tromaktiko: Ποιός σε ποιον θα κάνει την αξιολόγηση;

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ποιός σε ποιον θα κάνει την αξιολόγηση;



Σχολιάζει η Άννα Παναγιωταρέα
Επειδή τον τελευταίο καιρό παρακολουθώ τη σχετική συζήτηση για την αξιολόγηση των ΑΕΙ, θα ήθελα να κάνω μόνον δύο γενικές παρατηρήσεις:

1.Η αξιολόγησητων ΑΕΙ γίνεται συγκριτικά και με συγκεκριμένα κριτήρια. Ομως για να ισχύσουν αυτά θεωρείται ως δεδομένη η ακαδημαϊκή υποδομή τους. Αν δείτε πόσα ελληνικά πανεπιστημιακά τμήματα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, σε παραπήγματα, σε πρόχειρα προκατασκευασμένους προαύλιους χώρους, χωρίς αναγνωστήριο, χωρίς βιβλιοθήκη, χωρίς ευπρεπείς αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς εργαστήρια και ανάλογο προσωπικό λειτουργίας, κανείς δεν θα τολμούσε να μιλήσει για αξιολόγηση. Τι θα συγκρίνουμε δηλαδή, τίς αίθουσες, τα υπερσύγχρονα εργαστήρια, την πλούσια βιβλιοθήκη, την οικονομική άνεση για ερευνητικό έργο της Σχολής Δημοσιογραφίας του Κουλούμπια με εκείνες του ΑΠΘ, σε ένα ενοκιαζόμενο διαμερίσμα επί της Εγνατίας; Απαγε της βλασφημίας! Ωστόσο, τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, φιλότιμα και με αφοσίωση, προσφέρουν έργο σοβαρό, παρά την εκστρατεία κατασυκόφαντησης τους- από ιδιοτελή κίνητρα- που βρίσκει, μέσα στο γενικότερο κλίμα παθογένειας, εύφορο έδαφος.

2. Κανείς πανεπιστημιακός δεν πρέπει να αρνείται την αξιολόγηση.Προς όφελός των ΑΕΙ είναι η αξιολόγηση γιατί αποδεικνύεται ότι μέσα σε αντίξοες συνθήκες κατορθώνουν να αναπληρώνουν με την εργασία του προσωπικού τους, όσα δεν τους παρέχει, σε υποδομή, το Υπουργείο. Γι αυτό είναι ανάγκη να αξιολογηθεί και το Υπουργείο Παιδείας για τις συνεχείς -από 35 ετίας- προσπάθειες που καταβάλλει, με νόμους, προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις για την αποδυνάμωση και τον αποσυντονισμό της λειτουργίας των ΑΕΙ, επιφέροντας αλλοιώσεις,! μετατροπές, καταργήσεις, τροποποιήσεις ενός δήθεν πλαισίου- ακόμη και από υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης!- έτσι που να προκύπτει ένα ομιχλώδες τοπίο στο οποίο,

ψηλαφητά, τα ΑΕΙ πορεύονται. Είναι η πρώτη φορά που οι πανεπιστημιακοί, μέσω των εκλεγμένων πρυτανικών αρχών τους, καταθέτουν ένα σχέδιο για την αναγέννηση των ΑΕΙ-καλό ή κακό, δεν έχει σημασία-ώστε να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων προτάσεων και όχι επί κομματικών γραμμών. Αυτό είναι το πρώτο, σημαντικό βήμα και πρέπει να τους αναγνωριστεί.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!