"Πρωταθλήτρια" Ελλάδος τα τελευταία χρόνια στην παιδική παχυσαρκία είναι η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά .
Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη του καθηγητή κλινικής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωαννη Μελισσα, μέσα σε 40 χρόνια ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά είκοσι κιλά .
Η παχυσαρκία όπως είπε ο καθηγητής δεν χτυπά μόνο τους ενήλικες αλλά και τον παιδικό πληθυσμό. "Στην Κρήτη, η παιδική παχυσαρκία έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20-30 χρόνια και κατά ορισμένες μελέτες θεωρείται ότι είναι το διαμέρισμα της Ελλάδας με την μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όπως ξέρετε ένα παιδί που έχει παχυσαρκία συνήθως καταλήγει παχύσαρκος ενήλικας" τόνισε ο καθηγητής.
Όπως είπε ο κ Μελισσάς, "η Κρήτη, είναι ίσως το διαμέρισμα στην Ελλάδα που έχει την περισσότερη παιδική παχυσαρκία και από μελέτες που έχουν κάνει συνάδελφοι του πανεπιστημίου Κρήτης , ακόμα και σε αγροτικό πληθυσμό όπως η Μεσσαρα βρέθηκε ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι υπέρβαροι η παχύσαρκοι σε ένα παρά πολύ μεγάλο ποσοστό 85% . Δηλαδή περισσότερο ακόμη κι από την παχυσαρκία που παρουσιάζεται σε πληθυσμούς όπως των Αθηνών , που είναι αστικός πληθυσμός".
Ως πρώτη αιτία για την εικόνα αυτή προβάλεται, η αλλαγή των διατροφικών προτύπων στο νησί. Οπως είπε ο κ. Μελισσάς οι σημερινοί Κρητικοί εχουν αλλάξει εντελώς τις συνήθειές τους. Ενώ οι παππούδες τους και οι πατεράδες τους που ήταν κυρίως απο τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, είχαν έντονη σωματική δραστηριότητα και τρέφονταν με περισσότερα όσπρια, λαχανικά και φρούτα, οι Κρητικοί σήμερα κυκλοφορούν με αυτοκίνητο ή μηχανάκι, έχουν σταματήσει να τρώνε φρούτα και λαχανικά και καταναλώνουν τροφές δυτικού τύπου.
newsit