tromaktiko: Σχολεία και εκπαιδευτικοί ή μήπως ‘‘ρόδα τσάντα και κοπάνα’’ ;

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σχολεία και εκπαιδευτικοί ή μήπως ‘‘ρόδα τσάντα και κοπάνα’’ ;



Φτάνει πια. Σας εμπεδώσαμε κύριοι εκπαιδευτικοί και μ’ αυτά που γράφετε και μ’ αυτά που δε γράφετε αλλά που κυρίως κάνετε ή εννοείτε. Μας πρήξατε με τα φοβερά σας προσόντα, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στα σχολεία, με τις τρομερές ελλείψεις σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, με την προετοιμασία σας στο σπίτι, με τους χαμηλούς σας μισθούς και ένα σωρό άλλα βάσανα που σας ταλανίζουν.
Όλα σας φταίνε, το κράτος, τα παιδιά και κυρίως οι άσπλαχνοι γονείς που σας βλέπουν σαν παιδοπάρκινκ. Όμως δεν είμαστε χαϊβάνια να μας πείσετε.


Ποιος σας είπε κύριοι ότι το λειτούργημα που επιλέξατε είναι εύκολο; Επειδή πήρατε ένα πτυχίο και περάσατε στο ΑΣΕΠ πάει να πει ότι πάει τελείωσε κάνετε για εκπαιδευτικοί; Αμ δε! Και αν δε σας ταιριάζει γιατί δεν τα παρατάτε για να μεγαλουργήσετε σε άλλους χώρους και σε άλλες πολιτείες παρά συνεχίζετε να μας εκδικείστε με την ατελείωτη λευκή σας απεργία στραβώνοντας τα παιδιά μας; Εμπρός λοιπόν αδειάστε τη γωνιά μπας και έρθει κανένας άλλος ξεκούραστος που να αγαπάει και να διδάσκει τα παιδιά, που τα θέλετε όλα ίδια σαν τις βέλγικες ντομάτες, παραβλέποντας τις ατομικές διαφορές, για να μη σας κουράζουν και να τη περνάτε ζάχαρη.

Όμως το θράσος των γραφομένων σας δεν έχει όρια ενώ η πρόκληση έναντι όλων των άλλων εργαζομένων αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης που παρακολουθεί επί χρόνια τα κατορθώματά σας, απύθμενη. Οι δικαιολογίες σας στα όσα σας σούρνουν οι προλαλήσαντες φαντάζουν αστείες και ασήμαντες. Απλά ζείτε στον κόσμο σας και δεν έχετε πάρει χαμπάρι την οργή των γονέων που κοντεύει να ξεχειλίσει.

Μόνο να συγκρίνεστε ξέρετε με επιλεκτικές κατηγορίες εργαζομένων και επειδή ορισμένοι παίρνουν περισσότερα από σας δεν αντέχετε την υποτίμηση και έτσι δεν αποδίδετε τα αναμενόμενα. Με το εφεύρημα όμως αυτό ποτέ σας δε πρόκειται να δουλέψετε αφού πάντα θα ξεφεύγουν κάποιοι και θα παίρνουν περισσότερα από σας.

Εκτός και αν διεκδικείτε τον τίτλο του πιο αδικημένου κλάδου σ’ αυτό τον τόπο.

Στο σημερινό χάλι που έφτασε το εκπαιδευτικό μας σύστημα φέρετε ακέραια την ευθύνη. Έχετε αντιληφθεί ότι υποχρεώσατε την τυπική ελληνική οικογένεια με δύο παιδιά να πληρώνει πάνω από 1.000 ευρώ κάθε μήνα στα παντός είδους φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα κυρίως λόγω της δικής σας αδιαφορίας και ανεπάρκειας να παρέχετε την οφειλόμενες γνώσεις στους μαθητές σας; Ούτε που σας περνάει από το νου πως οι γονείς εξασφαλίζουν τα προς το ζειν αλλά και πως πληρώνουν το

1.000 άρικο της δωρεάν παιδείας, ακόμα και σε σας τους ίδιους που ξεκούραστοι -αφού περάσατε όμορφα το πρωινό σας στο σχολείο χαζολογώντας με τα παιδιά μας- τρέχετε τα απογεύματα στα σπίτια για ιδιαίτερα με τα βοηθήματα υπό μάλης.

