tromaktiko: Απίθανη μια συμφωνία για τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Απίθανη μια συμφωνία για τα πυρηνικά του ΝΑΤΟ



Οι ηγεσίες των χωρών-μελών του NATO είναι απίθανο να συμφωνήσουν στην μείωση του μεγέθους του πυρηνικού οπλοστασίου της...

 συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής που πρόκειται να διεξαχθεί αργότερα εντός αυτού του μήνα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στη σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας, την 19η και 20ή Νοεμβρίου, αναμένεται να συζητηθεί το μέλλον της συμμαχίας που σχηματίστηκε πριν 61 χρόνια. Σε αυτή θα λάβει μέρος και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για συνομιλίες που αναμένεται να θίξουν το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας.

Τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στο έδαφος της Ευρώπης αποτελούν μια πηγή τριβών με τη Ρωσία αλλά κι εντός των κόλπων του NATO -- Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία καλούν να υπάρξει δέσμευση της συμμαχίας για πυρηνικό αφοπλισμό, κάτι όμως στο οποίο αντιτίθενται Γαλλία και ΗΠΑ.

Το αναθεωρημένο δόγμα του NATO δεν αναμένεται να συμπεριλάβει αλλαγές σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που αρχικά είχαν εγκατασταθεί για την αποτροπή μιας "Σοβιετικής εισβολής".

"Όσο ο κόσμος είναι πυρηνικός, η συμμαχία πρέπει να διατηρεί πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Στέφαν Αμπριάλ, ανώτατος αξιωματούχος του NATO αρμόδιος για το "μετασχηματισμό" της συμμαχίας, σε μια εκδήλωση για θέματα ασφαλείας στο Χάλιφαξ του Καναδά.

Νωρίτερα ο Καναδός υπουργός Άμυνας Πίτερ ΜακΚέι είπε στην εφημερίδα Globe & Mail ότι "είναι απίθανο να δούμε το κίνημα για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων να αποκτά ορμή, εκτός αν υπάρξει προθυμία κι από τις δύο πλευρές".

Η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μισέλ Φλούρνοϊ σημείωσε στο μεταξύ ότι η νέα συνθήκη για την μείωση των στρατηγικών όπλων (Strategic Arms Reduction Treaty, START) στην οποία συμφώνησαν νωρίτερα εφέτος Ουάσινγκτον και Μόσχα περιορίζει το οπλοστάσιο Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών σε 1.550 ανεπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές για την καθεμιά, αριθμός που είναι μειωμένος κατά περίπου 30% από το όριο που είχε συμφωνηθεί το 2002.

"Τα μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα χρειάζεται να τεθούν στο επίκεντρο μελλοντικών διαπραγματεύσεων", σημείωσε και πρόσθεσε ότι "αυτή είναι μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Ιστορικά αυτά τα όπλα ήταν έξω από τις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να τα βάλουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ζήτημα-κλειδί της συζήτησης με τη Ρωσία πέρα από τη νέα START. Πρέπει να αρχίσουμε [την διαπραγμάτευση] με διαφάνεια, πλήρη απογραφή του τι διαθέτουν οι Ρώσοι στην περιφέρεια της Ευρώπης, για παράδειγμα. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για να αποσύρουμε αυτά τα όπλα από την μεθόριο του NATO και από τη Ρωσική μεθόριο".

Τον Απρίλιο η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον απέκλεισε την πρόωρη απόσυρση των περίπου 240 πυρηνικών όπλων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε εγκαταστάσεις του NATO σε Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία, και μπορούν να μεταφερθούν από βομβαρδιστικά αεροσκάφη

skai.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!