tromaktiko: «Αδικα τεχνητά εμπόδια» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

«Αδικα τεχνητά εμπόδια» στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ



Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατήγγειλε την κοντόφθαλμη, όπως τη χαρακτήρισε, στάση πολλών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενταχτεί τελικά στην ΕΕ...
«Είναι λυπηρό να παρατηρούμε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βλέπουν καλά το μέλλον του κόσμου μέσα σε 20, 50 ή 70 χρόνια», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτή η κοντόφθαλμη στάση είναι το μεγάλο εμπόδιο στην πραγματοποίηση της ιδέας μιας Ευρώπης ως παγκόσμιου παράγοντα, που είναι σε θέση να αναλάβει τις πιο μεγάλες ευθύνες για τα θέματα της πολιτικής και της ασφάλειας, συμπληρωματικά με την οικονομική επιρροή».
Για την ΕΕ το να είναι η Τουρκία μέλος της «προφανώς θα ήταν μία στρατηγική επιταγή» στο πλαίσιο μιας διεθνούς ισορροπίας «που κλίνει προς την Ανατολή και την Ασία».
Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εξασθενήσει αλλά θα ενισχυθεί πολιτικά και οικονομικά από την ένταξη της Τουρκίας».
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να κάνει το μέγιστο υπέρ της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. Διαβεβαίωσε ότι «θα εκπληρώσουμε όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξή μας, θα κάνουμε τα πάντα από την πλευρά μας» αλλά πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της Ευρώπης δεν είμαι σίγουρος γιατί βλέπω πολύ τεχνητά εμπόδια, και άδικα» στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Παραταύτα, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ σημείωσε ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ δεδομένου ότι στοχεύει στο Ιράν, ενώ το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει την Ευρώπη.«Το ΝΑΤΟ είναι αμυντικός οργανισμός. Ένα σύστημα άμυνας τοποθετείται έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται οποιοσδήποτε στον κόσμο κατέχει βαλλιστικούς πυραύλους και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC. Προσθέτει ότι «είναι λάθος να προσδιορίζεται ως στόχος μία και μόνο χώρα, το Ιράν. Δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο».Πρόκειται για το σύστημα που είχαν προτείνει οι ΗΠΑ προς εγκατάσταση στην ανατολική Ευρώπη και είχε συναντήσει τη σφοδρότατη αντίδραση της Ρωσίας.Σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για το οποίο έχει μεσολαβήσει η Τουρκία ώστε να υπάρξει συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ απηύθυνε έκκληση για να χρησιμοποιηθεί «όλη η δύναμη της διπλωματίας, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά πριν σκεφτούμε να πάμε σε πόλεμο»
 http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=365740&dt=08/11/2010#ixzz14kR9gnwW
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!