Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο όταν προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί.
Η αξιοποίησή τους θα γίνει με μία παραλλαγή των συμβάσεων παραχώρησης με την οποία το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα, και άμεσα και μακροπρόθεσμα.
Διαγωνισμός
Οι εκτάσεις θα δοθούν με διαγωνισμό σε ιδιώτες για μακροχρόνια εκμετάλλευση με σύμβαση παραχώρησης. Ταυτόχρονα, το Δημόσιο θα συμμετάσχει με ένα μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία που θα συσταθεί από τους ιδιώτες επενδυτές για την εκμετάλλευση του έργου. Επιλέγεται δηλαδή ένα μοντέλο που δανείζεται στοιχεία από την εταιρεία διαχείρισης του «Ελ. Βενιζέλος». Έτσι, το Δημόσιο θα εισπράξει το αντίτιμο για την παραχώρηση, ενώ για όλο το διάστημα που θα ισχύει η σύμβαση παραχώρησης θα έχει έσοδα και από την εκμετάλλευση.
Διαφορετική διαδικασία έχει επιλεγεί για τα υπόλοιπα ακίνητα του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, προωθείται η οργάνωση ενιαίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως σε συμβάσεις παραχώρησης και το σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια θα δύναται να οδηγήσουν σε νέα ανάπτυξη και δυνατότητες για μετέπειτα εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Προβλήματα
Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων παρουσιάζει κοινά προβλήματα, που εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: ιδιοκτησιακά, πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, υποδομών. Η περιουσία, σύμφωνα με τα όσα εκτιμά η κυβέρνηση, δεν έχει αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα για δύο λόγους: Την έλλειψη μηχανισμού ταχείας ωρίμανσης των παραπάνω προβλημάτων και την έλλειψη μηχανισμού στρατηγικών αποφάσεων βάσει της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων.
Η ταχεία παρουσίαση επενδυτικών σχεδίων στις διεθνείς αγορές απαιτεί την εγκατάσταση αυτών των μηχανισμών, στρατηγικών αποφάσεων και ωρίμανσης των ακινήτων του Δημοσίου με κατάλληλο συνδυασμό δράσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος». Η σχετική συμφωνία με την Hochtief θα υπογραφεί εντός του 2011.
Παράλληλα, όμως, σε δεύτερη φάση θα μειωθεί το ποσοστό που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης. Το πλέον πιθανό σενάριο προβλέπει ότι καθώς η γερμανική εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα «ρευστότητας» το Δημόσιο θα πουλήσει πακέτο από τις μετοχές που κατέχει σε άλλη εταιρεία.
Εφαρμογή Όπως επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, από το 2011 ουσιαστικά αρχίζει η εφαρμογή της πολιτικής αποκρατικοποιήσεων, όπως, άλλωστε, προβλέπει και το Μνημόνιο. Πλήρης ιδιωτικοποίηση προβλέπεται για περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και στρατηγικά συμφέροντα.
Όπως αναγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό, μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων προβλέπεται γι' αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μία αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση.
Επίσης, πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια. Σχετικά με τη ΔΕΠΑ, σε πρώτη φάση θα εκπονηθεί μελέτη για τη «βέλτιστη εταιρική δομή και αποτίμηση του δικαιώματος προαίρεσης της ΔΕΗ για το 30% της συμμετοχής του Δημοσίου».
http://parapolitikaargolida.blogspot.com/2010/11/blog-post_30.html