χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές'', ανέφερε την Τετάρτη (03/11) ο πρωθυπουργός.
O Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), προκειμένου να ενημερωθεί για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στον Οργανισμό από τις 18 Οκτωβρίου και τόνισε ότι «καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία».
Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τις αλόγιστες -όπως σημείωσε- φαρμακευτικές σπατάλες που συνέβαλαν -και αυτές- στην αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ξόδευε για φάρμακα όσα και μια χώρα με τον πληθυσμό της Ισπανίας.
Σε ό,τι αφορά την υπερσυνταγογράφηση ο πρωθυπουργός, πέραν της διάστασης της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, έθεσε και το ζήτημα των κινδύνων που ελλοχεύει για την υγεία του πληθυσμού η υπερκατανάλωση φαρμάκων.
Αναφέρθηκε επίσης στη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στη Βουλή και επέκρινε «τις αυτοαποκαλούμενες φιλολαϊκές δυνάμεις που είπαν "όχι"», προσθέτοντας ότι αν λένε «όχι» σε ένα τέτοιο νόμο που καταπολεμά την αδιαφάνεια «δεν ξέρω πότε θα πουν "ναι"».
Επικαλούμενος τα στοιχεία που παρατέθηκαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος σύμφωνα με τα οποία το 90% των γιατρών και των φαρμακοποιών έχουν ενταχθεί στο σύστημα, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας που θέλει αλλαγές» και πρόσθεσε ότι «μια μικρή μειοψηφία είναι εκείνη που αντιστέκεται».
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη είσοδο στο σύστημα και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε «να εξοικονομήσουμε πόρους που θα μπορούν να αποδοθούν στον λαό».
Ως ένα πυλώνα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής χαρακτήρισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στον ΟΑΕΕ η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, ενώ οι άλλοι δύο πυλώνες, όπως είπε, είναι η ένταξη στο σύστημα του ΙΚΑ ως το τέλος του έτους και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι οι 20 μέρες λειτουργίας του συστήματος επιτρέπουν να γίνει λόγος για φαρμακευτική δαπάνη που δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ προηγουμένως η μέση δαπάνη ήταν 25 εκατ. ευρώ.
Από τη μεριά του ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, είπε ότι με το νέο σύστημα καταργούνται οι ουρές για σφράγισμα βιβλιαρίων ή για θεώρηση συνταγών, ενώ αναφερόμενος στη σπατάλη του ΟΑΕΕ για φάρμακα είπε ότι αυτή ανερχόταν σε 2 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με τα δώρα των συνταξιούχων.
contra.gr