tromaktiko: Αντίπαλοι για έναν αιώνα

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Αντίπαλοι για έναν αιώνα



Το μεγάλο Λονδρέζικο ντέρμπι μεταξύ Αρσεναλ και Τότεναμ ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της Πρέμιερ Λιγκ. Οι δύο ομάδες διεκδικού εδώ και σχεδόν 100 χρόνια την πρωτοκαθεδρία στο Βόρειο Λονδίνο. Το Kingbet.gr παρουσιάζει την ιστορία της μεγάλης αυτής σύγκρουσης. Δείτε τι συνέβη τότε και τι συμβαίνει σήμερα.


Η 14η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ έχει για κυρίως πιάτο το ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου. Η Αρσεναλ υποδέχεται την Τότεναμ με αέρα 7 βαθμών διαφοράς και την παράδοση στο πλευρό της. Οι «κανονιέρηδες» αναρριχήθηκαν στη δεύτερη θέση και κοιτούν σε απόσταση 2 βαθμών την πρωτοπόρο Τσέλσι.

Ντέρμπι; Από πότε;

Αντιμέτωποι από παλιά. Πολύ παλιά. Το πρώτο φιλικό των δύο ομάδων έγινε το 1887 και διεκόπη 15 λεπτά πριν από το τέλος όταν έπεσε… σκοτάδι. Στα σκοτεινά σοκάκια του Λονδίνου η αντιπαλότητα είχε αρχίσει να γράφεται. Και παρότι δεν φάνηκε έντονα στο πρώτο επίσημο ματς του 1909 όταν η Αρσεναλ νίκησε 1-0, άρχισε να φουντώνει το 1913 όταν οι «κανονιέρηδες» άλλαξαν έδρα. Αφησαν το Πλάμστιντ για το Χάιμπουρι, το οποίο βρισκόταν μόλις μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα από την έδρα της Τότεναμ. Το τελικό… χτύπημα όμως και το αποκορύφωμα της κόντρας ήρθε το 1919. Ηταν τη χρονιά που η ομοσπονδία αποφάσισε να διευρυνθεί η πρώτη κατηγορία της Λίγκας με δύο ομάδες. Η μία αποφασίστηκε να είναι η Τσέλσι που θα παρέμενε στην κατηγορία παρά τη 19η θέση που τερμάτισε και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα είχε υποβιβαστεί. Η άλλη ομάδα όμως θα μπορούσε να είναι είτε η 20ή Τότεναμ είτε η 3η της δεύτερης κατηγορίας Μπάρνσλεϊ. Αυτή που όμως προστέθηκε δεν ήταν άλλη από τη μισητή από εκείνη τη μέρα και μετά Αρσεναλ. Την Αρσεναλ που τερμάτισε 5η στη δεύτερη κατηγορία, αλλά με ειδική ψηφοφορία κατάφερε να κερδίσει τη θέση με 18 ψήφους έναντι 8 ψήφων της Τότεναμ . Τα «σπιρούνια» προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα χωρίς επιτυχία και μία νέα κόντρα μετά αυτή των Λίβερπουλ- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε γεννηθεί.

Καλή η κόντρα, αλλά στο γήπεδο τι;

Στο χορτάρι οι «κανονιέρηδες» επικρατούν στα συνολικά αποτελέσματα στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Σε 164 ματς έχουν 69 νίκες έναντι 51 των αντιπάλων τους, ενώ 44 αγώνες έχουν λήξει ισόπαλοι. Το 1999 η Τότεναμ επικράτησε με 2-1. Γιατί αυτή η ημερομηνία είναι σημαδιακή; Επειδή έκανε δέκα ολόκληρα χρόνια να ξανανικήσει την Αρσεναλ σε οποιαδήποτε διοργάνωση. Επρεπε να φτάσει το 2008 για να χαρούν οι φίλαθλοί της, αλλά το χάρηκαν με την ψυχή τους. Επικράτησαν στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν με 5-1 για τα ημιτελικά του Λιγκ Καπ και σε συνδυασμό με το 1-1 στο Εμιρεϊτς πέρασαν στον τελικό, ανέβηκαν στο βάθρο και σήκωσαν την κούπα. Φέτος δεν θα έχουν όμως αυτή την τύχη γιατί η Αρσεναλ πήρε το αίμα της πίσω. Στις 21 του Σεπτέμβρη (δύο μήνες πριν) οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε νοκ-άουτ αγώνα στο Λιγκ Καπ και τέσσερις εκτός έδρας «κανονιές» ήχησαν βαριές στην Τότεναμ που παραδόθηκε αμαχητί με 1-4 εντός έδρας. Για να διαμορφωθεί το σκορ βέβαια, χρειάστηκε να πάει ο αγώνας στην παράταση, όμως έστω κι έτσι το εισιτήριο για την επόμενη φάση το πήρε η Αρσεναλ.  Οι δύο ομάδες βέβαια είχαν πολλούς αναπληρωματικούς στη σύνθεσή τους, όπως συνηθίζεται στη διοργάνωση, οπότε καλύτερα συμπεράσματα θα βγουν μετά την κυριακάτικη αναμέτρηση.

Πάμε και στο σήμερα

Τα πιτσιρίκια του Αρσέν Βενγκέρ άρχισαν εμφανώς να ωριμάζουν. Εχουν δείξει ότι διαχειρίζονται καλύτερα την πίεση από άλλες χρονιές και ενδεικτικό είναι ότι παραμένουν μόνοι στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Δεν αγχώνονται όμως με αυτό, αλλά όπως δηλώνουν περιμένουν στραβοπάτημα της Τσέλσι για να περάσουν μπροστά. Από την άλλη, οι στρατιώτες του Χάρι Ρέντναπ συνεχίζουν να δίνουν μάχη σε όλες τις διοργανώσεις με επιτυχία, αφού μόνο συνηθισμένοι δεν είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η καλοδουλεμένη μηχανή των «σπιρουνιών» βρήκε σημαντική βοήθεια πάντως από τον Ράφαελ Φαν ντερ Φάαρτ και τον «παίκτη της σεζόν» ως τώρα, Γκάρεθ Μπέιλ. Στόχος η τετράδα, που αυτή τη στιγμή απέχει τρεις βαθμούς και ανήκει στη Μάντσεστερ Σίτι.

http://www.kingbet.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!