tromaktiko: «Γρίπη των αντιπροέδρων» ταλαιπωρεί τη ΝΔ

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

«Γρίπη των αντιπροέδρων» ταλαιπωρεί τη ΝΔ



Μόνο ανέφελα δεν ήταν τα χθεσινά πολιτικά γενέθλια του κ. Αντ.Σαμαρά, καθώς με τη συμπλήρωση ενός έτους στην προεδρία της...
 ΝΔ διαπιστώνει την καταγραφή ισχυρών κλυδωνισμών σε επίπεδο κορυφής. Οι αποστάσεις που κρατούν οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας , όπως αποκάλυψε προχθές «Το Βήμα», αναδεικνύουν το πρόβλημα ενιαίας γραμμής στην κορυφή της «γαλάζιας» κομματικής πυραμίδας. Παρά την προσπάθεια της Ρηγίλλης να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις τους με τον κ. Σαμαρά, όλο και πιο έντονη είναι η αίσθηση στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ότι οι αποστάσεις τους είναι σαφείς, κυρίως για τις επιφυλάξεις τους ως προς την ορθότητα της αντιμνημονιακής τακτικής. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πεντάωρη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου οι βουλευτές «εκτονώθηκαν», η ηγεσία του κόμματος έχει να αντιμετωπίσει την κατάσταση που διαμορφώνεται με τους δύο αντιπροέδρους. Η σχέση του κ. Σαμαρά με τους κκ. Δήμα και Αβραμόπουλο δυσκολεύει όλο και περισσότερο. Ειδικά προχθές υπήρξε μεγάλη ενόχληση για τον δεύτερο λόγω άρθρου του στην «Καθημερινή», όπου αναφερόταν με έμφαση στην ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την έξοδο από την κρίση.

Αν και στη Ρηγίλλης ενοχλήθηκαν σφόδρα, αφού ο κ. Σαμαράς είναι αντίθετος σε αυτή τη λογική, προτιμήθηκε σε πρώτη φάση να μην υπάρξουν «διαρροές» και δηλώσεις και να επικρατήσει ψυχραιμία. Ωστόσο στο παρασκήνιο κυριαρχούσαν τα αρνητικά σχόλια από ορισμένους «σκληροπυρηνικούς» συνεργάτες του κ. Σαμαρά για την τακτική του κ. Αβραμόπουλου. Ορισμένοι από αυτούς τον επικρίνουν πολύ συχνά για την ήπια αντιπολιτευτική στάση του στα εθνικά θέματα, για τα οποία είναι υπεύθυνος ως αντιπρόεδρος και αρμόδιος τομεάρχης. Η διαρχία σε επίπεδο αντιπροεδρίας δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής καρπούς, αφού δεν έχουν στηρίξει με ζέση την αντιμνημονιακή ρητορική του κ. Σαμαρά και αποφεύγουν να εμπλακούν στην αντιπολιτευτική τακτική, επιλέγοντας πιο ήπιο και μετριοπαθές προφίλ, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και με άλλη στόχευση.

Είναι ενδεικτικό ότι και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όταν ρωτήθηκε στην προ δεκαημέρου συνέντευξή του να απαντήσει «γιατί δεν παίζουν κανέναν ορατό ρόλο οι δύο σας αντιπρόεδροι», κυριολεκτικά αγνόησε το ερώτημα. Δεν είπε τίποτε και περιορίστηκε στο πρώτο σκέλος, απαντώντας αόριστα μόνο για τους συνεργάτες του.

Για να σταματήσει το αρνητικό κλίμα, η Ρηγίλλης επιχείρησε να πέσουν οι τόνοι και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος. «Οι αντιπρόεδροι συνδιαμορφώνουν και βοηθούν στη διαμόρφωση της τελικής γραμμής του κόμματος και όλες οι κινήσεις τους είναι σε γνώση του προέδρου» είπε. Για τον μεν κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι το άρθρο του ήταν εν γνώσει του κ. Σαμαρά, αν και πολλοί αμφισβητούν αυτό το επιχείρημα. Για τον δε κ. Δήμα προτίμησε να αναφέρει τον «εξόχως ενεργό ρόλο» που έχει και υπογράμμισε ότι ήταν παρών στην πρόσφατη συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία της ΝΔ.

