tromaktiko: Περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και γενικά απολύσεων, και το περιβόητο δικαίωμα δια εργασία....

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Περί απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και γενικά απολύσεων, και το περιβόητο δικαίωμα δια εργασία....



Παιδιά, είναι απλό, μα τόσο πολύ απλό:
Στο σπίτι μας θα πληρώναμε κάποιον υδραυλικό εάν δεν υπάρχει κάτι χαλασμένο που μπορεί να διορθώσει?Όχι βέβαια, και ορθώς.
Στο σπίτι μας, θα πληρώναμε κάποιον ο οποίος έχει υποσχεθεί να δουλέψει σε κάτι και τελικά δεν έκανε την δουλειά?Όχι βέβαια, και ορθώς.
Σε εταιρείες Ιντερνετ/Τηλεφωνίας κλπ., θα πληρώναμε μηνιάτικο εάν οι υπηρεσίες δεν δούλευαν? Βλέπω τόσες πολλές καταγγελίες εδώ για το θέμα. Όχι βέβαια, και ορθώς.
Σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια θα πληρώναμε εάν δεν μας έφερναν φαγητό ή ποτό ή εάν ήταν κακής ποιότητας? Όχι βέβαια, και ορθώς.
Οπότε γιατί παραπονευόμαστε?
Για δημόσιους υπαλλήλους:
1) Εάν κάποιος δημόσιος υπάλληλος είναι τεμπέλης και δεν δουλεύει, τότε χρειάζεται μία ή δύο προειδοποιήσεις, και την τρίτη απόλυση.
2) Εάν κάποιος δημόσιος υπάλληλος βρίσκεται σε άχρηστη θέση, τότε πρέπει να του δοθεί θέση που είναι χρήσιμη.
3) Εάν δεν υπάρχει χρήσιμη θέση για τον υπάλληλο στο 2) παραπάνω, τότε πρέπει να απολυθεί.
Για ιδιωτικούς υπαλλήλους:
1) Εάν κάποιος ιδιωτικός υπάλληλος είναι τεμπέλης και δεν δουλεύει, τότε χρειάζεται μία ή δύο προειδοποιήσεις, και την τρίτη απόλυση.
2) Εάν κάποιος ιδιωτικός υπάλληλος βρίσκεται σε άχρηστη θέση, τότε πρέπει να του δοθεί θέση που είναι χρήσιμη.
3) Εάν δεν υπάρχει χρήσιμη θέση για τον υπάλληλο στο 2) παραπάνω, τότε πρέπει να απολυθεί.
Είχα πρόσφατα κάποια εταιρεία, μικρή, με έναν υπάλληλο και δύο μετόχους. Εγώ ήμουν ο ένας μέτοχος. Προσλάβαμε κάποια άτομα, έναν έναν. οι πρώτοι 4, δεν ήθελαν να δουλέψουν. Δεν ήθελαν να μάθουν την δουλειά. Τι να κάνω? να τους πληρώνω από την τσέπη μου επειδή δικαιούνται εργασία? Γιατί? Ο πέμπτος ήταν καλός και έμεινε και πήρε και ΙΚΑ και μισθό και όσο το δυνατόν μονιμότητα μέχρι που η αγορά χάλασε. Τι να κάνω τώρα λοιπόν, να τον κρατήσω, ασχέτως εάν η εταιρεία δεν τραβά? Όχι βέβαια!
Κανένας σας που είναι είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός υπάλληλος δεν θα το έκανε στο σπίτι του αυτό. Δεν έχω δεί κανέναν σας να πληρώνει νοίκι για σπίτι που δεν έχει ή για υπηρεσία που δεν πήρε!
Όμως, για τα δημόσια, πληρώνουμε όλοι. Έχω μπει επανειλημμένως σε δημαρχεία και σε άλλες υπηρεσίες, όπου υπάρχουν υπάλληλοι που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να γράφουν ΕΝΑΝ και μόνο αριθμό (π.χ. πρωτόκολλο) και βάζουν ΜΙΑ και μόνο σφραγίδα... Εσείς, ως πολίτες και στην ουσία εργοδότες είστε πραγματικά ευχαριστημένοι από τέτοια υπηρεσία προς το κοινό?
