tromaktiko: Έκθεση στο Λονδίνο ερευνά την επίδραση των ναρκωτικών σε ιστορία και τέχνη

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Έκθεση στο Λονδίνο ερευνά την επίδραση των ναρκωτικών σε ιστορία και τέχνη



Διαφήμιση παιδικού φαρμάκου για τον βήχα του 19ου αιώνα. Πολλά από αυτά περιελάμβαναν ναρκωτικές ή παραισθησιογόνες ουσίες
Τι κοινό είχαν ο Μπωντλαίρ, ο Ανρί Μισώ, ο Φρόιντ και οι Ινδιάνοι της Βενεζουέλας; Όλοι είχαν κάνει χρήση ναρκωτικών. Την επιρροή των ουσιών στην ιστορία και την τέχνη...
 εξετάζει μία έκθεση στον πολυχώρο τέχνης Wellcome Collection στο Λονδίνο.
Η αναδρομή αυτή στις ουσίες και στις χρήσεις τους δεν χαρακτηρίζεται από καμία διάθεση άσκησης ηθικής κριτικής, παρά μόνον από μια βαθιά περιέργεια για όλα τα ναρκωτικά.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, άλλωστε, ο όρος ναρκωτικό δεν περιλαμβάνει την κάνναβη, το όπιο, τα φύλλα κόκας και τα παραισθησιογόνα μανιτάρια, ενώ κατά το παρελθόν ουσίες όπως ο καφές, το τσάι και τα οινοπνευματώδη που σήμερα θεωρούμε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ήταν απαγορευμένα.

Σε ένα πείραμα που έκανε η NASA σε αράχνες για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο διαφόρων ουσιών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν περιέργως ότι ο πιο ασύμμετρος ιστός έγινε υπό την επήρεια καφεΐνης και όχι κάνναβης.

Ο Ανρί Μισώ και τα σχέδιά του υπό την επήρεια μεσκαλίνης, ή ο Μπωντλαίρ που περιγράφει τις εμπειρίες του στους «Τεχνητούς Παραδείσους» αποτελούν έργα που δημιουργήθηκαν υπό την επήρεια ουσιών.

Ο Μπωντλαίρ έλεγε ότι αν το χασίς και το όπιο οξύνουν τις αισθήσεις, βυθίζουν επίσης σε έναν όχι και τόσο ευνοϊκό λήθαργο για την ποιητική παραγωγή.

Η έκθεση δείχνει τα προβλήματα που προκαλεί το όπιο ή η μορφίνη στους ναρκομανείς, αλλά παράλληλα και τη χρήση τους στα εορταστικά τελετουργικά των Ινδιάνων.

Επίσης, μολονότι αυτό δεν είναι η κλασική περίπτωση, κάποιες διαφημίσεις στην έκθεση υπενθυμίζουν ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ο βήχας των παιδιών αντιμετωπιζόταν με σιρόπι ηρωίνης, όπως το άσθμα με «ινδιάνικα τσιγάρα» κάνναβης.

«Μόλις τη δεκαετία του 1920 άρχισαν να περιορίζουν τη χρήση των φαρμάκων αυτών και το 1951 απαγορεύτηκαν» σημείωσε η υπεύθυνη του εκθεσιακού χώρου Κάρολιν Φίσερ.

«Είναι εντυπωσιακό ότι οι γονείς μας μπορούσαν να τα αγοράσουν όλα αυτά ελεύθερα στο φαρμακείο» προσέθεσε.

Η έκθεση με τον ευφάνταστο τίτλο «High Society» παρουσιάζεται έως τις 27 Φεβρουαρίου στη Wellcome Collection του Λονδίνου

in.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!