Καταντήσατε τα παιδιά μας μηχανές που φεύγουν για το σχολείο στις 07.30 το πρωί και γυρνάνε στις 10.30 το βράδυ από τα νύχια της παραπαιδείας που εσείς τα σύρατε εκδικούμενοι τους πάντες και τα πάντα και ομολογείτε χωρίς ντροπή ότι οι μαθητές είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι. Οι μαθητές που αντί να βρίσκουν ώρα για ύπνο και παιγνίδι τους έχετε δικάσει σε ολοήμερη και ατέρμονη ψυχοφθόρα ταλαιπωρία που πουθενά στο κόσμο δεν έχει προηγούμενο.

Πως εξηγείτε ότι κανένα ελληνόπουλο δεν πήρε lower & proficiency με τις γνώσεις από το δημόσιο σχολείο, όπου επί 8 συνεχή χρόνια το μαθαίνετε αγγλικά, παρά μόνο όσα πάνε φροντιστήριο; Άρα προς τι οι ξένες γλώσσες που φαντάζουν ως ‘’ολίγη από γκιουβέτσι’’;

Πόσοι αλήθεια μαθητές θα πέρναγαν στα ΑΕΙ αν δεν πήγαιναν φροντιστήριο αφού τα θέματα που βάζουν στις πανελλαδικές ούτε καν τα έχετε διδάξει και οι περισσότεροι από σας δεν μπορείτε να τα λύσετε; Όμως καρπούστε τις επιτυχίες τους που δε σας ανήκουν και δε σας αξίζουν.

Φτάσατε στο σημείο να ειρωνεύεστε τα παιδιά που απέκτησαν περισσότερες γνώσεις και να τα τιμωρείτε βαθμολογικά τάχα μου ότι δε σας προσέχουν π.χ στα αγγλικά ενώ έχουν ήδη proficiency επαρκές ακόμα και για να διδάξουν. Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό αφού το επίπεδο του σχολείου δεν είναι ούτε καν για lower;

Παρότι κάθεστε προκλητικά δύο 15θήμερα, αργίες και καλοκαίρια (αντί να επιμορφώνεστε συνεχώς και να προετοιμάζετε ή να βελτιώνετε συνεχώς τα σχέδια των μαθημάτων σας προς όφελος των μαθητών σας) όταν όλοι οι άλλοι εργάζονται και φορολογούνται για να πληρώνεστε καθήμενοι, κάνετε τις εκλογές σας και τις συνελεύσεις σας εργάσιμες ημέρες γράφοντας αναιδείαστα στα παλιά των υποδημάτων σας μαθητές και γονείς, μάλλον επειδή ξέρετε ότι όλα τα παιδιά πάνε φροντιστήριο και δε θα τους λείψετε. Έτσι μπορεί να οργανώνετε άνετα τις κοπάνες σας όποτε εσείς κρίνετε.

Αρνήστε τη συνεχή αξιολόγηση γιατί γνωρίζετε ότι πολλοί από σας αδιάφοροι, ανεπαρκείς και κουρασμένοι που αντί για μάθημα ροκανίζουν την ώρα με σαχλαμάρες και ανέκδοτα, θα έπαιρναν πόδι. Που σκέψη για κάμερες και άλλα ωραία που σας χρειάζονται για να χάσετε τον ύπνο σας. Ας είναι καλά οι προστάτες σας.

Δε θέλετε την επιμόρφωση ειδικά στους Η/Υ, στους διαδραστικούς πίνακες και στις νέες τεχνολογίες γιατί σας χαλάνε τη νιρβάνα και παριστάνετε τους λάτρεις τις αγνής και βιολογικής κιμωλίας. Πετάτε ολοκαίνουργιους Η/Υ μέσα στα κουτιά τους, οι οποίοι απαξιώθηκαν λόγω μη χρήσης. Μάλλον καλύτερα να σας γυρίσουμε στην εποχή του ατμού. Κατά τ’ άλλα ενδιαφέρεστε για τη μάθηση και την πρόοδο.

Δε διδάσκετε με εποπτικά μέσα διδασκαλίας τώρα που υπάρχουν άφθονα γύρω σας για να διευκολύνετε τη μάθηση γιατί βαριέστε να προετοιμαστείτε. Κατά τ’ άλλα προετοιμάζεστε στο σπίτι!

