Ετησίως, 39.000 άνθρωποι στη Βρετανία εμφανίζουν το συγκριμένο τύπο καρκίνου και 16.000 πεθαίνουν από αυτό. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η ασπιρίνη μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και για άλλες μορφές καρκίνου. Ο επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, Πίτερ Ρόθγουελ, δοκίμασε την ασπιρίνη στον εαυτό του.
«Πιστεύω πως σε διάστηµα πέντε έως δέκα ετών θα συνταγογραφούµε ασπιρίνη σε µεσήλικες και όχι µόνο για την αντιµετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μέχρι τότε ίσως ο κόσµος λαµβάνει το φάρµακο προληπτικά µε δική του πρωτοβουλία.
Δύσκολα µπορεί να πιστέψει κανείς πως οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι µεµονωµένο φαινόµενο, δεδοµένου µάλιστα ότι υπάρχουν οµοιότητες στο πώς αναπτύσσονται τα διάφορα είδη καρκίνου», είπε στο συνέδριο.
Στο μεταξύ παλαιότερη έρευνα αμερικανών επιστημόνων υποστήριζε ότι η ασπιρίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 4.000 γυναίκες που είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού, εκείνες που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια. Παράλληλα μειωνόταν κατά 50% ο κίνδυνος μετάστασης του καρκίνου.
Η έρευνα, με επικεφαλής τη Michelle Holmes από την ιατρική σχολή του Harvard, ξεκίνησε το 1976 και μέχρι το 2006 εξετάστηκαν 4.164 γυναίκες. Στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 341 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από καρκίνο του μαστού.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι γυναίκες που έπαιρναν ασπιρίνη 2 με 5 ημέρες την εβδομάδα μείωναν κατά 60% τον κίνδυνο μετάστασης του καρκίνου, ενώ είχαν 71% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.
Επιπλέον, όσες έπαιρναν 6 με 7 ασπιρίνες εβδομαδιαίως μείωναν τον κίνδυνο μετάστασης κατά 43% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 64%.
http://www.protothema.gr