Οι «πικραμένοι» του Σαμαρά
Αυξάνονται και πληθύνονται οι «πικραμένοι» της ΝΔ και κυρίως όσα στελέχη συντάχθηκαν με τον κ. Σαμαρά και τον βοήθησαν στις εσωκομματικές εκλογές. Εκτός από τους αντιπροέδρους, και τη σιωπή των κκ. Ευ. Μεϊμαράκη και Αρ. Σπηλιωτόπουλου , καταγράφονται και ενστάσεις για σειρά κινήσεων από τους κκ. Κ. Μαρκόπουλο, Κ. Γκιουλέκα κ.ά. Σε αυτό το κλίμα έχουν αρχίσει τα γεύματα και τα δείπνα των βουλευτών, όπως του γραμματέα Προγράμματος κ. Ευρ. Στυλιανίδη με μέλη της ΚΟ και κομματικά στελέχη.

Εν τω μεταξύ νέο «φάλτσο» σημειώθηκε στην ΚΟ, αυτή τη φορά από τον κουμπάρο του κ. Σαμαρά και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Δ. Σταμάτη . Εκτός γραμμής, ο βουλευτής (που συνδέεται με τον κ. Σαμαρά από την εποχή της Πολιτικής Ανοιξης) μίλησε σε τοπικό σταθμό (Αχελώος ΤV) για την ενιαία Κεντροδεξιά και την ανάγκη να υπάρξει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σταμάτης δέχθηκε αυστηρές τηλεφωνικές συστάσεις από τους γραμματείς του κόμματος και της ΚΟ, τους κκ. Α. Λυκουρέντζο και Κ. Τασούλα. * Στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι η ΝΔ παραμένει «φθαρμένο προϊόν» εμμένει ο επικοινωνιολόγος κ. Ι. Λούλης, ο οποίος τόνισε χθες (Σκάι ΤV) ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «όχι μόνο δεν ξεπέρασε τον φθαρμένο εαυτό της, αλλά λουστράρισε λίγο την επιφάνεια». Παράλληλα ανέφερε ότι δεν συζητείται το θέμα της επανόδου στην εξουσία σύντομα και εκτίμησε πως η ΝΔ έχει πρόβλημα στρατηγικής και στελεχικού δυναμικού.

Προς Προκαταρτική για Δούκα - Τσιτουρίδη
Υπέρ της παραπομπής τους τάσσονται τόσο το ΠαΣοΚ όσο και η Αριστερά
Ε πισημοποιήθηκε η απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο των δεδομένων ομόλογων να προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η ενδεχόμενη ποινική ευθύνη δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών: του κ. Π. Δούκα, υφυπουργού Οικονομικών την επίμαχη περίοδο, και του κ. Σ. Τσιτουρίδη, υπουργού Απασχόλησης όταν υπεγράφησαν οι επίμεμπτες συμβάσεις.

Υπέρ της παραπομπής των δύο σε Προανακριτική, όπως και του καταλογισμού πολιτικών ευθυνών στους πρώην υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Εθνικής Αμυνας τάσσονται- με τις χωριστές πορισματικές εκθέσεις που ετοίμασαν και θα παραδοθούν την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ.Πετσάλνικο - τα μέλη της Εξεταστικής που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, το ΚΚΕ, και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Επαμφοτερίζουσα στάση τηρεί ο ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του οποίου, αν και επισημαίνει ευθύνες για τον κ. Δούκα, εγείρει ζήτημα παραγραφής της υπόθεσης, ενώ κύκλοι της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας έχουν αποχωρήσει από τις εργασίες της επιτροπής, κάνουν λόγο για «σκευωρία» και «προειλημμένη απόφαση», υποστηρίζοντας ότι και αυτή η επιτροπή θα έχει ανάλογη τύχη με την Προανακριτική για το Βατοπαίδι.

