tromaktiko: Ψάρια: μικροτσίπ για την παρακολούθηση των διατροφικών τους συνηθειών

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Ψάρια: μικροτσίπ για την παρακολούθηση των διατροφικών τους συνηθειών



Βρετανοί επιστήμονες από το Κέντρο για το Περιβάλλον, την Αλιεία και την Επιστήμη της Υδατοκαλλιέργειας (CΕFΑS), αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν υπερσύγχρονους αισθητήρες για την παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών και των υποθαλάσσιων κινήσεων των ψαριών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» οι συγκεκριμένοι αισθητήρες θα εφαρμόζονται εύκολα στις σιαγόνες κάποιων ψαριών και στη συνέχεια θα μπορούν να εντοπίζουν την κατεύθυνση της κίνησής τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με έναν ασύρματο μοχλό της κονσόλας Νintendo Wii.

Αυτό θα διευκολύνει την έρευνα των ειδικών ως προς την καταγραφή και τη μέτρηση του μεταβολικού ρυθμού τους.

Ο βρετανός υπουργός Αλιείας Ρίτσαρντ Μπένιον δήλωσε ότι «Είναι πραγματικά απίστευτο αν σκεφτούμε ότι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούμε για να παίξουμε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι μπορεί να μας βοηθήσει να προβλέψουμε το μέλλον της θαλάσσιας πανίδας».

Ήδη οι ειδικοί δοκίμασαν μια ηλεκτρονική «ετικέτα», η οποία καταγράφει το άνοιγμα του στόματος, τις αναπνοές την διαδικασία της πέψης ή ακόμη και το χασμουρητό των ψαριών, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 800 στερλίνες.

Οι επιστήμονες σκέφτονται σε πρώτη φάση να εφαρμόσουν το εν λόγω πρόγραμμα για την παρακολούθηση της διατροφικής αλυσίδας του άγριου μπακαλιάρου ανοιχτής θαλάσσης.
http://www.econews.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!