Δίνετε τους βαθμούς των παιδιών πρωινές ώρες δημιουργώντας προβλήματα σε χιλιάδες γονείς και εργοδότες αντί να τους δώσετε απογεύματα π.χ 6-9 ή τα Σάββατα.

Δέχεστε τους γονείς όποτε σας βολεύει, στέλνοντας ανεκδιήγητα ραβασάκια στα σπίτια για το πότε δέχεται ο κάθε προφεσόρος, π.χ ο μαθηματικός κάθε Δευτέρα 10-12 και κάθε Παρασκευή 9-10, ο φιλόλογος κάθε Τρίτη 12-1 και κάθε Πέμπτη 11-12, ο χημικός κάθε Τετάρτη 12-2, ο κάθε χ και ψ αντίστοιχα και πάει λέγοντας. Ούτε σκέψη για απογευματινή ενημέρωση. Και ύστερα έχετε το θράσος να λοιδορείτε τους γονείς που τρέχουν ολημερίς για το μεροκάματο ότι τάχα δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους και δεν έρχονται κάθε μέρα σε σας τους σπουδαίους να τους συστήσετε αν μη τι άλλο τα ιδιαίτερα. Σε ποιο ιδιωτικό σχολείο ή φροντιστήριο συμβαίνει αυτό το αίσχος;

Από την πλήρη αδιαφορία σας δε γνωρίζετε ούτε τα παιδιά των τάξεων που κάνετε μάθημα ακόμα και στο τέλος της χρονιάς και όταν σας ρωτάμε για την πρόοδό τους μας ζητάτε να σας τα περιγράψουμε μπας και τα θυμηθείτε. Μάλιστα ένας ανεκδιήγητος τα φωτογράφησε εν αγνοία μας με το Laptop και όταν τον ρωτούσαν οι γονείς έψαχνε να βρει τη φωτογραφία του κάθε παιδιού.

Σας τρομάζουν οι τάξεις των 20 μαθητών γιατί σας χαλάνε την ησυχία, αλλά και τάξη των 10 παιδιών να σας είχαν πάλι θα βρίσκατε κάποιο πρόβλημα. Φαίνεται ξεχνάτε ότι κάποτε μαθαίναμε γράμματα σε σχολεία των 60 παιδιών με όλες τις τάξεις σε μια αίθουσα και ότι από τα σχολεία αυτά βγήκαν οι καλύτεροι επιστήμονες που έχει σήμερα η χώρα. Έχετε μπερδέψει την πλούσια Σουηδία με την Ελλάδα. Καμία σχέση.

Για οτιδήποτε συντεχνιακό αίτημά σας βάζετε μπροστά τα παιδιά μας τάχα ότι οι κινητοποιήσεις σας γίνονται για το καλό τους και έτσι τους μάθατε τις τέχνες της απεργίας και των καταλήψεων. Κατά τ’ άλλα διαμορφώνετε προσωπικότητες!

Μπήκατε και στο χώρο των μπιζνες διοργανώνοντας παντός είδους εκδρομές που τις βαφτίζετε σχολικές περιδιαβαίνοντας τα μπαρ και τα κλαμπ τις επαρχίας ξενυχτώντας μέχρι τις 5 το πρωί χωρίς καμιά συναίνεση των γονέων που σας εμπιστεύθηκαν τα ανήλικα παιδιά τους εκθέτοντάς τα σε σοβαρούς κινδύνους, παίρνοντας μίζες από τα πρακτορεία, τα φαστφουντάδικα των εθνικών οδών και τους μαγαζάτορες.

Και τώρα μπορείτε να μας πείτε τι ακριβώς παθαίνετε αν όντως οι ‘’άσπλαχνοι’’ γονείς φέρνανε σε σας τους σπλαχνικούς στα σχολεία τα παιδιά τους ακόμα και για να τα ‘’παρκάρουν’’; Θα σας πέφτανε τα νεφρά από το βάρος ή θα απαξιωνόντουσαν τα φοβερά και τρομερά σας πτυχία που χάρη σ’ αυτά στέλνετε όλα τα παιδιά στα φροντιστήρια; Που θα έπρεπε να τα πηγαίνουν, μήπως στις καφετέριες, στα μπαρ και σε άλλα ευαγή ιδρύματα; Τι σόϊ παιδαγωγοί είστε όταν αποφεύγετε να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας όταν σας ζητούνται; Αλλά κορόιδα είστε να δουλέψετε αφού πληρώνεστε καθήμενοι.

