Στη Διακομματική Επιτροπή θα συμμετάσχουν: από το ΠΑΣΟΚ η κ. Σοφία Γιαννακά, από τη ΝΔ η κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, από τον ΛΑΟΣ ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο κ. Νίκος Τσούκαλης, από τους Οικολόγους Πράσινους ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, ενώ θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Χρύσα Αράπογλου.
Διοίκηση
Το κείμενο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ έχει τεθεί σε διαβούλευση και ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις από τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι εστιάζουν κυρίως στα θέματα που αφορούν τον νέο τρόπο διοίκησης των ιδρυμάτων, με τη συμμετοχή και εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων, και υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές.
Οσον αφορά τους φοιτητές, μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφράσει συγκεκριμένες θέσεις, με δεδομένο ότι στο τελικό κείμενο διαβούλευσης το υπουργείο Παιδείας απέφυγε να επαναφέρει θέματα που θίγουν άμεσα τις σπουδές τους.
Οπως δείχνουν τα πράγματα, πάντως, το σημείο που θα αποτελέσει "αιτία πολέμου" των πανεπιστημιακών με την κυβέρνηση είναι η πρόθεσή της να θεσμοθετήσει ένα Συμβούλιο Διοίκησης των ΑΕΙ στο οποίο θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί, καθώς και το να γίνεται η επιλογή του πρύτανη με διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρυτάνεις μπορεί να προέρχονται και από ξένες χώρες.
Το Συμβούλιο Διοίκησης επί της ουσίας θα έχει το "πάνω χέρι" σε όλα. Στη στρατηγική ανάπτυξης των ΑΕΙ, στην έγκριση του προϋπολογισμού, στις προσλήψεις, στην αξιοποίηση και διαχείριση της περιουσίας των ΑΕΙ, στην κατάρτιση των εσωτερικών κανονισμών κ.ά.
Μεγάλες αντιδράσεις συναντά και η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα κάνει τον καταμερισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα ΑΕΙ ανάλογα με την "πρόοδό" τους. Προβλήματα θα εμφανιστούν και όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων ή και ιδρυμάτων. Οι καθηγητές ζητούν να γίνει αυτό με ακαδημαϊκούς όρους, αλλά είναι βέβαιο ότι όταν αρχίσει το "ψαλίδι", τότε θα αρχίσουν και οι γκρίνιες. Σε λίγες ημέρες (10-11 Δεκέμβρη) οι πρυτάνεις θα παρουσιάσουν τα δικά τους σχέδια για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, κατά τη διάρκεια της συνόδου τους.
Κονδύλια
Σε "πάγο" ερευνητικά προγράμματα
Nα ματαιώσουν τα ερευνητικά τους προγράμματα φαίνεται ότι θα αναγκαστούν τα πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, αφού η οικονομική κρίση χτυπά και τη δική τους πόρτα.
Εντός των ημερών τα ιδρύματα θα λάβουν έγγραφο με την υπογραφή του υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου με το οποίο ορίζεται ότι "στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής και, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων του προϋπολογισμού του υπουργείου μας, δεν θα επιχορηγηθούν τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για το έτος 2010". Και όλα αυτά βέβαια ενώ υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ενισχυθούν η έρευνα και η Διά Βίου Μάθηση.
ΤΟ ΕΘΝΟΣ