Ενώπιον της Κυβέρνησης και της Τρόικας, υπογράφηκε εχθές το Μηνυμόνιο. Υπογράφηκε και κοινοποιήθηκε (θεωρητικώς τουλάχιστον) προς πάσα κατεύθυνση. Ακόμα κι εκείνοι που δεν έπιασαν όλη μέρα στυλό, ψηφοδέλτιο και φάκελο στο χέρι τους, το υπόγραψαν. Καθένας με τον τρόπο του.
Άλλος το υπόγραψε συσπειρούμενος και ποντάροντας, με την απόγνωση του χαμένου τζογαδόρου, τα τελευταία του φράγκα στο ίδιο άλογο. Άλλος το υπόγραψε αποσυσπειρούμενος και επιτρέποντας στον εαυτό του να μαγνητιστεί από τους εκλογικούς δρόμους τους λιγότερο περπατημένους. Κάποιος τρίτος το υπόγραψε χαρούμενα επιλέγοντας το τιριντιμπίμ τιριντιμπόμ της Κοκκινοσκουφίτσας που τα τακιμιάζει με το λύκο και κρατάει καβάτζα τη βοήθεια του κυνηγού, για αργότερα… Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και τους ήδη προνομιούχους. Ένας ακόμα, το υπόγραψε αποσχιζόμενος από το γενικό προσανατολισμό και απαξιώνοντας στη λιακάδα τους αντισυμβαλλόμενους της Δημοκρατίας, ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό του. Κάποιος ξέμπαρκος τέλος, τήρησε μιας μέρας σιγή, τιμώντας έτσι τη σιγοβράζουσα αγανάκτησή του και αγρίως επιφυλασσόμενος για τη βίαιη παράδοση του Μηνυμονίου, στο φινάλε. Το Μηνυμόνιο ήταν πολυσυλλεκτικό. Κι έμεινε στην ουσία του ανεπίδοτο… Αφού τα «έβγαλαν» λιγάκι στα τηλεοπτικά πάνελ οι υποψήφιοι παραλήπτες «ίνι μίνι μάινι μόου, για ποιον είναι αυτό το Μηνυμόνιο;» συνωστίστηκαν ανακουφισμένοι στην πόρτα της εξόδου και δήλωσαν αδυναμία να το παραλάβουν λόγω πίεσης χρόνου και ανειλημμένων υποχρεώσεων. Όλοι τους από την επομένη της υπογραφής, εμφανίζονταν υποχρεωμένοι να συνεχίσουν από κει που είχαν μείνει. Αυτό δε θα ήταν άλλωστε, αν το διάβαζαν, και το μήνυμα του Μηνυμονίου; Για να το εξαναγκάσουν να έρθει αυτό στα μέτρα τους χωρίς να εξαναγκαστούν να λάβουν αυτοί τα μέτρα τους, προτίμησαν να το εικάσουν και να το μηρυκάσουν αφήνοντάς το κλειστό στην άκρη της συγκυρίας. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Υπάρχει και παραυπάρχει. Greek statistics. Ουδέν υποκειμενικότερον της ανάγνωσης των αριθμών. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, ο λύτης του προβλήματος κοτσάρει δίπλα χαμογελαστός το «όπερ έδει δείξαι»…
Κι ενώ το Μηνυμόνιο ήταν γραμμένο με σταράτες λέξεις, αναγνώστηκε σε νούμερα. Σε αντίθεση με τα Μνημόνια μάλιστα, τα Μηνυμόνια, δίνουν και πίστωση χρόνου. Μέχρι να φτάσουν τα σοφά χρονικά τους περιθώρια στο μη περαιτέρω, οι υποψήφιοι αποδέκτες έχουν κάθε δυνατότητα να καιροπετάνε, σαν άδεια χρηματοκιβώτια με σύστημα χρονοκαθυστέρησης. Όταν η πόρτα ανοίξει όμως, το Μηνυμόνιο παραλαμβάνεται οριστικώς και ιδιοχείρως, ειδάλλως σημαίνει συναγερμός.
Οι Ταχυδρόμοι των Μηνυμονίων χτυπάνε πάντα δυο φορές. Την πρώτη, τη φάγαμε…
http://www.topontiki.gr/article/11293