tromaktiko: Γνωρίστε το Διαβήτη: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Γνωρίστε το Διαβήτη: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ



Στις 14 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε έπειτα από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το 2006, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των εθνών για την ανάπτυξη οργανωμένων στρατηγικών πρόληψης, φροντίδας και αντιμετώπισης των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη.


Ο διαβήτης αποτελεί μια χρόνια μεταβολική ασθένεια, κατά την οποία η ινσουλίνη (ορμόνη υπεύθυνη για την απορρόφηση της γλυκόζης του αίματος από τα κύτταρα) είτε δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες από το πάγκρεας, είτε αδυνατεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τα κύτταρα του οργανισμού. Συναντάμε 2 βασικούς τύπους διαβήτη:
• Ο διαβήτης τύπου 1, μια αυτόάνοση νόσος κατά την οποία το πάγκρεας δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη.
• Ο διαβήτης τύπου 2, όπου, αν και εκκρίνεται ινσουλίνη, τα κύτταρα του σώματος δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν με αποτελεσματικό τρόπο, με συνέπεια η έκκρισή της να περιορίζεται με τον χρόνο.
Η δύο τύποι διαβήτη εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα στα παιδιά. Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία που παρατηρείται σε παιδιά και εφήβους συχνά έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός «διπλού» ή «μεικτού» τύπου διαβήτη, ο οποίος παρουσιάζει χαρακτηριστικά του τύπου 1 και του τύπου 2.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη;
Ο διαβήτης «εκφράζεται» με συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα στην καθημερινότητά μας. Αυτά είναι: συχνή διούρηση, υπερβολική δίψα, αυξημένη πείνα, απώλεια βάρους, κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης, θολή όραση και εμετός ή πόνος στο στομάχι (παρόμοια με ορισμένα συμπτώματα της γρίπης).
Τι μπορώ να πάθω αν έχω διαβήτη και πώς μπορώ να απαλλαχτώ;
Ο διαβήτης, ως χρόνια ασθένεια, από τη στιγμή που εμφανιστεί «συντροφεύει» το άτομο για μια ολόκληρη ζωή. Πρωταρχικός στόχος για ένα διαβητικό άτομο είναι η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος, με σκοπό να αποφεύγονται οι πολύ υψηλές και οι πολύ χαμηλές τιμές. Και οι δύο αυτές συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μακροχρόνιες βλάβες στο σώμα, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα (πχ στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο), διαβητική νεφροπάθεια, προβλήματα στα νεύρα, εμφάνιση ελκών στα άκρα, και απώλεια όρασης.
Καθημερινότητα και διαβήτης
Ο πρώτη κίνηση ενός ατόμου με διαβήτη είναι να καταφέρει να υπακούσει στις οδηγίες του γιατρού και στο σχήμα της φαρμακευτικής αγωγής που θα του προτείνει.
Παράλληλα, ο καλύτερος έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα προϋποθέτει αλλαγές του τρόπου ζωής του ασθενούς. Οι αλλαγές αυτές αφορούν κυρίως στις διατροφικές συνήθειες και στη φυσική δραστηριότητα.
Ο διαιτολόγος, σε συνεργασία με το γιατρό, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή ενσωμάτωση και παρακολούθηση των αλλαγών αυτών στη ζωή του ασθενούς και της οικογένειάς του, με σκοπό να επιτευχθεί μία καλή ποιότητα ζωής.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη επισκεφθείτε: www.worlddiabetesday.org

http://www.nutrimed.gr/ArticleViewDetails.aspx?A_ID=665

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!