Μήπως όμως για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες ανάγκες των γονέων στη δύσκολη εποχή που ζούμε θα έπρεπε να δημιουργηθούν ειδικές αίθουσες με βιβλιοθήκες, Η/Υ κτλ. σε κάθε σχολείο ή σε ορισμένα σχολεία και να είναι ανοιχτές μέχρι τις 8 το βράδυ για οποιοδήποτε μαθητή της περιοχής θελήσει να παραμείνει και να διαβάσει στο χώρο αυτό υπό την επίβλεψη του ‘’παρκαδόρου’’ εκπαιδευτικού ή έστω ενός εθελοντή γονέα, ή έστω ενός τελειόφοιτου φοιτητή που θα κάνει πρακτική άσκηση; Αλλά για προτάσεις είσαστε τώρα, τρελοί είστε να μπλέξετε!

Επειδή δεν περιμένουμε τίποτα καλύτερο από σας, βλέπουμε όλοι τα χάλια της παιδείας και τον πρωταγωνιστικό σας ρόλο στην κατάπτωση αυτή γι’ αυτό και η κοινωνία δε μασά από τις αερολογίες σας, είναι πλέον εναντίον σας και θέλει έργα και πράξεις.

Και αφού τόσα χρόνια τίποτα δεν κάνατε για τη βελτίωση της παιδείας κάντε το εξής απλό: αντιγράψτε τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά σχολεία, με απλά λόγια κάντε ότι κάνουν. Πως εξηγείτε ότι τα παιδιά πάνε ευχάριστα εκεί και για το δημόσιο σχολείο τους γυρνάνε τα άντερα; Πως εξηγείτε ότι τα φροντιστήρια που προετοιμάζουν τους μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις κάνουν συνεχώς μάθημα, ελέγχουν τους καθηγητές και οι άχρηστοι παίρνουν πόδι, βγάζουν έγκαιρα όλη την εξεταστέα ύλη, κάνουν συνεχώς επαναλήψεις και τις Κυριακές που εσείς κοιμάστε βάζουν τα διαγωνίσματα για να κερδίσουν χρόνο και όλα αυτά τα ακολουθούν αγόγγυστα όλοι οι μαθητές; Εσείς πως ακριβώς προετοιμάζετε τους μαθητές σας για τις πανελλαδικές εξετάσεις, μήπως με τις σαχλαμάρες και τα ανέκδοτα; Απλά σκασίλα σας.

Μέσα σ’ όλα τα δεινά που μας βρήκαν να πάρει θέση η πολιτεία και να φτιάξει από την αρχή όλο τα πλαίσιο της παιδείας. Να ξεκινήσει πρώτα από τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια και ας αφήσει στο τέλος το νόμο πλαίσιο λες και μόνο αυτός μας έλλειπε. Να ξεσκαρτάρει τους άχρηστους εκπαιδευτικούς και να τους στείλει πακέτο σε άλλες υπηρεσίες ή στο σπίτι τους ώστε να σταματήσουν να ‘’τυφλώνουν’’ τα παιδιά μας.

Που είναι οι πρόσφατες διαβεβαιώσεις για τερματισμό της παραπαιδείας, για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, για απόκτηση πιστοποιητικών ξένων γλωσσών και Η/Υ μέσα από το λύκειο; Πάμε στο 2ο χρόνο και ακόμα τίποτα, 1.000 ευρώ δίναμε στην παραπαιδεία 1.000 και σήμερα ενώ οι μισθοί και τα μεροκάματα μειώθηκαν δραστικά. Μόνο θα και θα, βαρύγδουπες ανακοινώσεις και τίποτα σπουδαίο.

Η ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης θα αρχίσει να φαίνεται μόνο όταν τα φροντιστήρια αρχίσουν να κλείνουν από έλλειψη πελατείας. Και σ’ αυτό κύριοι εκπαιδευτικοί είστε αποκλειστικά εσείς υπεύθυνοι. Ας με συγχωρήσουν οι πραγματικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί που απέμειναν στα σχολεία και κάνουν ευσυνείδητα το χρέος τους στα ελληνόπουλα και στην ελληνική κοινωνία.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!