tromaktiko: Φονικές επιθέσεις κατά πυρηνικών επιστημόνων στο Ιράν

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Φονικές επιθέσεις κατά πυρηνικών επιστημόνων στο Ιράν



Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για εκρήξεις παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων στην Τεχεράνη... Οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανή, τοποθέτησαν τις βόμβες εν κινήσει στα παράθυρα των οχημάτων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Αράμ μεταδίδει ότι ο άντρας που έχασε τη ζωή του κατά την επίθεση ήταν πυρηνικός επιστήμονας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για τον Ματζίντ Σαχριγιάρι και εργαζόταν στο τμήμα εφαρμοσμένης μηχανικής του Πανεπιστημίου Shahid Beheshti στην Τεχεράνη. Η σύζυγός του που επέβαινε στο παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα τραυματίσθηκε.
Σε ακόμη μια επίθεση που σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την πρώτη, ακόμη ένας πυρηνικός επιστήμονας τραυματίσθηκε. Ο Φερεγιεντούν Αμπασί, που επιβίωσε της επίθεσης, είναι “ένας από τους λίγους ειδικούς που μπορούν να διαχωρίσουν ισότοπα" ενώ υπήρξε επίσης μέλος των Φρουρών της Επανάστασης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Mashreghnews.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ κατηγόρησε τις Δυτικές δυνάμεις και το Ισραήλ ΄τοι βρίσκονται πίσω από το φόνο.
"Μπορεί κανείς να δει χωρίς αμφιβολία τα χέρια των κυβερνήσεων του Ισραήλ και της Δύσης πίσω από τις δολοφονίες", επεσήμανε ο Αχμαντινετζάντ, χωρίς να διευκρινίζει ποιες σε κυβερνήσεις αναφέρεται.
Πρόσθεσε ότι η δολοφονία δε θα εμποδίσει το Ιράν να συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Άμεση ήταν η αντίδραση και του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο οποίος προειδοποίησε σήμερα τους "εχθρούς" του Ιράν "να μην παίζουν με τη φωτιά" σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
"Μην παίζετε με τη φωτιά, γιατί η υπομονή του ιρανικού λαού έχει όρια και εάν εξαντληθεί οι εχθροί μας θα υποστούν τις συνέπειες", τόνισε ο Σαλεχί χωρίς να κατονομάσει τους "εχθρούς" αυτούς. Ωστόσο, ο όρος αυτός συνήθως χρησιμοποιείται από τους ιρανούς ηγέτες για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
"Ο Σαχριγιαρί ήταν μαθητής μου. Ήταν υπεύθυνος ενός από τα μεγάλα προγράμματα του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας. Υπόσχομαι να δώσω στο ιρανικό έθνος πολλούς Σαχριαγιαρί για να τον αντικαταστήσουν", τόνισε ο Σαλαχί και υπογράμμισε ότι το Ιράν "θα επιταχύνει την πυρηνική του πορεία".
Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια ακόμη δύο πυρηνικοί επιστήμονες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις και η ηγεσία του Ιράν υποψιάζεται ότι αυτές αποτελούν μέρος σχεδίου δυτικών δυνάμεων για την υπονόμευση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
http://www.enet.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!