Στην πορισματική έκθεση της πλειοψηφίας αποδίδεται στον κ. Δούκα ευθύνη για την απόφαση έκδοσης δομημένων ομολόγων και για τρόπο με τον οποίο έδινε τη βεβαιότητα στα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν ομόλογα έχοντας άγνοια του κινδύνου. Αντιστοίχως, για τον κ. Τσιτουρίδη διαπιστώνεται «παντελής απουσία ελέγχου, μέχρι του σημείου να μην ελέγχεται ουσιαστικά απολύτως τίποτε, κατά παράβαση όλων των διατάξεων του νόμου και τον έλεγχο νομιμότητας των Ταμείων».

Στο κείμενο όμως επιρρίπτονται πολιτικές ευθύνες στον κ. Αλογοσκούφη για την «εν γένει παρουσία» του ως υπουργού, καθώς και στον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος συνυπογράφει μεν το επίμαχο ομόλογο, πλην όμως δεν έχει διακριβωθεί αν γνώριζε ή όχι, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Χρ. Πρωτόπαπας περιέλαβε ειδικό κεφάλαιο στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι πράξεις του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Κουρή, ο οποίος, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, κατά τρόπο ανεξήγητο ουδέποτε κλήθηκε για απολογία από τη Δικαιοσύνη.

Για «βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες του ΠαΣοΚ και της ΝΔ» αναφορικά με τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων κάνει λόγο στη δική της πορισματική εκδοχή η κυρία Βέρα Νικολαΐδου, η οποία πάντως εξειδικεύοντας την άποψή της στα δομημένα ομόλογα αναφέρει ότι φέρει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και ιδιαίτερα ο κατά την επίμαχη χρονική περίοδο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας και ο τότε υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Β. Μουλόπουλος αποδίδει, επιπροσθέτως, πολιτικές ευθύνες και στους υπουργούς Δικαιοσύνης της ΝΔ κκ. Α. Παπαληγούρα και Σ. Χατζηγάκη για «συμμετοχή στη συσκότιση της υπόθεσης».

Κατά τη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής, ο κ. Πρωτόπαπας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έγινε αποδέκτης επιστολής από τον κ. Δούκα, ο οποίος προβαίνει στη διαπίστωση ότι η υπόθεση έχει παραγραφεί, ενώ ζητεί να περιληφθεί εμβόλιμα στο πόρισμα η διαπίστωση ότι από την ως σήμερα δικαστική έρευνα ουδέν μεμπτόν προέκυψε εις βάρος πολιτικών προσώπων, και, τέλος, αμφισβητεί τη δυνατότητα του βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη να συντάξει πόρισμα ως εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών.

«Μεγάλος Αδελφός» στην κυβέρνηση
Δ ιάρθρωση γενικής γραμματείας υπουργείου με οργανόγραμμα και προϋπολογισμό θα έχει η υπό σύσταση γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού, η οποία θα έχει δημιουργηθεί ως το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει ειδική υπηρεσία παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό προεδρικό διάταγμα βρίσκεται ήδη στο ΣτΕ και ως τις εορτές των Χριστουγέννων θα έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η διάρθρωση της γενικής γραμματείας θα περιλαμβάνει οκτώ διευθύνσεις, και σε αυτήν θα απασχολείται ένα μεγάλο μέρος των σημερινών στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και περί τους 25 μόνιμοι υπάλληλοι «υψηλής εξειδίκευσης», οι οποίοι θα προσληφθούν με διαγωνισμό και μέσω ΑΣΕΠ. Κατά τον τρόπο αυτόν, στη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού θα διασφαλίζεται συνέχεια, ασχέτως των εναλλαγών κυβερνήσεων

tovima.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!