Ήταν και το ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα προχωρούσε σε ίδρυση κόμματος και μία σειρά από τους περιφερειάρχες και δημάρχους, που θα έχει στηρίξει η ΝΔ, ενδεχομένως να πήγαιναν μαζί της και να της προσφέρουν ερείσματα και μηχανισμούς στις τοπικές κοινωνίες.
Στο επιτελείο του Α. Σαμαρά αναγνώρισαν και εκτίμησαν ως υπαρκτό τον κίνδυνο αυτό, βλέποντας την κινητοποίηση που υπήρχε στο στρατόπεδο της Ψηλής, κυρίως στο ενδιάμεσο μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.
Τότε ήταν που αποφάσισαν να αποδημήσουν τέτοιες υποψηφιότητες, που από το αποτέλεσμα που είχαν φέρει κατά την πρώτη Κυριακή έδειχναν να παίρνουν προβάδισμα εκλογής. Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι έδρασαν ανάλογα, δίνοντας εντολές σε στελέχη του μηχανισμού του στενού περιβάλλοντος, να δράσουν ανάλογα και να φροντίσουν για τη μη εκλογή τέτοιων υποψηφίων.
Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου λειτούργησε αυτό το σχέδιο, αναφέρονται η αποτυχία Κακλαμάνη στον Δήμο της Αθήνας αλλά και η αποτυχία υποψηφίων της επαρχίας. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και αυτή του υποψηφίου της ΝΔ στον Δήμο Βέροιας της Μακεδονίας. Εκεί ο υποψήφιος Δήμαρχος της ΝΔ (που στις εσωκομματικές είχε ταχθεί ανοιχτά με τη Ντόρα) πέτυχε σαφές προβάδισμα νίκης την πρώτη Κυριακή. Όμως μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής «έχασε» πάνω από 2.000 ψήφους (που ενώ τον ψήφισαν στην πρώτη δεν πήγαν να τον ξαναψηφίσουν στην δεύτερη Κυριακή) και τελικά έχασε και την εκλογή του.
Όμως το αποτέλεσμα αυτό ήταν «νίκη» για το Επιτελείο καθώς ένας ακόμη που ενδεχομένως θα είχε εκλεγεί Δήμαρχος, είχε «καεί» από το πιθανό αυτοδιοικητικό στελεχιακό δυναμικό της Ντόρας. Αυτό προείχε και αυτό μεθοδεύτηκε.
http://xorisfimotro.blogspot.com/2010/11/blog-post_1804.html