Δηλαδή, θα πληρώνατε στο σπίτι σας, ένα μηνιάτικο, έστω και χαμηλό, σε κάποιον ο οποίος ΜΟΝΟ σκούπισε το πάτωμα από τις 7 μέχρι τις 2 το μεσημέρι? Όχι βέβαια, τρελοί είσαστε? Ούτε βέβαια, ένας ιδιώτης εργοδότης θα έκανε κάτι παρόμοιο. Αλλά τέτοιους δημοσίους υπαλλήλους τους πληρώνουμε όλοι μας!
Θα δημιουργούσε κάποιος μια νέα δουλειά ή έργο στο σπίτι του, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να προσλάβει κάποιον ο οποίος θέλει δουλειά? Η σε μία εταιρεία θα δημιουργούσε κάποιος μια νέα θέση την οποία δεν χρειαζόταν, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να συνεχίσει να πληρώνει κάποιον τον οποίο δεν χρειάζεται? ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!!
Πού το πρόβλημα λοιπόν? Γιατί παραπονευόμαστε? Δεν το καταλαβαίνω!
Δουλεύει ο υπάλληλος? Μια χαρά, να πάρει μισθό , και ασφάλεια, και δικαιώματα, κλπ. κλπ. Κανένα πρόβλημα.
Αλλά έχουμε αναρωτηθεί, υπάρχει εργασία αυτήν την στιγμή σε αυτόν τον τομέα, υπηρεσία, εταιρεία? Εάν όχι τότε είναι απλό: πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αποκτήσει κάποια ευελιξία! σκεφτείτε το, δεν υπάρχει άλλος τρόπος!
Και που είναι το πρόβλημα όταν έχει κανείς ένα πτυχίο να αρχίσει να το δουλεύει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πλέον και να ανοίξει μια δικιά του εταιρεία. Το έχουμε ψάξει καθόλου? Υπάρχει και το Ιντερνετ. Εκεί κανείς εάν προσφέρει πραγματικά κάτι με αξία μπορεί όχι μόνο να βγάλει τα προς το ζείν, αλλά και να βοηθήσει την πατρίδα μας πραγματικά με τον να φέρει συνάλλαγμα από το εξωτερικό... Τα σκεφτείτε όλα αυτά?
Οι εταιρείες, που πληρώνουν φόρους, ΙΚΑ, και χίλια δύο άλλα, που σας παρέχουν χώρους εργασίας, γραφεία, υπολογιστές, πού νομίζετε ότι τα βρίσκουν αυτά? Νομίζετε ότι έχετε και δικαίωμα σε αυτά? Δεν είναι τόσο εύκολο, και βεβαίως μιλάω για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι τις πολυεθνικές με τα μέσα, μίζες κλπ τους...
Το δικαίωμα για δουλειά που αναφέρεται συνέχεια τώρα τελευταία σημαίνει ότι κάποιος ΑΛΛΟΣ πρέπει να ξεσχιστεί στην δουλειά, για να σας παρέχει ότι χρειάζεται για να υπάρχει η δουλειά. Αυτός ο άλλος είναι είτε το κράτος, είτε κάποιος Μ****** κατ' εσάς, αφού πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να συνεχίσετε εσείς να απαιτείτε δουλειά!!!
Εάν θέλετε πραγματικά δουλειά, γιατί δεν σας κόβει λοιπόν να ΦΤΙΑΞΕΤΕ μία από το μηδέν?
Και μην μου πείτε πως είναι αδύνατον, απλά δεν έχετε προσπαθήσει. Το ξέρω από πρώτο χέρι...
Ένας προβληματισμένος πολίτης.

ANAΓΝΩΣΤΗΣ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!