρατήσει ισότητα» είπε ο κ. Μοράλες, πρώην «κοκαλέρο»- εργάτης σε καλλιέργειες κόκας- και στενός σύμμαχος του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο της χώρας εκτιμάται πως το 60% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων Βολιβιανών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται να καταστεί νόμος τις ερχόμενες εβδομάδες αφού το κυβερνών κόμμα «Κίνημα για τον Σοσιαλισμό» (ΜΑS) διαθέτει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο. Προβλέπει τη δημιουργία κρατικού φορέα διαχείρισης των συντάξεων, που θα αρχίσει να αντικαθιστά τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία από το 2011.
Τα δύο ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία το Ρrevision που ανήκει στην ισπανική ΒΒVΑ και το Futuro, θυγατρική της ελβετικής Ζurich Financial Services, απέφυγαν να σχολιάσουν τις εξαγγελίες του προέδρου. Οι δύο εταιρείες διαχειρίζονται τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς 1,3 εκατομμυρίων εργαζομένων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο κ. Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής Ινδιάνος που εξελέγη πρόεδρος στην ιστορία της χώρας, έχει δεσμευθεί να αντιστρέψει το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990. Εχει ήδη εθνικοποιήσει εταιρείες κοινής ωφελείας, μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού, πετρελαίου και φυσικού αερίου, καλώντας εταιρείες ξένων συμφερόντων να υπογράψουν νέα συμβόλαια, που θα αναγνωρίζουν τον κρατικό έλεγχο, ή να εγκαταλείψουν την αναπτυσσόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Στις εκλογές, πέρυσι τον Δεκέμβριο, κέρδισε εύκολα, με ποσοστό 63%, μια δεύτερη θητεία στην προεδρία, ενισχυμένος από μια περίοδο σχετικής πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στη Βολιβία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην περιοχή.
«Δεν χρωστάμε τίποτα»!
O ι εθνικοποιήσεις του Μοράλες προκαλούν ανησυχία στην Ισπανία, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη Βραζιλία. Την Πρωτομαγιά ο Μοράλες ανακοίνωσε ότι εθνικοποιεί άλλες τέσσερις εταιρείες ενέργειας, ανάμεσά τους την Guaracachi, θυγατρική της βρετανικής Rurelec ΡLC, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα η Rurelec ΡLC έδωσε διωρία στη Βολιβία έως μεθαύριο Σάββατο προκειμένου να απαντήσει στο αίτημά της για αποζημίωση 79,3 εκατ. δολαρίων. Εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταβάλει αποζημίωση επειδή ο κρατικός οικονομικός έλεγχος αποκάλυψε σημαντικά χρέη στην Εmpresa Εlectrica Guaracachi SΑ, επομένως η Βολιβία δεν οφείλει στη Rurelec «τίποτα».
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=367888&dt=18/11/2010#ixzz15gSdmVe3