Από το: http://xs-recipes.blogspot.com/
Υλικά:
Για το ρόστο:
2,5-3kg χοιρινό λαιμό, για ρόστο
1/3 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3-4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στην μέση
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για άλειμμα
Για τη σάλτσα μήλου:
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
3/4 του φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου
3 μεγάλα μήλα, αποφλοιωμένα,
χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε κύβους
1/4 φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Προετοιμασία:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Τοποθετήστε το κρέας σε ένα πυρίμαχο ταψί . Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι μυτερό, κάντε μικρά κοψίματα σε διάφορα σημεία του κρέατος και τοποθετήστε μέσα σε κάθε κόψιμο ένα κομμάτι σκόρδου. Μετά την τοποθέτηση του σκόρδου αλείψτε το κρέας με ελαιόλαδο και αλάτοπιπερώστε. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου δύο ώρες βουρτσίζοντας κατά διαστήματα με το ελαιόλαδο. Αυτό θα δημιουργήσει μια ωραία κρούστα εξωτερικά και θα κρατήσει το κρέας μαλακό εσωτερικά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μήλα και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το κρασί και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ (4-5 λεπτά) και προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου. Σιγοβράστε για 10-12 λεπτά και ελέγξτε με ένα πιρούνι αν το μήλο είναι αρκετά μαλακό. Χρησιμοποιώντας ένα επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιήστε τα υλικά στην κατσαρόλα. Επαναφέρετε στην φωτιά και σιγοβράστε για 4-5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Όταν το ρόστο είναι έτοιμο, χαράξτε σε μερίδες με κοφτερό μαχαίρι και σερβίρετε με πουρέ πατάτας και μια γενναιόδωρη δόση σάλτσας μήλου.
Καλή Όρεξη!