tromaktiko: Στους δρόμους οι Ιρλανδοί

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Στους δρόμους οι Ιρλανδοί



Στους δρόμους του Δουβλίνου βγήκαν το Σάββατο χιλιάδες Ιρλανδοί για να διαδηλώσουν κατά του τετραετούς προγράμματος λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, παράλληλα με την υπαγωγή στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ.Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 150.000.Παρά το κρύο, η κινητοποίηση ήταν σημαντική και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα.
"Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν" δήλωσε η Μάριαν Χάμιλτον, μία 57χρονη Ιρλανδή, που φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες.

"Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το εισόδημά μου έχει μειωθεί κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, δεν μπορώ άλλο" διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος διαδηλωτής.

Η Garda, η ιρλανδική αστυνομία, αναμένει την συγκέντρωση περισσότερων από 50.000 διαδηλωτών.

Από την πλευρά της, η ICTU, η πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, η οποία διοργάνωσε την διαδήλωση αρνήθηκε να προβλέψει τον αριθμό των συμμετεχόντων.

"Συγκεντρώσαμε δύο φορές το περασμένο έτος 250.000 άτομα. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια" δήλωσε η εκπρόσωπος της ICTU.

Την Κυριακή "κλείνει" η συμφωνία

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάνει συνολικά τα περίπου 85 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή.

Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεδριάσουν αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιρλανδία, ανέφερε σήμερα ανώνυμη πηγή στο Παρίσι.

"Αυτές οι συναντήσεις, γύρω από ένα τραπέζι, των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup ζητήθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ", την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί μία απλή τηλεδιάσκεψη, ανέφερε η ίδια πηγή.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι εκτιμήσεις σχετικά με το επιτόκιο των δανείων, το οποίο ενδέχεται να είναι «τσουχτερό». Σύμφωνα με το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE, το επιτόκιο που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%, δηλαδή είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν. Τα χρήματα αυτά θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, συμπληρώνει το RTE. "Ποτέ ξανά..."Καμία άλλη χώρα, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, εκτιμά ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε.
Σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, ο κ. Μπρούντερλε τονίζει ότι κανένας δεν πρέπει να πιέσει την Ιρλανδία να αυξήσει τους φόρους της με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
«Η Ιρλανδία είναι μια κυρίαρχη χώρα και δε θα της δώσω μαθήματα. Πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους για τη δημοσιονομική εξυγίανση σε ορισμένες χώρες. Ομως, το πώς θα τους εκπληρώσουν παραμένει κυρίαρχη απόφασή τους», δήλωσε ο γερμανός υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τον ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=43848951
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!