tromaktiko: Μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μετωπική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ



Ο Αλέξης Τσίπρας διαβάζει την συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο «Εθνος της Κυριακής» κατά τις εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού


Την κόκκινη γραμμή που χωρίζει τον ΣΥΝ από τις δυνάμεις του Αλέκου Αλαβάνου οριοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο πολιτικό πλαίσιο. Στη διήμερη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ για πρώτη φορά καταγράφηκε από τη μία πλευρά με σαφή τρόπο η απόσταση που χωρίζει την Κουμουνδούρου από το «Μέτωπο» του κ. Αλαβάνου αλλά και με τις εκφυλιστικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τα παιχνίδια τελειώνουν» και «δεν είμαστε διατεθειμένοι να παίξουμε τις κουμπάρες». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ξεκαθάρισε πως «θα είμαστε όλοι μαζί αν να μπορούμε να είμαστε μαζί, θα είμαστε ή με την ενότητα ή την ιδεολογική καθαρότητα, άλλος δρόμος δεν υπάρχει».

Η πλειοψηφία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ενέκρινε απόφαση η οποία τονίζει την ανάγκη διαμόρφωσης μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου - «τώρα που πληθαίνει η συμμαχία των «προθύμων», όπως υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά οριοθέτησε και τις προϋποθέσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να συνεχίσει το συμμαχικό σχήμα βάζοντας δύο δρόμους.

Ο πρώτος να υπάρξει σεβασμός στις διαφορές και να εστιαστεί στα σημεία που ενώνουν και ο δεύτερος «παραδεχτούμε την αδυναμία να προχωρήσουμε όλοι μαζί» αναζητώντας νέα σχήματα και νέες μορφές συνεργασίας. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι το «Μέτωπο» του κ. Αλαβάνου ήταν επιλογή ανταγωνιστική προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικό στόχο τη δημιουργία σχήματος με πιο «καθαρή γραμμή». Η επόμενη μέρα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει θολή, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα μεταξύ των συνιστωσών.

Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά και η διαμόρφωση των συσχετισμών στο εσωτερικό του ΣΥΝ καθώς το «Αριστερό Ρεύμα» κατέθεσε δικό του κείμενο, το οποίο και μειοψήφισε.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του αντέκρουσε τις θέσεις της μειοψηφίας για αγώνα εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ, λέγοντας ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν θα είναι προς όφελος των εργαζομένων, ενώ επεσήμανε ότι «ο Μαρξ ποτέ δεν ισχυρίσθηκε ότι η εξώθηση της κοινωνίας στην ένδεια δρομολογεί από μόνη της επαναστατικές διαδικασίες».

Για το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι «δεν ήταν το προσδοκώμενο», καθώς και ότι η συνεργασία με πασoκογενείς δυνάμεις δεν είναι κεντροαριστερή παρέκκλιση. Ο κ. Λαφαζάνης, του οποίου η συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» προκάλεσε αίσθηση, και τα στελέχη του «ρεύματος» έθεσαν ως θέμα τον αγώνα της Αριστεράς σε σύγκρουση με το ευρώ και την ΕΕ, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των εκλογών και ιδίως στην περιφέρεια Αττικής, τόνισαν ότι οι χειρισμοί της ηγεσίας και οι επιλογές που έγιναν οδήγησαν σε αποτυχία.

Αλ. Αλαβάνος
Το Μέτωπο δικτυώνεται πανελλαδικά

Πανελλαδικό χαρακτήρα με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της Αριστεράς, αποκτά το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής του Αλέκου Αλαβάνου. Η παναττική συνέλευση του συνδυασμού «Ελεύθερη Αττική» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο αποφάσισε να υπάρξει πανελλαδική δικτύωση με σκοπό την οικοδόμηση ενός μετώπου στη βάση τεσσάρων σημείων: Να φύγουν η κυβέρνηση, η τρόικα και το μνημόνιο, να γίνει αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με τους όρους του λαϊκού συμφέροντος και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και να ανασυγκροτηθούν η οικονομία και η κοινωνία με βάση το κοινωνικό κράτος. Οσοι συμμετέχουν στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστερράς θα επιμείνουν στις παλαιότερες θέσεις που είχαν καταθέσει στη Γραμματεία του σχήματος.

ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!